Εξακολουθεί να μαίνεται ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας με τη Χαν Γιουνίς να βρίσκεται στο επίκεντρο των μαχών, ενώ την ίδια ώρα ενδέχεται το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης να ορίσει στο Ισραήλ την παύση των επιθέσεων, παρά το γεγονός ότι δεν διαθέτει συγκεκριμένο μέσο επιβολής της εν λόγω απόφασης.
Οι χθεσινοί βομβαρδισμοί στη Χαν Γιουνίς, περιοχή όπου κατά το Ισραήλ κρύβονται οι ηγέτες της Χαμάς, ήταν ακατάπαυστοι, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Παράλληλα, ο στρατός του Ισραήλ κατηγόρησε τη Χαμάς πως εξαπολύει επιθέσεις από τοποθεσίες κοντά σε νοσοκομεία της Λωρίδας της Γάζας.
Εξαιτίας των σφοδρών επιθέσεων στη Χαν Γιουνίς, χιλιάδες άνθρωποι αναζήτησαν σωτηρία προς τη Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο. Μάλιστα, ο γενικός επίτροπος του UNRWA, ο Φιλίπ Λαζαρινί έκανε λόγο για «ανθρώπινη θάλασσα» που «εξαναγκάστηκε να φύγει από τη Χαν Γιουνίς για να πάει στα σύνορα με την Αίγυπτο», ενώ μίλησε για «αναζήτηση χωρίς τέλος για ασφάλεια» από τον πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας αφότου ξέσπασε ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.
Μετά την επίθεση στο κτίριο του ΟΗΕ, όπου σκοτώθηκαν 13 άνθρωποι ενώ τραυματίστηκαν 56 με τους 21 εξ αυτών να βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, η διεθνής κοινότητα ανησυχεί για τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας.
Από την πλευρά της, η Γαλλία «καταδίκασε» τα πολύνεκρα πλήγματα, ενώ κάλεσε το Ισραήλ, χωρίς να το κατηγορήσει ευθέως, να «τηρεί το διεθνές δίκαιο». Αντίστοιχα, η Γερμανία εμφανίστηκε «εξαιρετικά ανήσυχη» για την «απελπιστική κατάσταση» με την οποία βρίσκονται αντιμέτωποι οι άμαχοι στη Χαν Γιουνίς.
«Προσπαθήσαμε να φύγουμε, αλλά όταν κοίταξα έξω, είδα άρματα μάχης να ρίχνουν. Πώς θα μπορούσαμε να φύγουμε;» αναρωτήθηκε απ’ το νοσοκομείο ο Άχμαντ Κάτρα, ένας Παλαιστίνιος άμαχος που τραυματίστηκε κατά την επίθεση εναντίον εγκατάστασης του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA). Συμπλήρωσε πως «δεν μας έδωσαν καμιά ευκαιρία να φύγουμε. Έλεγαν πως επρόκειτο για ασφαλή τοποθεσία, όμως τελικά μας βομβάρδισαν μέσα σε εγκατάσταση του ΟΗΕ».
Παρέμβαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης στον πόλεμο στη Γάζα
Την ώρα που οι μάχες και καταστροφές είναι καθημερινές στη Γάζα, το Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ στη Χάγη αναμένεται να ανακοινώσει μετά το μεσημέρι την απόφασή του για τα επείγοντα μέτρα που ζητήθηκαν ώστε να προστατευθούν οι Παλαιστίνιοι στην εμπόλεμη περιοχή. Όμως, παρότι οι αποφάσεις του έχουν νομικά δεσμευτικό χαρακτήρα, το ΔΔ δεν έχει στη διάθεσή του κανένα μέσο για την επιβολή της εφαρμογής τους.
Από την πλευρά της, η Χαμάς διαβεβαίωσε χθες ότι θα τηρήσει κατάπαυση του πυρός αν τη ζητήσει το δικαστήριο της Χάγης. Ωστόσο όρισε ως προϋπόθεση να τηρήσει το ίδιο και το Ισραήλ. Η ισραηλινή κυβέρνηση όμως απορρίπτει και επικρίνει οργισμένα τη διαδικασία, ωστόσο διεξάγει συνομιλίες για ενδεχόμενη νέα ανακωχή με τη Χαμάς, κάτι που θα συμβάλει ώστε να γίνει ανταλλαγή των ομήρων και των φυλακισμένων Παλαιστινίων κρατουμένων σε ισραηλινές φυλακές.
Προσπάθειες για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας
Με φόντο τις μάχες στη Χαν Γιουνίς, ο επικεφαλής της CIA θα μεταβεί στην Ευρώπη για συνομιλίες με τους ομολόγους του στο Ισραήλ και στην Αίγυπτο, καθώς και με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, με την ελπίδα πως θα προχωρήσει η διαπραγμάτευση για νέα ανακωχή, ανέφεραν χθες η εφημερίδα Washington Post και ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios.
Αντίστοιχα, ο Γουίλιαμ Μπερνς θα δει τον επικεφαλής της Μοσάντ, τον Ντέιβιντ Μπαρνέα, τον επικεφαλής της αιγυπτιακής υπηρεσίας πληροφοριών Αμπάς Κάμελ και τον πρωθυπουργό του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντελραχμάν Αλ Θάνι τις προσεχείς ημέρες, σύμφωνα με τα δυο ΜΜΕ, τα οποία δεν αποκάλυψαν το σημείο συνάντησης.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP