Ο δράστης των πολύνεκρων επιθέσεων στη Χανάου είχε ρατσιστικά κίνητρα, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Έσσης, με την ομοσπονδιακή εισαγγελία να θεωρεί την υπόθεση «τρομοκρατική».
Ο υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου της Έσσης Πέτερ Μπόιτ δήλωσε σήμερα ότι υπήρχε ρατσιστικό κίνητρο στις επιθέσεις εναντίον δύο μπαρ με ναργιλέδες στην πόλη Χανάου στην κεντρική Γερμανία, από τις οποίες σκοτώθηκαν εννέα άνθρωποι, με τους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς να ερευνούν την υπόθεση ως τρομοκρατική.
Ο δράστης ήταν ένας Γερμανός πολίτης 43 ετών. Η εφημερίδα Bild έχει αναφέρει ότι το όνομά του είναι Τομπίας Ρ. Αυτός όπως και η μητέρα του εντοπίστηκαν νεκροί στο σπίτι του με τραύματα από σφαίρες.
Σύμφωνα με την αστυνομία, ο 43χρονος μετά τις επιθέσεις επέστρεψε στο σπίτι του, όπου έβαλε τέλος στη ζωή του αφού πρώτα σκότωσε την 72χρονη μητέρα του, μετέδωσε η εφημερίδα Guardian.
Η Αστυνομία οδηγήθηκε στον δράστη από τις πινακίδες κυκλοφορίας του αυτοκινήτου, μέσα από το οποίο πυροβολούσε τα θύματά του. Το αυτοκίνητο βρέθηκε παρκαρισμένο έξω από το σπίτι του και ερευνάται προκειμένου να βεβαιωθεί ότι δεν ήταν παγιδευμένο με εκρηκτικά. Ο δράστης είχε στην κατοχή του νομίμως όπλα καθώς ήταν σκοπευτής.
Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), κάποια από τα θύματα ήταν κουρδικής καταγωγής, ανάμεσά τους και μια γυναίκα.
Η αντιτρομοκρατική ομοσπονδιακή εισαγγελία της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι ανέλαβε την έρευνα για την επίθεση καθώς πρόκειται για ένα πιθανόν «ρατσιστικό έγκλημα». «Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς ανέλαβαν την έρευνα καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι ο δράστης είχε ακροδεξιό, εξτρεμιστικό παρελθόν», δήλωσε εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής εισαγγελίας.
Τι γνωρίζουμε για τον δράστη
Σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στην έρευνα, στο σπίτι του δράστη βρέθηκαν μία επιστολή και ένα βίντεο στα οποία προαναγγέλλει τα εγκλήματά του.
Στην 24σέλιδη επιστολή - μανιφέστο και πολλά βιντεοσκοπημένα μηνύματα, ο 43χρονος αναφερόταν μεταξύ άλλων στην ανάγκη να καταστραφούν συγκεκριμένοι λαοί των οποίων η απέλαση από την Γερμανία δεν είναι πλέον εφικτή, ενώ έκανε λόγο για μυστικές υπηρεσίες και θεωρίες συνωμοσίας.
Τόνιζε δε ότι αισθανόταν ότι τον παρακολουθούσαν και ότι βρισκόταν διαρκώς υπό διωγμό, ενώ περιγράφει τον εαυτό του ως «κατ' επιλογή εργένη», ομολογώντας ότι «ποτέ δεν είχε σχέση με γυναίκα».
Ο Πίτερ Νόιμαν, ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας στο King's College του Λονδίνου, δήλωσε ότι πρόκειται «για ένα μανιφέστο που μαρτυρά το μίσος (του δράστη) προς τους αλλοδαπούς και τους μη λευκούς». «Ζητεί την εξαφάνιση πολλών χωρών στη βόρεια Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την κεντρική Ασία», χρησιμοποιώντας «όρους που παραπέμπουν στην ευγονική, λέγοντας ότι η επιστήμη έχει αποδείξει ότι κάποιες φυλές είναι ανώτερες», έγραψε ο Νόιμαν στο Twitter.
Ο Πρόεδρος της Κουρδικής Κοινότητας της Γερμανίας Αλί Ερτάν Τοπάκ ζήτησε πριν από λίγο «αποφασιστικό αγώνα του κράτους εναντίον του δεξιού εξτρεμισμού» και τόνισε ότι η Κοινότητά του επισημαίνει εδώ και χρόνια τον κίνδυνο. Για «ανείπωτη τρομοκρατική επίθεση» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της και η Ισλαμική Ομοσπονδία της Γερμανίας, ενώ το Συντονιστικό Συμβούλιο Μουσουλμάνων κάλεσε την κοινωνία σε «αλληλεγγύη με τα θύματα ενάντια στο δεξιό μίσος και την τρομοκρατία».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Guardian
σχόλια