Η Βραζιλία σχεδιάζει μια ειδική ομάδα από ένοπλες δυνάμεις, αστυνομία και κυβερνητικές υπηρεσίες που σύντομα θα πραγματοποιήσουν επιχείρηση εκδίωξης των παράνομων χρυσωρύχων που έχουν εισβάλει στις περιοχές των αυτοχθόνων Γιανομάμι, όπως ανακοίνωσαν αξιωματούχοι.
Σύμφωνα με τους αυτόχθονες, πάνω από 20.000 ανθρακωρύχοι έχουν στήσει παράνομες επιχειρήσεις, βιάζοντας και σκοτώνοντας κατοίκους, δηλητηριάζοντας το νερό τους με υδράργυρο και ρημάζοντας τα δάση από τα οποία εξαρτώνται για τροφή.
Την περασμένη εβδομάδα, ξεκίνησε έρευνα για τα εγκλήματα που έχουν συντελεστεί στην περιοχή, μεταξύ αυτών και γενοκτονία, μετά την κυκλοφορία εικόνων παιδιών Γιανομάμι που λιμοκτονούν και σόκαραν τη διεθνή κοινότητα.
Ο πρόεδρος Λούλα της Βραζιλίας έδωσε εντολή τη Δευτέρα να κλείσει τον εναέριο χώρο πάνω από μέρη της περιοχής, εξουσιοδοτώντας το στρατό να εκτρέπει τα αεροσκάφη που υπάρχει υποψία πως επανεφοδιάζουν τις παράνομες εγκαταστάσεις.
Η πολεμική αεροπορία της χώρας ανακοίνωσε την ανάπτυξη μαχητικών και κατασκοπευτικών αεροσκαφών για την ανάκτηση του εναέριου χώρου πάνω από τον Αμαζόνιο.
«Το πρόβλημα έχει μια αιτία και ξέρουμε όλοι ποια είναι: Η παράνομη εξόρυξη χρυσού. Αυτό θα εξαλειφθεί. Ετοιμαζόμαστε να μπούμε μέσα να τους αντιμετωπίσουμε. Πρέπει να ξεριζώσουμε αυτό το κακό» ανέφερε ο υπουργός Άμυνας, Χοσέ Μουσίο, προειδοποιώντας πως «όλες οι ύποπτες πτήσεις θα εκτρέπονται και τα αεροσκάφη θα εξαναγκάζονται να προσγειώνονται για εξακρίβωση».
Η κυβέρνηση έχει αναφέρει περίπου 100 θανάτους παιδιών Γιανομάμι τον τελευταίο χρόνο, από υποσιτισμό και άλλες ασθένειες.
Η πολεμική αεροπορία έχει ήδη στείλει 61 τόνους τροφίμων και ιατρικού εξοπλισμού στα εδάφη των Γιανομάμι, ενώ στη σημείο στήθηκε νοσοκομείο για τους ιθαγενείς της Μπόα Βίστα, της πρωτεύουσας του κρατιδίου Ροράιμα.
Ποιοι είναι οι Γιανομάμι
Τα εδάφη των Γιανομάμι, του μεγαλύτερου καταφυγίου αυτοχθόνων στη Βραζιλία, βρίσκεται στα βόρεια της χώρας, στα σύνορα με τη Βενεζουέλα. Εκτείνεται σε μια γη 96.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων και φιλοξενεί 30.000 αυτόχθονες.
Η παράνομη εξόρυξη χρυσού εκτοξεύτηκε στη Βραζιλία κατά τη θητεία του ακροδεξιού προέδρου Ζαϊρ Μπολσονάρο, που άνοιξε τις προστατευόμενες περιοχές των ιθαγενών πληθυσμών στις εξορύξεις, επιταχύνοντας την περιβαλλοντική καταστροφή του Αμαζονίου.
Η παράνομη εξόρυξη στα εδάφη των γηγενών πληθυσμών έχουν ολέθριες συνέπειες όχι μόνο στο περιβάλλον, αλλά και στην υγεία και τις ζωές των ανθρώπων που ζουν εκεί.
Η χρήση υδραργύρου στις δραστηριότητες εξόρυξης δηλητηριάζει τη γη όπου οι άνθρωποι καλλιεργούν αυτά που τρώνε και τα ποτάμια όπου ψαρεύουν. Δηλητηριάζοντας το νερό, ο υδράργυρος περνά και στα ανθρώπινα σώματα, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα υγείας, ακόμη και θάνατο.
Με πληροφορίες από AFP/Reuters/Greenpeace