Η πρωτοφανής περιπέτεια που έζησε μια ομάδα δώδεκα παιδιών στη Ταϊλάνδη κατάφερε να καθηλώσει για σχεδόν δύο εβδομάδες όλο τον πλανήτη.
Σήμερα, μετά από παρατεταμένη αγωνία, όλα τα παιδιά και ο προπονητής τους κατάφεραν επιτέλους να βγουν από το σπήλαιο μετά από μια επιχείρηση που κράτησε δύο μέρες.
Ο απεγκλωβισμός των 12 παιδιών και του προπονητή τους, που είχαν παγιδευτεί σε ένα πλημμυρισμένο σπήλαιο στη βόρεια Ταϊλάνδη, ολοκληρώθηκε 17 ημέρες μετά την εξαφάνισή τους.
Η δραματική επιχείρηση απεγκλωβισμού στέφθηκε με επιτυχία σηματοδοτώντας το τέλος ενός μαρτυρίου που ξεκίνησε όταν η ομάδα των "Wild Boars"- οι Αγριόχοιροι και ο προπονητής τους – παγιδεύτηκαν στο εσωτερικό του πλημμυρισμένου σπηλαίου Ταμ Λουάνγκ στα σύνορα με την Μιανμάρ την 23η Ιουνίου.
Το χρονικό
Σάββατο, 23 Ιουνίου:
Μια μητέρα σημαίνει συναγερμό, καθώς ο γιος της δεν επέστρεψε στο σπίτι μετά την προπόνηση. Τα πράγματα των αγοριών, ποδήλατα και παπούτσια, βρέθηκαν λίγες ώρες αργότερα στην είσοδο του σπηλαίου. Ξεκινούν οι έρευνες που όμως διακόπτονται γρήγορα αφού πέφτει το σκοτάδι.
Ημέρα 1 - Κυριακή, 24 Ιουνίου:
Κατά τη διάρκεια της νύχτας, λόγω της σφοδρής βροχόπτωσης, η στάθμη του νερού στη σπηλιά ανεβαίνει απότομα. Κινητοποιούνται δύτες.
Ημέρα 2 - Δευτέρα, 25 Ιουνίου:
Οι διασώστες φτάνουν στην πρώτη μεγάλη "αίθουσα" μέσα στο σπήλαιο.
Ημέρα 3 - Τρίτη, 26 Ιουνίου:
Ο αρχηγός της κυβέρνησης Πραγιούτ Τσαν-Ότσα ζητά "να κινητοποιηθούν οι πάντες" για να βρεθούν ζωντανά τα παιδιά. Η ομάδα διάσωσης αποτελείται πλέον από αρκετές εκατοντάδες ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και δεκάδες δύτες. Το νερό φτάνει, σε ορισμένα σημεία, τα πέντε μέτρα, μολονότι γίνεται συνεχώς απάντληση.
Ημέρα 4 - Τετάρτη, 27 Ιουνίου:
Πλημμυρίζει άλλη μια ζώνη του υπόγειου δικτύου. Το βράδυ φτάνουν στην περιοχή Βρετανοί δύτες για να βοηθήσουν.
Ημέρα 5 - Πέμπτη, 28 Ιουνίου:
Άφιξη πολλών δεκάδων Αμερικανών στρατιωτών και άλλων ξένων ειδικών.
Ημέρα 6 - Παρασκευή, 29 Ιουνίου:
Ξαναρχίζουν οι έρευνες που είχαν διακοπεί προσωρινά λόγω της υψηλής στάθμης του νερού. Οι διασώστες αναζητούν μια νέα δίοδο πρόσβασης και τοποθετούν στον δρόμο τους κουτιά με είδη πρώτης ανάγκης - τρόφιμα και κινητά τηλέφωνα.
Ημέρα 7 - Σάββατο 30 Ιουνίου:
Οι δύτες δίνουν τη μάχη τους στα λασπόνερα, με μηδενική ορατότητα. Η βροχή επιτέλους σταματά.
Ημέρα 8 - Κυριακή, 1η Ιουλίου:
Οι διασώστες καταφέρνουν να οργανώσουν μια προκεχωρημένη βάση για τις επιχειρήσεις τους μέσα στη σπηλιά, σε βάθος 3 χιλιομέτρων από την είσοδό της.
Ημέρα 9 - Δευτέρα, 2 Ιουλίου:
Οι δύτες προχωρούν, υπολογίζουν ότι απέχουν μόλις 600 μέτρα από το σημείο όπου υποθέτουν ότι θα βρίσκονται τα παιδιά. Το ίδιο βράδυ, τα εντοπίζουν ζωντανά δυο Βρετανοί δύτες και δίνουν στη δημοσιότητα ένα βίντεο.
