H Toυρκία ζητά πλήρη κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας

H Toυρκία ζητά πλήρη κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας Facebook Twitter
0

«Από τη συμφωνημένη λύση (του Κυπριακού) θα προκύπτει μία νέα χώρα, ομοσπονδιακή. Δεν θα είναι Κυπριακή Δημοκρατία» δήλωσε σε συνεδρίαση της Μεικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Τουρκίας-ΕΕ, στο Στρασβούργο, ο Τούρκος μόνιμος αντιπρόσωπος, Σελίμ Γενέλ, κάνοντας, έτσι, σαφή τη θέση της Άγκυρας στο Κυπριακό.

 Η τοποθέτηση του Τούρκου διπλωμάτη επιβεβαιώνει τις προχθεσινές πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ για τον μέχρι τώρα απολογισμό των διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με τις οποίες ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, δεν δέχεται την μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας από ενιαίο σε ομοσπονδιακό κράτος, αλλά επιμένει σε «συνεταιρισμό».

 Αυτή η θέση του κ. Γενέλ ήταν απάντηση προς την ευρωβουλευτή της ομάδας «Αλληλεγγύη», Ελένη Θεοχάρους, η οποία του είχε υποδείξει ότι και μετά τη λύση θα υπάρχει η Κυπριακή Δημοκρατία, που κατέχει η Τουρκία και την οποία η Άγκυρα οφείλει να αναγνωρίσει. Όπως είπε ο Τούρκος μόνιμος αντιπρόσωπος «η λύση δεν θα είναι όπως αυτή του σχεδίου Ανάν. Στο σχέδιο Ανάν οι λευκές σελίδες καλύφθηκαν από τον γγ του ΟΗΕ, ενώ τώρα η λύση που θα τεθεί στο δημοψήφισμα θα είναι συμφωνημένη. Αλλιώς, δεν θα περάσει. Από τη λύση θα προκύψει μία νέα χώρα, ομοσπονδιακή. Δεν θα είναι η Κυπριακή Δημοκρατία».

Οι θέσεις του επιβεβαιώνουν, σε μία κρίσιμη στιγμή του Κυπριακού, και μάλιστα από του βήματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την τουρκική γραμμή με δύο βασικούς άξονες: Την «εκλιπούσα» Κυπριακή Δημοκρατία, δηλαδή τη διάλυσή της, και την «παρθενογένεση», οι οποίες έχουν διατυπωθεί και παλαιότερα με επίσημα έγγραφα της Άγκυρας, στο πλαίσιο των εργασιών του Συμβουλίου Σύνδεσης Τουρκίας-ΕΕ και στα Ηνωμένα Έθνη.

Πέραν τούτων, αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Τούρκος πρέσβης είπε: «Έχουν καλή πρόθεση οι δύο πλευρές στην Κύπρο και εντός των επόμενων μηνών μπορούν να επιτύχουν λύση». «Αυτό είναι δυνατό, παρότι υπάρχουν ακόμη "προκλήσεις" και προβλήματα που πρέπει να ξεπεραστούν» πρόσθεσε. Επίσης, έδωσε συγχαρητήρια στον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη. «Δεν έχουμε παρά να χειροκροτήσουμε την κίνηση των Ελληνοκυπρίων να εγείρουν το θέμα, όπως η τουρκική γλώσσα επισημοποιηθεί στην ΕΕ» σημείωσε.

Σε εναρκτήρια τοποθέτησή του στη συνεδρίαση, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην Επιτροπή, Πατρίκ Πακέτ, δήλωσε πως ενδεχομένως το Κυπριακό να επιλυθεί φέτος, σημειώνοντας πως εάν αυτό συμβεί, «θα είναι κάτι το φανταστικό και μία πολύ μεγάλη νίκη για την Κύπρο». Ακόμη, υποστήριξε πως κάτι τέτοιο «θα μας διευκόλυνε σε μία σειρά από τομείς». Ανέφερε, δε, πως ο ρόλος της Τουρκίας έχει εκτιμηθεί και πως η ΕΕ θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις προσπάθειες για να επιτύχουν οι διαπραγματεύσεις.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μάλτα: Ελεύθερος με εγγύηση ο εκατομμυριούχος επιχειρηματίας για τη δολοφονία της Δάφνης Γκαλίζια

Διεθνή / Μάλτα: Ελεύθερος με εγγύηση ο εκατομμυριούχος επιχειρηματίας για τη δολοφονία της Δάφνης Γκαλίζια

Η οικογένεια της δημοσιογράφου Δάφνη Καρουάνα Γκαλιζία καταδικάζει τις καθυστερήσεις στη δίκη του Γόργκεν Φένεχ μετά τη σύλληψή του το 2019 για τη δολοφονία του 2017
LIFO NEWSROOM
Η συγκινητική ιστορία της «Νταίζη» του λαμπραντόρ: Την έκλεψαν και επέστρεψε επτά χρόνια μετά

Διεθνή / Η συγκινητική ιστορία της «Νταίζη» του λαμπραντόρ: Την έκλεψαν και επέστρεψε επτά χρόνια μετά

Η Νταίζη είναι πλέον 13 ετών και πάσχει από προβλήματα υγείας, όμως όσος χρόνος της απομένει θα είναι γεμάτος αγάπη, λέει το ζευγάρι των ηλικιωμένων που την ξαναβρήκε
LIFO NEWSROOM
Νετανιάχου: Δεν θα ξεχάσουμε την εικόνα των τριών αδύναμων, σκελετωμένων Ισραηλινών ομήρων

Διεθνή / Νετανιάχου: Δεν θα ξεχάσουμε την εικόνα των τριών αδύναμων, σκελετωμένων, Ισραηλινών ομήρων

Περιστοιχισμένοι από μαχητές της Χαμάς, οι όμηροι Ορ Λεβί, Ελί Σαραμπί και Οχάντ Μπεν Αμί, που φαινόντουσαν αδυνατισμένοι και αδύναμοι, αναγκάστηκαν να μιλήσουν στα εβραϊκά μπροστά στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί
LIFO NEWSROOM