Το βίντεο που απεικονίζει την Kara Zartler έχει κάνει τον γύρο του διαδικτύου. Η 17χρονη κοπέλα με αυτισμό και εγκεφαλική παράλυση, παρουσιάζει ανεξέλεγκτες κρίσεις αυτοτραυματισμού. Ο πατέρας της παραβαίνει τον νόμο στο Τέξας, δίνοντάς της κάνναβη για να την ηρεμήσει, καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό είναι το μόνο που την έχει βοηθήσει.
Η Kara γεννήθηκε πρόωρα, στις 26 εβδομάδες, ζυγίζοντας λιγότερο από ένα κιλό. Μόλις δέκα ώρες μετά τη γέννησή της, υπέστη εγκεφαλική αιμορραγία και σήμερα, δεκαεφτά χρόνια αργότερα, είναι τυχερή που είναι ζωντανή, γράφει η Washington Post. Ωστόσο, πάσχει από αυτισμό, που στη δική της περίπτωση προκαλεί αυτοτραυματική συμπεριφορά.
«Είναι φριχτό να το βλέπεις», δηλώνει ο πατέρας της, Mark Zartler, στην Washington Post. «Χτυπάει το πρόσωπό της επανειλημμένα. Δεν μπορεί να σταματήσει. Κάποιες φορές μπορεί να συνέλθει από μόνη της, όμως άλλες φορές απλώς συνεχίζει, και συνεχίζει, και συνεχίζει».
Ύστερα από χρόνια που δοκίμασαν διάφορα φάρμακα, με μικρό αποτέλεσμα, ο Zartler έδωσε κάνναβη στην Kara, μετά από συμβουλή ενός φίλου -αν και πρόκειται για μία παράνομη πράξη στο Τέξας Που μπορεί να τον οδηγήσει στη φυλακή για χρόνια. Το αποτέλεσμα ήταν θετικό, σύμφωνα με τον ίδιο. Αποφάσισε τώρα να δημοσιοποιήσει την ιστορία του, με όποιο ρίσκο, σε μια προσπάθεια να αλλάξουν οι νόμοι στην πολιτεία που μένει.
Όταν ξεκίνησαν οι κρίσεις της Kara, σε ηλικία τεσσάρων ετών, κρατούσαν μέχρι και 12 ώρες, κατά τις οποίες χτύπαγε, έγδερνε και δάγκωνε τον εαυτό της. Οι γονείς της την ακινητοποιούσαν οι ίδιοι, κάνοντας εναλλάξ βάρδιες. Το σχολείο της χρησιμοποιούσε έναν τροποποιημένο ζουρλομανδύα, αλλά η ίδια κατάφερνε να τον βγάζει. Πολλές φορές προκαλούσε σοβαρό τραυματισμό, σπάζοντας για παράδειγμα τη μύτη της. Μία φορά μάλιστα δάγκωσε τόσο δυνατά το δάχτυλο της μητέρας της, η οποία πήγε στον νοσοκομείο, δηλώνει ο Mark Zartler.
Όπως αναφέρει η Washington Post, η οικογένεια απευθύνθηκε σε πολλούς νευρολόγους. Κάποια στιγμή τής έδωσαν ένα αντιψυχωσικό φάρμακο που χρησιμοποιείται γενικά για τη θεραπεία της σχιζοφρένειας και της διπολικής διαταραχής, το οποίο ήταν κάπως αποτελεσματικό δίνοντας κάποιες «καλές ώρες» χωρίς αυτοτραυματισμούς. Ωστόσο, έκανε την Kara πιο αργή και θόλωνε την αντίληψή της, ενώ σταμάτησε να έχει οπτική επαφή με τους γύρω της και να χρησιμοποιεί μόνη της την τουαλέτα.
Κάποια στιγμή, όταν ήταν 11 ετών, ξεκίνησαν σταδιακά την κάνναβη, δίνοντάς της πρώτα ένα brownie με μαριχουάνα. Στη συνέχεια, χρησιμοποίησαν μία συσκευή εισπνοών. Σταματώντας τις υψηλές δόσεις του αντιψυχωσικού φαρμάκου άρχισε ξανά να έχει οπτική επαφή και να χρησιμοποιεί μόνη της την τουαλέτα, επισημαίνει ο πατέρας της.
«Δεν το κάνουμε αυτό αντικαθιστώντας άλλες εναλλακτικές. Η Kara είχε πάντα μία ομάδα γιατρών. Αλλά δεν υπάρχει άλλο φάρμακο που να ανακουφίζει από της κρίσεις της τη στιγμή που θα ξεκινήσουν», δήλωσε ο Zartler. «Είχαμε αμφιβολίες για χρόνια, αλλά πλέον δεν αμφισβητώ αυτό που κάνουμε». Οι γονείς τής Kara χρησιμοποιούν την κάνναβη λιγότερο από ό,τι στο παρελθόν, κυρίως κατά τη διάρκεια «καταστάσεων μεγάλου στρες» που παρουσιάζονται οι κρίσεις, επισημαίνει η εφημερίδα.
Ο πατέρας της αναγνωρίζει τους κινδύνους. «Δεν θα με εξέπληττε αν ο σερίφης χτυπήσει την πόρτα ή αν η Υπηρεσία Προστασίας Παιδιών έρθει αύριο», αναφέρει, δηλώνοντας ότι ο ίδιος αισθάνεται ότι αξίζει τον κόπο το ρίσκο.