Κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων της Εργατικής Πρωτομαγιάς στο Μπρνό της Τσεχίας, η πομπή των ναζί και ακροδεξιών διαδηλωτών συναντήθηκε με την πορεία των πολιτών που διαδήλωναν ειρηνικά.
Εκείνη τη στιγμή, ένας νεοναζί πλησίασε με απειλητικό ύφος τη 16χρονη προσκοπίνα Lucie Myslíková, αλλά αυτή δεν φάνηκε να πτοείται. Συνέχιζε να στέκεται απέναντί του αγέρωχη και περήφανη, κοιτάζοντάς τον με μία ελαφρώς ειρωνική έκφραση στο πρόσωπό της.
Η φωτογραφία έγινε αμέσως viral, κοινοποιήθηκε χιλιάδες φορές, ενώ αναρτήθηκε και στη σελίδα του Παγκόσμιου Προσκοπικού Κινήματος στο Facebook.
Ο Vladimir Cicmanec που συμμετείχε στις διαδηλώσεις και τράβηξε τη φωτογραφία, δήλωσε στο CNN: «Είναι 16 χρονών και στεκόταν αγέρωχη και περήφανη και ανέπτυσσε μερικά ακλόνητα επιχειρήματα».
«Δεν άκουσα όλα όσα διημείφθησαν μεταξύ τους αλλά μιλούσαν για τις έννοιες του έθνους και του έθνους-κράτους, τους μετανάστες, τους πρόσφυγες» τόνισε ο ίδιος και πρόσθεσε: «Προσπάθησε να του εξηγήσει ότι ο εθνικισμός δεν έχει κανένα νόημα επειδή είμαστε όλοι άνθρωποι και δεν θα πρέπει να μας αντιμετωπίζουν διαφορετικά με βάση ορισμένες αυθαίρετες διακρίσεις».
Όπως ανέφερε στο CNN το Σώμα των Τσέχων Προσκόπων, η 16χρονη Lucie περιέγραψε τη σκηνή ως μία «έντονη αντιπαράθεση» κατά την οποία, όμως, δεν ασκήθηκε βία.
Η φωτογραφία της Lucie είναι μία από τις χιλιάδες φωτογραφίες από διαδηλώσεις και πορείες που δημοσιεύονται σε όλο τον κόσμο. Και κάποιες ξεχωρίζουν πάντα. Σε όσες από αυτές πρωταγωνιστούν οι γυναίκες γίνεται πάντα ειδική μνεία και η φήμη τους εξαπλώνεται στο διαδίκτυο με ταχύ ρυθμό και κολακευτικά σχόλια. Με αφορμή τη ιστορία της νεαρής από το Μπρνό, θυμηθήκαμε άλλες πρωταγωνίστριες δυνατών εικόνων που όρθωσαν το ανάστημά τους, έδειξαν θάρρος, αντιμετώπισαν μόνες αστυνομικούς ή αντιπάλους και ξεχώρισαν.
Όσες φορές κι αν η ιστορία μας κάνει δώρο «καθρέφτες» ουσιαστικά της ίδιας εικόνας, πάντα θα υπάρχει κάτι ακαταμάχητο σε μια τέλεια καδραρισμένη φωτογραφία που απαθανατίζει τη στιγμή που η ωμή, βίαιη εξουσία υπονομεύεται από μια απλή, ενίοτε και χαριτωμένη, χειρονομία. Μια νεαρή διαδηλώτρια που καθρεφτίζεται στην ασπίδα ενός αστυνομικού για να φορέσει το κραγιόν της, μια ηλικιωμένη να κάθεται σταυροπόδι μπροστά από ένα «τείχος» στρατιωτών, ένα κορίτσι να κοιτάζει κατάματα και με χαμόγελο έναν ακροδεξιό- σε στιγμές που διακατέχονται κυρίως από επιθετικότητα και μίσος, αυτές είναι κινήσεις ριψοκίνδυνες αλλά καθοριστικές.
Τέτοιου είδους εικόνες καταφέρνουν να κερδίσουν, χωρίς καν περιττά λόγια και λεζάντες, τους απανταχού θεατές καθώς εκθέτουν και, μερικές φορές, γελοιοποιούν την εξουσία. Εκφράζουν ασυνείδητα κάθε άνθρωπο που νιώθει αδικημένος αλλά ταυτόχρονα κατάφερε να ορθώσει το ανάστημά του απέναντι σε αυτό που τον καταπιέζει. Φυσικά, δεν περιέχουν πάντα ολόκληρη την αλήθεια της συγκεκριμένης στιγμής στη συγκεκριμένη ημέρα, αλλά στη συντριπτική τους πλειοψηφία αυτό δεν παίζει κανέναν απολύτως ρόλο στη δύναμη που εκπέμπουν.