Γεβγκένι Πριγκόζιν: Πώς ο «σεφ του Πούτιν» βρίσκεται πλέον ένα βήμα πριν τη ρωσική φυλακή

Γεβγκένι Πριγκόζιν: Πώς ο «σεφ του Πούτιν» βρίσκεται πλέον ένα βήμα πριν από τη ρωσική φυλακή Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν ήταν κάποτε τόσο κοντά στον Ρώσο πρόεδρο που απέκτησε το παρατσούκλι «σεφ του Πούτιν». Αυτό, όμως, έχει αλλάξει τους τελευταίους μήνες.

Πλέον, η ρωσική γενική εισαγγελία ανακοίνωσε πως άρχισε να διενεργεί έρευνα για «ένοπλη εξέγερση» σε βάρος του Γεβγκένι Πριγκόζιν, καθώς ο δεύτερος έχει φτάσει στην πόλη Ροστόφ και απειλεί να μεταβεί στη Μόσχα, αν δεν γίνουν όσα ζητά.  Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η κατάσταση στη Ρωσία είναι εξαιρετικά θολή αυτή τη στιγμή λόγω των χειραγωγούμενων ΜΜΕ. 

Πώς, όμως, ο Βλαντίμιρ Πούτιν έφτασε στο σημείο να κάνει διάγγελμα εναντίον του, απειλώντας τον για τις μεγαλύτερες συνέπειες που μπορούν να υπάρξουν;

Η αφετηρία του Πριγκόζιν είναι μυστηριώδης, αλλά 0είναι γνωστό ότι τον έστειλαν στη φυλακή το 1981 για μια σειρά από εγκλήματα. Μεταξύ άλλων, είχε κλέψει από μια γυναίκα τις μπότες και τα σκουλαρίκια της. 

Αφού εξέτισε ποινή εννέα ετών, άνοιξε μια καντίνα για χοτ ντογκ στην Αγία Πετρούπολη, η οποία τελικά εξελίχθηκε σε μια επιχειρηματική αυτοκρατορία που περιλάμβανε εστιατόρια υψηλής ποιότητας. Να σημειωθεί ότι όλοι οι σύμμαχοι του Πούτιν κατάγονται από τη γενέτειρα του ισχυρού άνδρα, την Αγία Πετρούπολη.

Το πρώτο σημάδι ότι ο Πριγκόζιν είχε μπει στον στενό κύκλο ήρθε στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν φιλοξενούσε τακτικά τον Πούτιν στο πολυτελές εστιατόριό του στην Αγία Πετρούπολη, στο New Haven. 

Ο Πούτιν, που φοβόταν την απόπειρα δολοφονίας μέσω του φαγητού, εμπιστευόταν απόλυτα το μαγαζί του Πριγκόζιν. Η φιλία του με τον Πούτιν οδήγησε έτσι σε επιχειρηματικές ευκαιρίες που έκαναν τον Πριγκόζιν έναν πολύ πλούσιο άνθρωπο. Σύντομα όμως ο Πριγκόζιν δεν παρασκεύαζε μόνο τα γεύματα του Ρώσου «τσάρου». Έδινε και τους πολέμους του Πούτιν για αυτόν. 

Ο Πριγκόζιν γίνεται το «επίσημο όπλο» του Πούτιν 

Η Wagner αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 2014, όταν άρχισε να υποστηρίζει τις φιλορωσικές αυτονομιστικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία. Τότε, ήταν μια εξαιρετικά σκιώδης οργάνωση που λειτουργούσε κυρίως στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή για λογαριασμό του Πούτιν. 

«Η Μόσχα αποκηρύσσει κάθε εντολή και έλεγχο πάνω τους για να απαλλάξει τον εαυτό της από την προβληματική τους συμπεριφορά, όπως οι κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η κακοποίηση αμάχων», έγραψε πέρυσι η ειδικός σε θέματα εξωτερικής πολιτικής Federica Saini Fasanotti για το Brookings Institute.

