Ένας 48χρονος Αφγανός που κρατείτο στις φυλακές του Γκουαντάναμο ως ύποπτος για συμμετοχή στην Αλ Κάιντα, βρέθηκε νεκρός στα ντουζ των φυλακών. Σύμφωνα με τις αμερικάνικες αρχές, ο θάνατός του επήλθε ύστερα από γυμναστική άσκηση σε ένα προβληματικό μηχάνημα και συνεπώς οφείλεται σε φυσικά αίτια. Ωστόσο, τα αίτια θανάτου ερευνώνται, αν και η αυτοψία έδειξε ότι πέθανε είτε από καρδιακή προσβολή, είτε από πνευμονικό οίδημα, σύμφωνα με στρατιωτικό εκπρόσωπο, χωρίς να γνωστοποιηθεί κάτι παραπάνω. Το ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρει ότι ο Αουάλ Γκουλ τέλειωσε τη γυμναστική ζωντανός και πήγε στα ντουζ, όπου τον βρήκαν αναίσθητο οι γιατροί της μονάδας, μετά από κλήση των φυλάκων. Η σορός του αναμένεται να σταλεί πίσω στο Αφγανιστάν. Παρόλα αυτά, οι δηλώσεις του δικηγόρου του Αφγανού δε δικαιολογούν τις κατηγορίες εναντίον του που στάθηκαν η αιτία μεταφοράς του στις φυλακές.
Όμως η ιστορία του Γκουαντάναμο μετρά πολλά χρόνια.
Το «Μεγάλο Λιμάνι», όπως το είχε ονομάσει ο Χριστόφορος Κολόμβος, από γεωγραφικής άποψης βρίσκεται νοτιοανατολικά της Κούβας και αποτελεί ένα φυσικό οχυρό, αποκομμένο από την κουβανική ενδοχώρα. Το Γκουαντάναμο απασχόλησε την επικαιρότητα ύστερα από τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου, όταν στην στρατιωτική βάση που διατηρούσαν οι Αμερικάνοι εκεί, δημιουργήθηκε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης για υπόπτους τρομοκρατίας. Άνθρωποι που σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές θεωρούνταν μέλη των Ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα από το Αφγανιστάν, το Ιράκ και άλλες χώρες ήταν οι πρώτοι κρατούμενοι που έφθασαν εκεί στις 11 Ιανουαρίου 2002. Τα 9 χρόνια που λειτουργεί η φυλακή του Γκουαντάναμο έχουν γνωστοποιηθεί 6 θάνατοι κρατουμένων. Ο Αουάλ Γκουλ έγινε ο 7ος, μετά από 8,5 χρόνια εγκλεισμού.
Θυμίζουμε ότι πριν από περίπου δύο χρόνια τον Ιανουάριο του 2009, ο νέος τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Ομπάμα διέταξε το κλείσιμο του Γκουαντάναμο μέσα σε ένα χρόνο, κάνοντας πολλούς να πιστέψουν ότι επρόκειτο να τηρήσει μία από τις βασικές προεκλογικές του υποσχέσεις. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι με το κλείσιμο των φυλακών όλοι οι κρατούμενοι θα μεταφέρονταν σε φυλακές στην πατρίδα τους ή σε φυλακές τρίτων χωρών ή σε κρατητήρια άλλης αμερικανικής πολιτείας. Μετά από λίγους μήνες, τον Μάιο του 2009, το σχέδιο του Μπαράκ Ομπάμα για να κλείσει το κολαστήριο του Γκουαντάναμο μέχρι τον Ιανουάριο του 2010, ακυρώθηκε. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με εκθέσεις των μυστικών υπηρεσιών, 74 από τους 534 κρατούμενους που είχαν απελευθερωθεί επανεντάχθηκαν σε τρομοκρατικές οργανώσεις. Το υποτιθέμενο συμφέρον του αμερικανικού λαού έγινε για μια ακόμη φορά λάβαρο για να δικαιολογηθούν οι απάνθρωπες τακτικές που ακολουθεί η ηγεσία των ΗΠΑ.
Βέβαια αυτά τα στοιχεία αντιμετωπίζονται με επιφυλάξεις από το σύνολο του κόσμου, χώρια που από μόνα τους δε δικαιολογούν σε καμμία περίπτωση τις παράνομες κρατήσεις, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τις άθλιες μεθόδους ανάκρισης και παραμονής των κρατουμένων, την καταπάτηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας..
σχόλια