Ημέρα 10 - Τρίτη, 3 Ιουλίου:
Τρόφιμα και φάρμακα μεταφέρονται στο σημείο όπου παραμένουν εγκλωβισμένα τα παιδιά και ο προπονητής της. Τα εξετάζουν γιατροί για να δουν αν είναι σε κατάσταση για να καταδυθούν. Η απάντληση συνεχίζεται αδιάκοπα για να πέσει όσο είναι δυνατόν η στάθμη του νερού και να καταστεί ευκολότερη η επιχείρηση διάσωσης.
Ημέρα 11 - Τετάρτη, 4 Ιουλίου:
Δίνεται στη δημοσιότητα ένα δεύτερο βίντεο στο οποίο τα παιδιά δηλώνουν ότι είναι "καλά στην υγεία τους".
Ημέρα 12 - Πέμπτη 5 Ιουλίου:
Η απάντληση συνεχίζεται και οι διασώστες δίνουν μάχη με το χρόνο, καθώς οι μετεωρολόγοι προβλέπουν επιδείνωση των καιρικών συνθηκών το αμέσως επόμενο διάστημα.
Ημέρα 13 - Παρασκευή, 6 Ιουλίου:
Ένα πρώην μέλος των ειδικών δυνάμεων της Ταϊλάνδης χάνει τη ζωή του, λόγω έλλειψης οξυγόνου, επιστρέφοντας στην είσοδο αφού εφοδίασε τα παιδιά. Αναζητούνται άλλοι τρόποι για τον απεγκλωβισμό τους.
Ημέρα 14 - Σάββατο, 7 Ιουλίου:
"Ζητώ συγγνώμη από όλους τους γονείς" - Ο νεαρός προπονητής των παιδιών, εγκλωβισμένος και ο ίδιος, στέλνει επιστολή στους συγγενείς των παιδιών. Το επίπεδο του οξυγόνου στη σπηλιά πέφτει, αλλά οι αρχές αποκλείουν προς το παρόν μια επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό της ομάδας μέσω κατάδυσης.
Ημέρα 15 - Κυριακή, 8 Ιουλίου:
Τα τέσσερα πρώτα παιδιά βγαίνουν σώα και ασφαλή από τη σπηλιά. το καθένα συνοδεύεται από δύο έμπειρους δύτες.
Ημέρα 16 - Δευτέρα, 9 Ιουλίου:
Άλλα τέσσερα αγόρια απεγκλωβίζονται.
Ημέρα 17 - Τρίτη 10 Ιουλίου: Επιτυχής έξοδος και των υπόλοιπων τεσσάρων παιδιών και του προπονητή.
Η είδηση προκάλεσε παγκόσμια συγκίνηση και όλα τα δίκτυα διέκοψαν το πρόγραμμά τους για έκτακτο καθώς στην Ταϊλάνδη ξέσπασαν ξέφρενοι πανηγυρισμοί.
«Πρόκειται για ένα σημαντικό γεγονός στη ζωή μου. Είναι κάτι που θα θυμάμαι για πάντα» δήλωσε, εμφανώς συγκινημένος, ο Ρασαπόλ Νγκαμγκραμπουάν, ένας αξιωματούχος στο περιφερειακό γραφείο τύπου της Τσιάνγκ Ράι.
«Υπήρξαν στιγμές που έκλαψα» πρόσθεσε. «Είμαι ευτυχισμένος. Είμαι πολύ ευτυχισμένος που βλέπω όλους τους ανθρώπους της Ταϊλάνδης να αγαπούν ο ένας τον άλλο».
Πράγματι, οι Ταϊλανδέζοι «κόλλησαν» μπροστά από τις τηλεοράσεις και τις οθόνες των υπολογιστών, δεν άφησαν στιγμή τα κινητά τηλέφωνα παρακολουθώντας με κομμένη την ανάσα κάθε δραματική τροπή σε αυτή τη συγκλονιστική ιστορία, όπως άλλωστε και εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως.
Σήμερα, οι πολίτες της χώρας κατέκλυσαν τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης για να διατρανώσουν τον ενθουσιασμό τους με hashtag όπως #Hooyah, μια λέξη που χρησιμοποιείται από το πολεμικό ναυτικό για την ανύψωση του ηθικού των στελεχών του, όπως κι ετικέτες όπως #Heroes (Ήρωες) και #Thankyou (Σας ευχαριστούμε).
«Είστε οι ήρωές μας!» έγραψαν ορισμένοι σε λεζάντες κάτω από σκίτσα που ανήρτησαν όπου απεικονίζονται τα αγόρια και ο προπονητής τους μαζί με δεκάδες διασώστες, εθελοντές και στρατιωτικό προσωπικό.
