Η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε εξαγωγές όπλων στην Τουρκία αξίας 230,8 εκατομμυρίων ευρώ το τρέχον έτος, το οποίο ήταν το υψηλότερο επίπεδο εδώ και σχεδόν 20 χρόνια, σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομίας του Βερολίνου.
Οι εγκεκριμένες εξαγωγές από τη Γερμανία στην Τουρκία περιλαμβάνουν 79,7 εκατομμύρια ευρώ σε πολεμικά όπλα και 151,1 εκατομμύρια ευρώ σε άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό, δήλωσε το υπουργείο σε απάντηση ερώτησης βουλευτή του λαϊκιστικού κόμματος Λόγος και Δικαιοσύνη (BSW) που τέθηκε στη διάθεση του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa). Η τελευταία φορά που αυτό το επίπεδο εξαγωγών στάλθηκε από τη Γερμανία στην Τουρκία ήταν το 2006.
Οι άδειες εξαγωγών και οι παραδόσεις γερμανικών όπλων στην Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, μειώθηκαν σημαντικά μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία το 2016 και τις βαφτισμένες ως «αντιτρομοκρατικές» επιχειρήσεις της Τουρκίας στη βόρεια Συρία. Η Γερμανία ήταν προηγουμένως προμηθευτής όπλων μεγάλης κλίμακας στην Τουρκία, αλλά τα τελευταία χρόνια, οι γερμανικές εξαγωγές όπλων στην Τουρκία ήταν τόσο χαμηλές όσο το μονοψήφιο εύρος των εκατομμυρίων. Ωστόσο, τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα υποδηλώνουν αλλαγή πολιτικής.
Τον Σεπτέμβριο, το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας, με επικεφαλής τον Ρόμπερτ Χάμπεκ, μέλος του κόμματος των Πρασίνων, δήλωσε ότι ενέκρινε την παράδοση τορπιλών, κατευθυνόμενων πυραύλων και εξαρτημάτων υποβρυχίων στην Τουρκία σε μεγαλύτερες ποσότητες. Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, σοσιαλδημοκράτης, υπερασπίστηκε αυτές τις παραδόσεις κατά τη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψης στην Κωνσταντινούπολη και συνομιλιών με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: «Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και γι' αυτό παίρνουμε πάντα αποφάσεις ότι θα υπάρξουν συγκεκριμένες παραδόσεις. Αυτό είναι αυτονόητο», δήλωσε ο Σολτς τον Οκτώβριο. Ο Σολτς φάνηκε ακόμη ανοιχτός στην πιθανή παράδοση αεροσκαφών Eurofighter στην Τουρκία. Η καγκελάριος είπε ότι οι συνομιλίες μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Τουρκίας για τα μαχητικά αεροσκάφη συνεχίζονται.
Στα τέλη του περασμένου έτους, η Άγκυρα είπε ότι βρισκόταν σε συνομιλίες με τα μέλη της κοινοπραξίας Eurofighter, Βρετανία και Ισπανία, για την αγορά 40 Typhoon, αν και η Γερμανία αντιτάχθηκε στην ιδέα. Ωστόσο, η προμήθεια αεροσκαφών Eurofighter φαίνεται να έχει αποκτήσει περαιτέρω ώθηση καθώς η Γερμανία έδωσε εντολή στην αρχή πωλήσεών της να εργαστεί για την πώληση τζετ αφού αρχικά ήταν αντίθετη στην κίνηση, δήλωσε πηγή του υπουργείου Άμυνας τον περασμένο μήνα. Το ενδιαφέρον της Τουρκίας για τα Eurofighters προέκυψε μετά από μια παρατεταμένη διαδικασία σχετικά με το αίτημά της να αγοράσει πολεμικά αεροσκάφη F-16 από τις ΗΠΑ
Ο τουρκικής καταγωγής πολιτικός του BSW, Σεβίμ Νταγντελέν επέκρινε την αύξηση των εγκρίσεων εξαγωγών, χαρακτηρίζοντάς τη «θανάσιμο μήνυμα» υπό το φως των επιχειρήσεων της Άγκυρας στο Ιράκ και τη Συρία.