Μετρώντας περίπου 5.000 άνδρες, η Wagner αποτελούνταν από βετεράνους των επίλεκτων συνταγμάτων της Ρωσίας και ειδικών δυνάμεων.

Για χρόνια, ο Πριγκόζιν αρνιόταν όλες τις σχέσεις με την ομάδα μισθοφόρων, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να μηνύσει έναν Βρετανό δημοσιογράφο το 2021 επειδή ισχυρίστηκε ότι ήταν ο ιδρυτής της οργάνωσης, Ωστόσο, ο πόλεμος στην Ουκρανία άλλαξε τα πάντα για τον Πριγκόζιν και τον μισθοφορικό στρατό του. 

Πώς η Wagner άλλαξε τη σχέση του Πριγκόζιν και του Πούτιν

Όταν ο Πούτιν ξεκίνησε τον πόλεμο στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, ο Πριγκόζιν φέρεται να πίστευε ότι η πρωτεύουσα του Κιέβου θα ήταν υπό τον έλεγχό του μέχρι το Σαββατοκύριακο. Αντίθετα, οι στρατιώτες του αντιμετώπισαν λυσσαλέα αντίσταση από τα ουκρανικά στρατεύματα, τα οποία ήταν καλά οπλισμένα από τη Δύση. 

Χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες πιστεύεται ότι σκοτώθηκαν τους πρώτους μήνες του πολέμου, αν και τα ακριβή στοιχεία παραμένουν άγνωστα. Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022, ο Πούτιν  αναγκάστηκε να «κινητοποιήσει» 300.000 πολίτες στην πολεμική προσπάθεια για να αποφύγει την ολοκληρωτική ήττα.  Τον ίδιο μήνα, ο Πριγκόζιν αυτοπροσδιορίστηκε για πρώτη φορά ως ο αρχηγός της Wagner. 

Έτσι, πήγε στις φυλακές της χώρας και πρόσφερε στους άντρες εκεί μια επιλογή: Να πολεμήσουν για αυτόν στην Ουκρανία με αντάλλαγμα την ελευθερία τους. Πέρυσι, περίπου το 80 τοις εκατό των εκτιμώμενων 50.000 στρατιωτών της Wagner στην Ουκρανία ήταν πρώην κρατούμενοι. 

Αλλά καθώς οι βάναυσες πολεμικές τακτικές της Wagner άρχισαν να αποδίδουν καρπούς, ο Πριγκόζιν άρχισε να απαιτεί αναγνώριση. Τους τελευταίους μήνες, κατηγόρησε επανειλημμένα τον υπουργό Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού, για ανικανότητα και ότι σκόπιμα υποτροφοδοτούσε τους άνδρες του στην Ουκρανία.

Ο άνδρας που κάποτε αρνήθηκε ότι είχε οποιαδήποτε σχέση με την παραστρατιωτική οργάνωση, άρχισε να δημοσιεύει βίντεο στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Telegram, κατακεραυνώνοντας τον ρωσικό στρατό. 

Νωρίτερα αυτό το μήνα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας πήρε μια απόφαση που ήταν βέβαιο ότι θα εξαγριώσει τον Πριγκόζιν. Απαίτησε από όλους τους μισθοφόρους να υπογράψουν συμβόλαια πριν από την 1η Ιουλίου για να τους θέσουν υπό τον έλεγχο του ρωσικού στρατού. Ο Πριγκόζιν αρνήθηκε. 

«Η Wagner δεν θα υπογράψει καμία σύμβαση με τον Σοϊγκού. Δεν μπορεί να διαχειριστεί σωστά τον στρατιωτικό σχηματισμό» εποσήμανε ο Πριγκόζιν. 

Και το Κρεμλίνο πλέον φαίνεται αποφασισμένο να στείλει τον Πριγκόζιν πίσω από εκεί που ξεκίνησε το ταξίδι του: Ένα κελί ρωσικής φυλακής.  

Με πληροφορίες από ABC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