Πυρομαχικά κατασκευής ΗΠΑ χρησιμοποιήθηκαν σε επίθεση του Ισραήλ στο κέντρο της Βηρυτού που σκότωσε 60 άτομα και τραυμάτισε 168, σύμφωνα με ανάλυση των θραυσμάτων που βρήκε ο Guardian στον τόπο της επίθεσης.
Το χτύπημα του Ισραήλ το βράδυ της Πέμπτης έπληξε ένα συγκρότημα διαμερισμάτων στην πυκνοκατοικημένη γειτονιά Μπάστα, ισοπεδώνοντας την πολυκατοικία και καταστρέφοντας αυτοκίνητα και τους εσωτερικούς χώρους των γειτονικών κατοικιών. Ήταν το πιο φονικό χτύπημα στην πρωτεύουσα του Λιβάνου από τότε που ξεκίνησαν οι συγκρούσεις μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ πριν από ένα χρόνο.
Ένας από τους διασώστες είπε ότι τα συνεργεία διάσωσης εργάστηκαν όλη τη νύχτα για να βρουν επιζώντες και να ανασύρουν τους νεκρούς κάτω από τα ερείπια. Είπαν ότι το κτήριο είχε περισσότερους ανθρώπους από ό,τι συνήθως, καθώς οι κάτοικοι υποδέχτηκαν πρόσφατα τους εκτοπισμένους από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στο νότιο Λίβανο και στα νότια προάστια της Βηρυτού. Αυτό αύξησε τον αριθμό των ανθρώπων που τραυματίστηκαν και σκοτώθηκαν στην αεροπορική επιδρομή.
ISRAEL STRIKES CENTRAL BEIRUT ...
— Stephen Mutoro (@smutoro) October 10, 2024
The IDF has bombed Ras al-Nabaa area in Central, Beirut, Lebanon.
A residential building was completely destroyed as a result #Israel #Beirut pic.twitter.com/1lskKoOqCu
Το κτήριο ήταν ένα από τα δύο χτυπήματα στο κέντρο της Βηρυτού το βράδυ της Πέμπτης, με στόχο τον υψηλόβαθμο στέλεχος της Χεζμπολάχ, Βαφίκ Σάφα, τον επικεφαλής της μονάδας συνδέσμου και συντονισμού της ομάδας και υπεύθυνο για τη συνεργασία με τις λιβανικές υπηρεσίες ασφαλείας. Σύμφωνα με το Reuters, ο Σάφα επέζησε της απόπειρας δολοφονίας.
Ο Guardian βρήκε υπολείμματα ενός πυρομαχικού κοινής άμεσης επίθεσης (Jdam) αμερικανικής κατασκευής στα ερείπια της πολυκατοικίας που κατέρρευσε το απόγευμα της Παρασκευής. Τα Jdam είναι κιτ καθοδήγησης που κατασκευάστηκαν από την αμερικανική αεροδιαστημική εταιρεία Boeing που συνδέονται με μεγάλες βόμβες απλού τύπου, το βάρος των οποίων φτάνει έως και 900 κιλά, μετατρέποντάς τις σε βόμβες καθοδηγούμενες με GPS.
Το υπόλειμμα επαληθεύτηκε από το τμήμα κρίσεων, συγκρούσεων και όπλων της Human Rights Watch και ενός πρώην στρατιωτικού τεχνικού βομβών των ΗΠΑ.
«Το μοτίβο του μπουλονιού, η θέση του και το σχήμα του υπολείμματος είναι σύμφωνα με το ουραίο πτερύγιο ενός κιτ καθοδήγησης Jdam, κατασκευής των ΗΠΑ, για πυρομαχικά της σειράς Mk80», δήλωσε ο Richard Weir, ανώτερος ερευνητής, αφού είδε μια φωτογραφία του θραύσματος. Η σειρά Mk80 περιλαμβάνει τρεις κατηγορίες βομβών, η μικρότερη από τις οποίες είναι 200 κιλά και η μεγαλύτερη είναι 900 κιλά. «Η χρήση αυτών των όπλων σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, όπως αυτή, θέτει αμάχους και πολιτικά αντικείμενα στην άμεση περιοχή σε σοβαρό κίνδυνο άμεσης και μόνιμης βλάβης», είπε ο Weir.
🚨 Attack in the center of Beirut now pic.twitter.com/Ho18Emi8fO
— Raylan Givens (@JewishWarrior13) October 10, 2024
Τα αμερικανικά όπλα ήταν το κλειδί για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα και τον Λίβανο, με το Jdams να είναι συγκεκριμένα ένα από τα πιο ζητούμενα πυρομαχικά του Ισραήλ από τις ΗΠΑ. Μια προηγούμενη έρευνα από τον Guardian διαπίστωσε ότι ένα Jdam χρησιμοποιήθηκε σε μια επίθεση που σκότωσε επτά εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, η οποία θεωρήθηκε παραβίαση του διεθνούς δικαίου από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η επίθεση της Πέμπτης σηματοδοτεί την πρώτη φορά που ένα πυρομαχικό κατασκευής των ΗΠΑ επιβεβαιώνεται ότι χρησιμοποιήθηκε σε επίθεση στο κέντρο της Βηρυτού από το 2006.
Οι ΗΠΑ έχουν δεχθεί έντονες επικρίσεις για τη συνεχιζόμενη στρατιωτική τους βοήθεια προς το Ισραήλ, η οποία ανήλθε σε 17,9 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι. Τον Σεπτέμβριο, περισσότερες από δώδεκα οργανώσεις για τα δικαιώματα υπέγραψαν κοινή επιστολή προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, καλώντας τον να αναστείλει τις μεταφορές όπλων στο Ισραήλ, επικαλούμενη τη χρήση αμερικανικών πυρομαχικών σε επιθέσεις στη Γάζα κατά αμάχων. Το Ισραήλ αντιμετωπίζει επί του παρόντος μια υπόθεση στο διεθνές δικαστήριο της Νότιας Αφρικής, η οποία κατηγορεί το Ισραήλ ότι διέπραξε «γενοκτονικές πράξεις» στον πόλεμό του στη Γάζα.
Με πληροφορίες από Guardian