Χθες, ο πρωθυπουργός Πράγιουτ Τσαν-ότσα δήλωσε ότι θα διοργανώσει μια γιορτή για όλους εκείνους που συμμετείχαν στις επιχειρήσεις διάσωσης.
«Θα παραθέσουμε ένα γεύμα για όλους» είπε ο Πράγιουτ. «Δεν είμαστε βέβαιοι εάν μιλάμε για ένα θαύμα, ένα επιστημονικό επίτευγμα ή κάτι άλλο. Και οι 13 Wild Boars βγήκαν από το σπήλαιο» έγραψε η μονάδα SEAL του πολεμικού ναυτικού λεπτά μετά τη διάσωση.
Την ίδια ώρα, η βρετανική ποδοσφαιρική ομάδα Manchester United ανήρτησε μήνυμα στον επίσημο λογαριασμό της στο Twitter όπου τονίζει την ανακούφιση που ένιωσαν οι συντελεστές της όταν έμαθαν ότι οι 13 είναι πλέον ασφαλείς, ενώ προσκάλεσε την ομάδα και τους διασώστες της να επισκεφθούν το γήπεδο Old Trafford.
Οι «Αγριόχοιροι» δέχθηκαν μηνύματα αλληλεγγύης από διάσημες προσωπικότητες της διεθνούς σκηνής: από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, τον αστέρα του ποδοσφαίρου Λιονέλ Μέσι και τον Αμερικανό γκουρού της τεχνολογίας Έλον Μασκ.
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι ήταν από τις πρώτες που εκθείασε στο Twitter, το «θάρρος όλων όσοι συμμετείχαν» στις επιχειρήσεις, δεδομένου ότι μεταξύ των διασωστών βρίσκονταν και Βρετανοί δύτες, οι οποίοι ανακάλυψαν τα παιδιά.
«Όλοι διασώθηκαν, καλή δουλειά!» σχολίασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Μια αναζήτηση στη μηχανή της Google σήμερα με τις λέξεις "Thai cave rescue" (Ταϊλάνδη σπήλαιο διάσωση) έδωσε 359.000.000 αποτελέσματα, με το ενδιαφέρον για την υπόθεση να κορυφώνεται από την περασμένη εβδομάδα όταν οι Βρετανοί δύτες εντόπισαν τα αγόρια και η επιχείρηση διάσωσης ξεκίνησε.
Καθώς οι δημοσιογράφοι διεθνών ΜΜΕ κατασκήνωσαν έξω από τη σπηλιά, τα τηλεοπτικά δίκτυα δεν σταμάτησαν να μεταδίδουν πληροφορίες, η συγκλονιστική περιπέτεια της ποδοσφαιρικής ομάδας σύντομα βρέθηκε μεταξύ των θεμάτων που διαβάστηκαν περισσότερο ή προσέλκυσαν περισσότερο τους αναγνώστες σε ιστότοπους όπως το βρετανικό BBC και το NBC News.
Αλλά και στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, τα live βίντεο του Facebook που ανήρτησαν δημοσιογράφοι και εθελοντές έγιναν σύντομα ανάρπαστα από τους χρήστες.
Το Twitter και το Instagram κατακλύστηκαν από μηνύματα συμπαράστασης, συμβουλές και σκίτσα των αγοριών στη σπηλιά με ετικέτες όπως #Thaicaverescue #boarteam #Thainavyseals #PrayForThaiBoys and #Bringtheboarteambackhome.
Επιπλέον, μια ανάρτηση της επίλεκτης μονάδας SEAL του Πολεμικού Ναυτικού της Ταϊλάνδης όπου επιβεβαιωνόταν ότι και οι 13 απεγκλωβίστηκαν συγκέντρωσε περισσότερα από 200.000 likes και περίπου 56.000 shares σε διάστημα μίας ώρας, συνοδευόμενα από σχόλια όπως: «Είστε όλοι ήρωες! Σας ευχαριστούμε εκ μέρους ενός γεμάτου ευγνωμοσύνη κόσμου!» και «εκ μέρους όλων των μητέρων, σας ευχαριστούμε!».
Στο Twitter τουλάχιστον 160.000 tweets περιελάμβαναν τη φράση "All 12".
Στις ΗΠΑ, η περιπέτεια των 12 αγοριών και του προπονητή τους και το αίσιο τέλος επικράτησαν στο Twitter επισκιάζοντας ακόμα και τις αντιδράσεις για τον διορισμό του συντηρητικού δικαστή από τον Ντόναλντ Τραμπ στο Ανώτατο Δικαστήριο, που περιορίστηκε στην όγδοη θέση των δημοφιλέστερων θεμάτων.
Με πληροφορίες από Guardian/ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ AFP/ Reuters
σχόλια