Οι αρχές της Αυστραλίας ανακοίνωσαν πως από τον Οκτώβριο του 2019 θα απαγορεύεται εντελώς η ορειβασία στο θρυλικό αξιοθέατο Ουλουρού, μετά από ομόφωνο ψήφισμα του συμβουλίου του Εθνικού Πάρκου Ουλουρού-Κάτα Τιούτα για να προστατευθεί ο πληθυσμός των ιθαγενών που ζει εκεί.
Ο τεράστιος μονόλιθος από ψαμμίτη, γνωστός και ως Ayers Rock, αποτελεί ιερό τόπο για τους Αβορίγινες, τους ιθαγενείς πληθυσμούς της Αυστραλίας, στους οποίους συγκαταλέγονται όσοι κάτοικοι της χώρας κατάγονται βιολογικά από τους αυτόχθονες κάτοικους της ηπείρου.
Οι τοπικές αρχές έχουν ζητήσει επανειλημμένα στους επισκέπτες να μην σκαρφαλώνουν στο αξιοθέατο και για τον σκοπό έχουν τοποθετηθεί και προειδοποιητικές πινακίδες, που καλούν τον κόσμο να αποφεύγει την ορειβασία μέχρι την κορυφή του λόφου από σεβασμό απέναντι στους Ανανγκού, οι οποίοι κατοικούν στο σημείο.
«Είναι μια εξαιρετικά σημαντική τοποθεσία, όχι παιδική χαρά ή θεματικό πάρκο σαν την Ντίσνεϊλαντ. Αν ταξιδέψω κάπου αλλού και εκεί υπάρχει ένα ιερό μέρος, μια περιοχή περιορισμένης πρόσβασης, ούτε θα εισέλθω ούτε θα την σκαρφαλώσω, το σέβομαι»», ανέφερε ο ο επικεφαλής του συμβουλίου, Sammy Wilson. Όπως είπε, οι Ανανγκού τόσα χρόνια άφηναν ανοικτό το σημείο λόγω εκφοβισμού, επειδή ήταν δημοφιλής τουριστικός προορισμός, παρόλο το Εθνικό Πάρκο Ουλουρού-Κάτα Τιούτα ζητούσε από καιρό την απαγόρευση. «Η απαγόρευση της ορειβασίας δεν θα έπρεπε να είναι λόγος εκνευρισμού αλλά αφορμή για εορτασμούς», πρόσθεσε ο ίδιος.
Μόνο ένα 16% των επισκεπτών κατάφεραν να φτάσουν μέχρι την κορυφή του Ουλουρού το διάστημα 2011 έως 2015, σύμφωνα με στοιχεία του συμβουλίου. Η UNESCO το έχει κατατάξει στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και το το 1985 επιστράφηκε στους νόμιμους ιδιοκτήτες του. Η απαγόρευση θα τεθεί σε εφαρμογή στις 26 Οκτωβρίου 2019, ανήμερα της 34ης επετείου μεταβίβασης.
Την απόφαση στήριξε ο οργανισμός «Tourism Central Australia», σημειώνοντας πως το κοινό θα εξακολουθήσει να έχει πρόσβαση σε ένα μεγάλο μέρος του λόφου. Βέβαια, η απαγόρευση προκάλεσε και δυσαρέσκεια αφού πολλοί θεωρούν πως έτσι θα μειωθούν οι τουρίστες, προτείνοντας να συνεχιστεί η πρόσβαση αλλά με αυστηρότερους κανόνες και από μια πιο περιορισμένη διαδρομή.
Σε κάθε περίπτωση, εκτός από την προστασία των ιθαγενών, η απαγόρευση σε κάποιο βαθμό οφείλεται και τις κλιματολογικές συνθήκες αλλά και ανησυχίες για την ασφάλεια των επισκεπτών. Να σημειωθεί πως τους τελευταίους 12 μήνες το αξιοθέατο έχει κλείσει λόγω των παραπάνω αρκετές φορές, ενώ από το 1950 μέχρι σήμερα τουλάχιστον 35 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο μονοπάτι.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Εθνικού Πάρκου Ουλουρού-Κάτα Τιούτα περισσότεροι από 250.000 άνθρωποι επισκέπτονται κάθε χρόνο το Ουλουρού.
Με πληροφορίες από BBC
σχόλια