Περίπου 200 μέλη που ανήκουν στη Χαμάς και στην ισλαμική Τζιχάντ συνελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με ανακοινώσεις του στρατού του Ισραήλ.
Κάποιοι από τους συλληφθέντες κρύβονταν ανάμεσα στον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα και μάλιστα, παραδόθηκαν οικειοθελώς, σύμφωνα με τις ίδιες ανακοινώσεις. Προστίθεται επίσης πως όλοι τους μεταφέρθηκαν σε ισραηλινό έδαφος για ανάκριση, ενώ από την πλευρά του Ισραήλ υποστηρίζεται πως από την αρχή του πολέμου με τη Χαμάς έχουν συλληφθεί περίπου 700 Παλαιστίνιοι μαχητές.
Οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις (IDF) και η υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας Σιν Μπετ ανέφεραν σε κοινή τους δήλωση πως οι 200 μαχητές των οργανώσεων Χαμάς και Τζιχάντ συνελήφθησαν και θα ανακριθούν καθώς «εμπλέκονται σε τρομοκρατικές δραστηριότητες».
Την ίδια ώρα, η Χαμάς αναφέρει πως στον πόλεμο στη Γάζα σκοτώνονται κυρίως γυναίκες και παιδιά από τις ισραηλινές επιδρομές. Το Ισραήλ από την πλευρά του, έχει διατάξει τους αμάχους να απομακρυνθούν από τη Λωρίδα της Γάζας, καθώς συνεχίζει τις επιθέσεις με σκοπό την εξάλειψη της Χαμάς.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας της Γάζας, που ελέγχεται από τη Χαμάς, αναφέρεται ότι τουλάχιστον 201 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και άλλοι 368 τραυματίστηκαν στον θύλακα κατά το τελευταίο 24ωρο. Η ίδια ανακοίνωση προσθέτει επίσης πως από τις 7 Οκτωβρίου ο συνολικός αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων από τις επιθέσεις των Ισραηλινών έχει φτάσει στους 20.258 ενώ οι τραυματίες φτάνουν στους 53.688. Στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, οι ένοπλοι της Χαμάς σκότωσαν 1.200 ανθρώπους στο Ισραήλ.
Γάζα: «Δεκάδες νεκροί» στους καταυλισμούς Τζαμπαλίγια και Νουσεϊράτ
Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa μετέδωσε σήμερα ότι βομβαρδίστηκε από τις δυνάμεις του Ισραήλ ο καταυλισμός Μπουρέι. Επίσης, υποστήριξε ότι από τις χερσαίες επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στους καταυλισμούς Τζαμπαλίγια και Νουσεϊράτ έχασαν τη ζωή τους «δεκάδες άνθρωποι».
Μάλιστα, το υπουργείο Υγείας της Γάζας ανέφερε ότι ορισμένοι εξ αυτών «εκτελέστηκαν» στη μέση του δρόμου. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Άσραφ αλ Κίντρεχ δήλωσε πως «ο κατακτητής διέπραξε πολλές φρικτές σφαγές με αποτέλεσμα τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων στον καταυλισμό της Τζαμπαλίγια, στη ζώνη του Ταλ Αλ Ζαάταρ και στην πόλη Τζαμπαλίγια».
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Χαμάς, «η έκταση της καταστροφής στη ζώνη του Ταλ Αλ Ζαάταρ και στα σχολεία του καταυλισμού της Τζαμπαλίγια, όπου φιλοξενούνταν δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι, είναι τεράστια και αποκαρδιωτική».
Για το συγκεκριμένο θέμα, ο ισραηλινός στρατός δεν έδωσε σαφείς απαντήσεις. Ωστόσο διαβεβαίωσε ότι «τα πλήγματα εναντίον στρατιωτικών στόχων είναι σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου» και πραγματοποιούνται αφού αξιολογηθεί ότι «οι τυχαίες ζημιές σε πολίτες και σε πολιτικές υποδομές δεν θα είναι υπερβολικές, σε σύγκριση με το στρατιωτικό πλεονέκτημα που αναμένεται ως αποτέλεσμα της επίθεσης».
Την ίδια ώρα, σε βίντεο που κυκλοφόρησαν από διεθνή πρακτορεία αποτυπώνεται το μέγεθος της καταστροφής σε διάφορα σημεία της πόλης, αλλά και πτώματα σε αποσύνθεση, στους δρόμους της Τζαμπαλίγια.
«Οι άνθρωποι στη Γάζα δεν είναι πιόνια σε σκακιέρα»
Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τον ΟΗΕ, από την τελευταία εντολή εκκένωσης απομακρύνθηκαν περίπου 150.000 άνθρωποι από τη Λωρίδα της Γάζας. Ο Τόμας Γουάιτ, από την UNWRA, την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, ανέφερε πως «οι άνθρωποι στη Γάζα δεν είναι πιόνια σε σκακιέρα».
Ένας σύμβουλος του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Μαρκ Ρέγεβ μιλώντας στο BBC αναγνώρισε τα «τρομερά βάσανα» που έχουν υποστεί οι κάτοικοι της Γάζας, ωστόσο τόνισε πως αυτά οφείλονται στο γεγονός ότι η ηγεσία της Χαμάς «δεν βάζει ένα τέλος».
Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ υποστήριξε ότι το ψήφισμα που εγκρίθηκε την Παρασκευή είναι ένα σημαντικό βήμα ως προς την αποτροπή μιας ανθρωπιστικής καταστροφής στη Γάζα. Υπενθυμίζεται πως χθες το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ύστερα από ημέρες διαπραγματεύσεων, ψήφισε υπέρ των «εκτεταμένων ανθρωπιστικών παύσεων» σε όλη τη Γάζα. Επίσης, το ψήφισμα έκανε λόγο για «άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων». Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα και τους διεθνείς οργανισμούς να το επιβάλουν.
Να αναφερθεί πως η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ζήτησε την Τετάρτη από το Ισραήλ να ξεκινήσει έρευνα για «πιθανή διάπραξη εγκλήματος πολέμου» από τον ισραηλινό στρατό, αφού έλαβε «ανησυχητικές πληροφορίες» για τον θάνατο έντεκα άοπλων Παλαιστίνιων στην Πόλη της Γάζας. Το Ισραήλ απάντησε ότι η κατηγορία αυτή είναι «αβάσιμη και αναληθής».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, BBC