Χειρουργοί στη Νέα Υόρκη συνέδεσαν με επιτυχία σε άνθρωπο νεφρό που είχε αναπτυχθεί στο σώμα ενός γενετικά τροποποιημένου χοίρου και διαπίστωσαν ότι το όργανο λειτουργούσε κανονικά.
Όπως μεταδίδουν οι NYTimes, οι ειδικοί χαρακτηρίζουν την επέμβαση ορόσημο, παρότι παραμένουν αρκετά ερωτήματα σχετικά με τις επιπτώσεις σε βάθος χρόνου μιας τέτοιας μεταμόσχευσης.
Το νεφρό προερχόταν από χοίρο που είχε τροποποιηθεί γενετικά, έτσι ώστε το όργανο να μην απορριφθεί από το ανθρώπινο σώμα. Το όργανο δεν μεταμοσχεύθηκε κανονικά, αλλά προσαρτήθηκε μέσω αιμοφόρων αγγείων έξω από την κοιλιά, στο άνω μέρος του ποδιού ενός εγκεφαλικά νεκρού ανθρώπου που υποστηριζόταν μηχανικά και ο οποίος ήταν δηλωμένος δωρητής οργάνων. Το νεφρό άρχισε να παράγει ούρα και κρεατινίνη σχεδόν αμέσως.
«Πήγε καλύτερα από ό, τι περιμέναμε», είπε ο Δρ. Μοντγκόμερι. «Μοιάζει με οποιαδήποτε μεταμόσχευση που έχω κάνει από ζωντανό δότη. Πολλά νεφρά από αποθανόντες δεν λειτουργούν αμέσως και χρειάζονται μέρες ή εβδομάδες για να ξεκινήσουν. Αυτό λειτούργησε αμέσως».
«Πρέπει να μάθουμε περισσότερα για τη μακροβιότητα του οργάνου», δήλωσε ο Δρ Ντόρι Σεγκέφ, καθηγητής χειρουργικής μεταμόσχευσης στην Ιατρική Σχολή Τζονς Χόπκινς, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα. Παρ 'όλα αυτά, είπε: «Αυτό είναι μια τεράστια ανακάλυψη. Είναι μεγάλη, μεγάλη υπόθεση».
Η επέμβαση έγινε στο Ιατρικό Κέντρο Langone του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (ΝΥU), σύμφωνα με τους New York Times και η ιατρική ομάδα που την πραγματοποίησε, με επικεφαλής τον δρα Ρόμπερτ Μοντγκόμερι, διευθυντή του Ινστιτούτου Μεταμοσχεύσεων του NYU Langone. Προς το παρόν η υπόθεση δεν έχει δημοσιευτεί σε ιατρικό περιοδικό.
Οι ερευνητές προσπαθούν εδώ και καιρό να αναπτύξουν όργανα σε χοίρους κατάλληλα για μεταμόσχευση σε ανθρώπους, καθώς οι λίστες αναμονής είναι μεγάλες. Πέρυσι, 39.717 κάτοικοι των Ηνωμένων Πολιτειών έλαβαν μεταμόσχευση οργάνου, οι περισσότεροι από τους οποίους - 23.401 - έλαβαν νεφρά, σύμφωνα με το United Network for Organ Sharing.