Για «αιφνίδιο ηφαιστειακό χάος», προειδοποιεί η επιστήμη

Για «αιφνίδιο ηφαιστειακό χάος», προειδοποιούν οι επιστήμονες Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Το 1815, το ηφαίστειο Tambora στην Ινδονησία προκάλεσε τη μεγαλύτερη ηφαιστειακή έκρηξη στην Ιστορία.

Τεράστιες ποσότητες σωματιδίων εκτοξεύτηκαν στην ατμόσφαιρα, ψύχοντας τον πλανήτη. Το 1816 έμεινε γνωστό ως «Το Έτος Χωρίς Καλοκαίρι», με πτώση θερμοκρασιών, καταστροφές στις καλλιέργειες και σοβαρή επισιτιστική κρίση.

Αιώνες αργότερα, η απειλή μιας νέας «υπερ-έκρηξης», όπως λένε οι ειδικοί, ελλοχεύει. Υποστηρίζουν, ότι «μια μαζική έκρηξη είναι αναπόφευκτη. Το ερώτημα είναι μόνο πότε θα συμβεί».

Ο Markus Stoffel, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης με εξειδίκευση σε θέματα κλίματος, δήλωσε στο CNN ότι τα γεωλογικά στοιχεία δίνουν την πιθανότητα 1 προς 6 να συμβεί μια καταστροφική ηφαιστειακή έκρηξη μέσα σε αυτόν τον αιώνα.

Η ανθρωπότητα δεν είναι προετοιμασμένη για κάτι τέτοιο

Όμως, αυτή τη φορά, οι συνέπειες θα είναι «πολύ πιο τρομερές». Ο κόσμος είναι πλέον πολύ πιο πυκνοκατοικημένος και παλεύει με την κλιμακούμενη κλιματική κρίση.

Η ανθρωπότητα δεν διαθέτει, τουλάχιστον μέχρι αυτή τη στιγμή, κανένα σχέδιο για την αντιμετώπιση ενός τέτοιου καταστροφικού γεγονότος.

Οι ηφαιστειακές εκρήξεις απελευθερώνουν ένα μείγμα υλικών, συμπεριλαμβανομένου του διοξειδίου του άνθρακα, που ευθύνεται για την υπερθέρμανση του πλανήτη. Εντούτοις, η ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπεται από τα ηφαίστεια είναι σημαντικά μικρότερη από εκείνη που παράγεται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως η χρήση ορυκτών καυσίμων.

Το διοξείδιο του θείου

Ενώ το διοξείδιο του άνθρακα προκαλεί ανησυχία, οι επιστήμονες επικεντρώνονται περισσότερο στον αντίκτυπο ενός άλλου ηφαιστειακού αερίου: του διοξειδίου του θείου.

Μια ισχυρή ηφαιστειακή έκρηξη είναι πολύ πιθανό να εκτοξεύσει διοξείδιο του θείου από την κατώτερη ατμόσφαιρα (την τροπόσφαιρα) στην ανώτερη ατμόσφαιρα (τη στρατόσφαιρα).

Επάνω στη στρατόσφαιρα, το διοξείδιο του θείου μετατρέπεται σε μικροσκοπικά σωματίδια αερολύματος που ανακλούν το ηλιακό φως πίσω στο διάστημα. Αυτό κάνει τη Γη ψυχρότερη και τα σωματίδια μπορούν να παραμείνουν στην ατμόσφαιρα για αρκετά χρόνια. Η έκρηξη του όρους Ταμπόρα προκάλεσε πτώση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά περίπου 1 βαθμό Κελσίου.

Με πληροφορίες από interestingengineering.com

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαρινάκης: Ξεκινάει η διαγωνιστική διαδικασία για το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων

Περιβάλλον / Ξεκινάει η διαγωνιστική διαδικασία για το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων

«Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θοδωρή Σκυλακάκη προσδιορίζονται τα ακριβή όρια των θαλάσσιων περιοχών για τις οποίες παραχωρείται το συγκεκριμένο δικαίωμα» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
LIFO NEWSROOM
Η κλιματική κρίση διαταράσσει την εκπαίδευση ενός στα επτά παιδιά παγκοσμίως- Έκθεση «καμπανάκι» της UNICEF

Περιβάλλον / Η κλιματική κρίση διαταράσσει την εκπαίδευση ενός στα επτά παιδιά παγκοσμίως- Έκθεση «καμπανάκι» της UNICEF

«Τα παιδιά υποφέρουν περισσότερο από τις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη, όπως οι ισχυρότεροι και συχνότεροι καύσωνες, καταιγίδες και πλημμύρες»
LIFO NEWSROOM
Τεράστιο παγόβουνο σε πορεία σύγκρουσης με νησί - Κίνδυνος για πιγκουίνους και φώκιες

Περιβάλλον / Τεράστιο παγόβουνο σε πορεία σύγκρουσης με νησί - Κίνδυνος για πιγκουίνους και φώκιες

Στο παρελθόν, αντίστοιχα περιστατικά είχαν καταστροφικές συνέπειες για τη θαλάσσια ζωή, καθώς μεγάλα παγόβουνα είχαν αποκλείσει τις προσβάσεις τροφής για πιγκουίνους και φώκιες, οδηγώντας σε μαζικούς θανάτους
LIFO NEWSROOM
Γιατί η ΕΕ ετοιμάζεται να αποσύρει τα «παντοτινά» χημικά από καλλυντικά, τηγάνια και άλλα προϊόντα

Περιβάλλον / Γιατί η ΕΕ ετοιμάζεται να αποσύρει τα «παντοτινά» χημικά από καλλυντικά, τηγάνια και άλλα προϊόντα

Πρόκειται για χημικές ενώσεις που δεν διασπώνται στο περιβάλλον, εγείροντας ανησυχίες για τις συνέπειες της συσσώρευσής τους τόσο στα οικοσυστήματα, όσο και στο πόσιμο νερό και στο ανθρώπινο σώμα
LIFO NEWSROOM