H συγγνώμη της Γκρέτα Τούνμπεργκ για το «στήστε τους ηγέτες στον τοίχο»

H συγγνώμη της Γκρέτα Τούνμπεργκ για το «στήστε τους ηγέτες στον τοίχο» Facebook Twitter
5

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ ζήτησε συγγνώμη επειδή κατά τη διάρκεια ομιλίας της είπε ότι οι ηγέτες του κόσμου θα πρέπει να «στηθούν στον τοίχο».

Η 16χρονη ακτιβίστρια έκανε το σχόλιο απευθυνόμενη στο πλήθος μιας συγκέντρωσης διαμαρτυρίας την Παρασκευή, στο Τορίνο της Ιταλίας.

Στην αγγλική γλώσσα η φράση συνδέεται με την εκτέλεση, αλλά η Tούνμπεργκ είπε ότι είχε διαφορετικό νόημα στη μητρική της γλώσσα που είναι τα Σουηδικά. «Αυτό συμβαίνει όταν αυτοσχεδιάζετε ομιλίες σε μια ξένη γλώσσα», πρόσθεσε το Σάββατο.

«Οι ηγέτες του κόσμου εξακολουθούν να προσπαθούν να ξεφύγουν από τις ευθύνες τους, αλλά πρέπει να βεβαιωθούμε ότι δεν μπορούν να το κάνουν αυτό. Θα φροντίσουμε να τους στήσουμε στον τοίχο και θα πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους για να προστατεύσουν το μέλλον μας» είπε η Τούνμπεργκ.

Μετά από κάποιες παρατηρήσεις σχετικά με τη χρήση της φράσης η οποία συνδέεται με το εκτελεστικό απόσπασμα, η 16χρονη έκανε μια διευκρίνιση. «Χθες είπα ότι πρέπει να οι ηγέτες μας να είναι υπόλογοι και, δυστυχώς, είπα να τους στήσουμε στον τοίχο», έγραψε ενώ πρόσθεσε πως η φράση αυτή στη Σουηδία σημαίνει να ζητήσεις ευθύνες από κάποιον.

 

Στη συνέχεια τόνισε πως τόσο η ίδια όσο και τα μέλη του κινήματος για την κλιματική αλλαγή, είναι αντίθετοι με κάθε πιθανή μορφή βίας.

Διεθνή
5

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

3 σχόλια
Κάποιοι σχολιαστές έχουν βαλθεί να "συμψηφίζουν" τα πλαστικά και τον υπερπληθυσμό με την στάση έναντι του παγκόσμιου προβλήματος.της 16χρονης Σουηδής. Βέβαιοι μάλιστα ότι αναμφισβήτητα "της γράφουν το σενάριο".Μάλιστα..Τοποθετούμαι, γιατί ΠΟΤΕ δεν πρέπει να είμαστε καχύποπτοι με ένα 16χρονο παιδί. Όταν μάλιστα για το θέμα κάνουν μακροχρόνιο αγώνα πολλοί, πολύ πριν γεννηθεί καν η Γκρέτα.Π.χ., μεταξύ αυτών, ο Οικουμενικός Πατριάρχης - άραγε και αυτού κάποιοι του γράφουν τo σενάριo ;.
Αλήθεια τώρα; Παρακολουθώντας αυτό το κορίτσι και γνωρίζοντας πως έχει η κατάσταση, τι σου έρχεται στο μυαλό, η ανάγκη περιβαλλοντολογικής προστασίας ή η εκμετάλλευση του παιδιού αυτού αλά «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα»;Εμένα το δεύτερο.Όσο αφορά την περιβαλλοντολογική προστασία και τη γενικευμένη καταστροφή του περιβάλλοντος, η οποία υφίσταται και μεγεθύνεται, η ενημέρωση είναι πολύ μεγάλη και οι περισσότεροι γνωρίζουμε, κατανοούμε και αντιλαμβανόμαστε την θλιβερή αυτή κατάσταση. Επανειλημμένως έχουν μιλήσει για αυτή, αναφερθεί, γράψει και αποδείξει τεκμηριωμένα (και συνεχίζουν να προειδοποιούν) διάφοροι μεγάλοι επιστήμονες, ακαδημαϊκοί, διεθνής επιστημονικοί φορείς και οργανισμοί όμως, δυστυχώς, τα συμφέροντα σε ένα πολύ συγκεκριμένο πολιτικό και οικονομικό, γενικό μοντέλο διαχείρισης (το οποίο, σημειωτέον είναι το ίδιο που χρηματοδοτεί όλους τους μεγάλους επιστημονικούς φορείς, πολλοί εκ των οποίων είναι εκείνοι που κρούουν τον κώδωνα κινδύνου για την επικείμενη περιβαλλοντολογική καταστροφή - με ό,τι αυτό σημαίνει και είναι ευνόητο...), είναι τεράστια και υπερισχύουν της όποιας ευαισθησίας και περιβαλλοντολογικής συνειδήσεως.
Για τις πάμπολλες φωτογραφίες που τη δείχνουν να κάνουν χρήση πλαστικών θα ζητήσει συγγνώμη ή όλα για το φαίνεσθαι επειδή απλά κάνει ότι λέει το σενάριο που της γράφουν όσοι την εκμεταλλεύονται;
Η ευαισθητοποίηση απέναντι στα προβλήματα που προκαλεί η ρύπανση του περιβάλλοντος και η αλλαγή στις καθημερινές μας συνήθειες με σκοπό την προστασία του, δεν προϋποθέτουν, ούτε επιβάλλουν την ΠΛΗΡΗ αποχή από τη χρήση συγκεκριμένων υλικών όπως το πλαστικό που αναφέρετε.Όποιος φρονεί το αντίθετο, είτε δεν είναι σωστά ενημερωμένος, είτε είναι φανατικός, είτε σκοπίμως λαϊκιστής περί τα περιβαλλοντικά. Εξηγούμαι:Κανένας και καμιά κοινωνία δεν μπορεί να απέχει πλήρως από δραστηριότητες που ρυπαίνουν το περιβάλλον. Μπορεί όμως να θέσει σε λειτουργία πλήθος δραστηριοτήτων που να το απορρυπαίνουν ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που μαγειρεύοντας λερώνουμε κάποια σκεύη τα οποία καθαρίζουμε μετά.Π.χ. για οτιδήποτε πλαστικό μπορούμε σαν άτομα αλλά κυρίως σαν κοινωνίες, μετά τη χρήση του, να μην το αφήνουμε ελεύθερο στη φύση, αλλά είτε να το ανακυκλώνουμε, είτε να το καταστρέφουμε δίχως να ρυπαίνουμε με αυτές τις διαδικασίες περαιτέρω το περιβάλλον.Ασφαλώς και θα πρέπει να εξαλείψουμε κάθε ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ και ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΗ εφαρμογή του σε προϊόντα όπως π.χ μιας χρήσης.