Σχεδόν η μία στις τέσσερις γυναίκες που βρίσκονται στις φυλακές της Ρουάντας εκτίει ποινή φυλάκισης για παράνομη άμβλωση, παρότι πολλές από αυτές έπεσαν θύματα βιασμού και θα μπορούσαν να είχαν κάνει ασφαλή διακοπή της κύησης, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας στη χώρα, ανέφεραν δύο ομάδες προάσπισης των δικαιωμάτων.
Ο ποινικός κώδικας που ισχύει στη Ρουάντα από το 2012 επιτρέπει την άμβλωση σε περίπτωση εγκυμοσύνης που οφείλεται σε βιασμό, αιμομιξία και υποχρεωτικό γάμο, ή εάν η υγεία της εγκυμονούσας ή του εμβρύου διατρέχει κίνδυνο.
Όμως οι περισσότερες από τις φυλακισμένες, πολλές εκ των οποίων είναι νέες και φτωχές, δεν γνωρίζουν τον νόμο ή δεν εκπληρώνουν τους «υπερβολικά επιβαρυντικούς» όρους που τίθενται από τον νόμο, υπογράμμισαν σε έκθεση τους που δόθηκε στη δημοσιότητα αυτή την εβδομάδα οι οργανώσεις Πρωτοβουλία των Μεγάλων Λιμνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την Ανάπτυξη (GLIHD), η οποία εδρεύει στη Ρουάντα, και η IPAS, μια διεθνής μη κυβερνητική οργάνωση που δρα για τον τερματισμό των θανάτων και αναπηριών από μη ασφαλείς αμβλώσεις που θα μπορούσαν να αποτραπούν και εδρεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία στη Ρουάντα, απαιτείται έγκριση δικαστή για μια άμβλωση, επέμβαση που μπορεί να γίνει μόνο από γιατρό. Όταν πρόκειται για λόγους υγείας, δύο γιατροί πρέπει επίσης να δίνουν γραπτή έγκριση.
«Οι νέες και οι φτωχές γυναίκες καταλήγουν στη φυλακή, διότι τα περισσότερα νεαρά κορίτσια δεν ξέρουν σχεδόν τίποτα για την αντισύλληψη... (και) διότι κανένα τους δεν ήταν σε θέση να προσλάβει δικηγόρο, δεν μπορούσε να τον πληρώσει», εξήγησε ο εκτελεστικός διευθυντής της GLIHD Τομ Μουλίσα.
Οι συντάκτες της έκθεσης ανακάλυψαν πως το 24% των 1.306 φυλακισμένων γυναικών σε πέντε φυλακές της Ρουάντας – ορισμένες από τις κοπέλες εκτίουν ποινή κάθειρξης 15 ετών – καταδικάστηκαν για παράνομες αμβλώσεις.
Η υπουργός Ισότητας των φύλων και προαγωγής της οικογένειας Όντα Γκασινζίγκουα δήλωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία ότι ο νόμος πρέπει να τηρείται. «Δεν μας χαροποιεί το γεγονός ότι γυναίκες βρίσκονται στη φυλακή», τόνισε. «Θέλουμε οι γυναίκες να είναι ελεύθερες, να επιδίδονται σε δραστηριότητες που φέρνουν έσοδα», πρόσθεσε η υπουργός. Οι τροποποιήσεις που έγιναν το 2012 στη νομοθεσία για την άμβλωση τέθηκαν σε δημόσιο διάλογο, επισήμανε, ωστόσο διαβεβαίωσε ότι ενδέχεται να τεθούν σε συζήτηση κι άλλες αλλαγές του νόμου. «Αυτή είναι μια χώρα όπου υπάρχει ελευθερία του λόγου», είπε.
σχόλια