Η Ιαπωνία αποφάσισε να προχωρήσει με την πώληση μαχητικών αεροσκαφών που κατασκευάζει, γεγονός που την απομακρύνει περαιτέρω από τον πασιφισμό που εφάρμοζε ως σήμερα.
Η απόφαση της Ιαπωνίας να προχωρήσει με την πώληση των μαχητικών αεροσκαφών νέας γενιάς που κατασκευάζει σε συνεργασία με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία επικυρώθηκε την Τρίτη από το υπουργικό συμβούλιο και αποτελεί την πιο πρόσφατη κίνηση απομάκρυνσης από τις ειρηνιστικές πολιτικές της. Η επίμαχη απόφαση να επιτραπούν οι διεθνείς πωλήσεις όπλων αναμένεται να συμβάλει στη διασφάλιση του ρόλου της Ιαπωνίας στην παγκόσμια ασφάλεια, όπως και στην οικοδόμηση της ιαπωνικής βιομηχανίας όπλων. Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε επίσης την αναθεώρηση των κατευθυντήριων γραμμών για τον εξοπλισμό όπλων και τη μεταφορά τεχνολογίας της Ιαπωνίας, ώστε να επιτραπεί η πώληση πολεμικών όπλων συμπαραγωγής σε χώρες εκτός των εταίρων.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιοσιμάσα Χαγιάσι δήλωσε σχετικά ότι οι αλλαγές είναι απαραίτητες δεδομένου του περιβάλλοντος ασφαλείας της Ιαπωνίας, αλλά τόνισε ότι οι ειρηνιστικές αρχές της Ιαπωνίας παραμένουν αμετάβλητες: «Προκειμένου να δημιουργηθεί ένα μαχητικό αεροσκάφος που να πληροί τις απαραίτητες προδιαγραφές και να αποφευχθεί η διακύβευση της άμυνας της Ιαπωνίας, είναι απαραίτητο να εξαχθούν πολεμικά αεροσκάφη από την Ιαπωνία σε χώρες εκτός των εταίρων μας». Ο ίδιος πρόσθεσε ακόμη ότι το Τόκιο θα ακολουθήσει αυστηρή διαδικασία έγκρισης για τις πωλήσεις των μαχητικών: «Έχουμε αποδείξει ξεκάθαρα ότι θα συνεχίσουμε να τηρούμε τη βασική μας φιλοσοφία ως ειρηνικό έθνος».
Η Ιαπωνία διαθέτει ειρηνιστικό Σύνταγμα αλλά παράλληλα, έχει δεσμευτεί να διπλασιάσει τις στρατιωτικές δαπάνες μέχρι το 2027, επικαλούμενη απειλές που προέρχονται από την Κίνα και τη Βόρεια Κορέα. Κάθε πώληση μαχητικού αεροσκάφους θα απαιτεί την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου, δήλωσαν οι αρχές.
Το μαχητικό αεροσκάφος νέας γενιάς που δημιουργεί για πώληση η Ιαπωνία
Τον Δεκέμβριο του 2022, η Ιαπωνία εισήλθε στη συνεργασία Ηνωμένου Βασιλείου-Ιταλίας, που ονομάστηκε Tempest, για την ανάπτυξη αυτού του νέου μαχητικού αεροσκάφους που θα χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη και προηγμένους αισθητήρες. Τα αεροσκάφη αναμένεται να παραχθούν έως το 2035, στο πλαίσιο της πρώτης συνεργασίας ανάπτυξης αμυντικού εξοπλισμού του Τόκιο με μια χώρα εκτός των ΗΠΑ.
Ο ιαπωνικός πασιφισμός και η πώληση μαχητικών αεροσκαφών
Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η κατεχόμενη από τις ΗΠΑ Ιαπωνία υιοθέτησε ένα Σύνταγμα, σύμφωνα με το οποίο ότι η χώρα παραιτείται από τον πόλεμο και τη χρήση βίας για την επίλυση διεθνών διαφορών. Το Σύνταγμα δεν αναγνωρίζει επίσημα τον στρατό και τον περιορίζει στις δυνατότητες αυτοάμυνας. Επίσης, επιβάλει απαγόρευση εξαγωγής όπλων, μια διάταξη που άρχισε να «χαλαρώνει» το 2014, υπό τον τότε πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε. Τον Δεκέμβριο του 2023, η Ιαπωνία χαλάρωσε περαιτέρω τους κανόνες για να επιτρέψει την εξαγωγή πολεμικών όπλων που κατασκευάζονται στο έδαφός της άδειες άλλων χωρών στη χώρα όπου εδρεύει ο κάτοχος της άδειας αυτής – κάτι που άνοιξε τον δρόμο για να στείλει το Τόκιο πυραύλους αεράμυνας Patriot στις ΗΠΑ, ένα από τα πιο προηγμένα όπλα που προμήθευσαν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία.
Με πληροφορίες από Associated Press, BBC