Για τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, ήταν αναμφίβολα ο «γάμος της χρονιάς», αν και δεν έλειψαν οι αντιδράσεις με τον υπουργό Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ και την σύζυγό του, Φράνκα Λέφελντ να πυροδοτούν ανάμικτα συναισθήματα.
Στην τελετή ήταν μεταξύ άλλων καλεσμένο ολόκληρο το υπουργικό συμβούλιο, ενώ λέγεται ότι η πρόταση γάμου είχε γίνει σε ελληνικό εστιατόριο του Βερολίνου το περασμένο φθινόπωρο. Το αρχικό σχέδιο του ζευγαριού ήταν να παντρευτεί στην Τοσκάνη το καλοκαίρι, αλλά επέλεξαν τελικά τη νήσο Ζιλτ στη Βόρεια Θάλασσα.
«Τριήμερος εορταστικός μαραθώνιος»
Το Ζιλτ είναι ο πιο ακριβός τουριστικός προορισμός της Γερμανίας, προσελκύοντας γνωστούς πολιτικούς και σταρ του θεάματος, με τις τιμές των εξοχικών κατοικιών να φτάνουν τις 20.000 ευρώ ανά τ.μ.
Ωστόσο, αν και παράδοξο, ο 43χρονος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Κρίστιαν Λίντνερ επέλεξε να παντρευτεί εκεί για λόγους οικονομίας. Κι αυτό γιατί από τότε που έγινε υπουργός, έχουν ενταθεί τα μέτρα ασφαλείας για την προστασία του σε 24ωρη βάση.
Οπότε το να πάει το υπουργικό συμβούλιο στην μακρινή Τοσκάνη θα ήταν ένα οργανωτικά δύσκολο εγχείρημα με δυσθεώρητο κόστος, ενώ στην απομονωμένη και γνώριμη σε όλους νήσο Ζιλτ η γερμανική αστυνομία είχε εύκολο έργο.
Ακόμη κι έτσι όμως, ορισμένα γερμανικά ΜΜΕ επικρίνουν το γεγονός ότι τα μέτρα ασφαλείας πληρώνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό.
«Ο πολυτελής γάμος ενός υπουργού, ο οποίος έχει εξαγγείλει περικοπές σε επιδόματα ανεργίας για μακροχρόνια ανέργους, φανερώνει έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας», σχολίασε ο θεολόγος και φιλόσοφος Ματίας Βιρτ σχολίασε στην εφημερίδα Kölner Stadt-Anzeiger.
Το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων έκανε λόγο για «τριήμερο εορταστικό μαραθώνιο», αφού η αρχή έγινε την Πέμπτη με πολιτικό γάμο στο Δημαρχείο του Ζιλτ, την Παρασκευή ακολούθησε γαμήλιο γλέντι, ενώ το Σάββατο το ζεύγος και οι καλεσμένοι ξανασυναντήθηκαν στην εκκλησία του Αγίου Σεβερίνου για τον θρησκευτικό γάμο.
Την Φράνκα Λέφελντ, δημοσιογράφο στην εφημερίδα Die Welt και κατά δέκα χρόνια νεότερή του Κρίστιαν Λίντνερ, οδήγησε στην εκκλησία ο πατέρας της σε μια ανοιχτή, ανθοστολισμένη Porsche Targa.
Εξωτικό δείπνο στην παραλία και εκλεκτοί καλεσμένοι
Το μυστήριο ακολούθησε σύντομη δεξίωση με σαμπάνια. Στη συνέχεια ο Κρίστιαν Λίντνερ μπήκε ο ίδιος στην Porsche για να οδηγήσει την αγαπημένη του Φράνκα Λέφελντ στο παραλιακό εστιατόριο Sansibar, σημείο αναφοράς για τη νυχτερινή ζωή στο νησί, με τους καλεσμένους να επιβιβάζονται σε παλαιά, ανακαινισμένα λεωφορεία και να ακολουθούν το ζεύγος.
Όπως αναφέρει η Bild, το μενού περιλάμβανε μεταξύ άλλων σούσι καραβίδας, ποικιλία σασίμι, ψάρι σε σως σαμπάνιας και βοδινό φιλέτο με τρούφα.
Μεταξύ των 140 εκλεκτών προσκεκλημένων, οι οποίοι φιλοξενήθηκαν σε πολυτελές ξενοδοχείο του νησιού, ήταν ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς με τη σύζυγό του, αλλά και ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Φρίντριχ Μερτς, ο οποίος έφτασε με ιδιωτικό αεροσκάφος που οδηγούσε ο ίδιος. Παρών ήταν και ο επικεφαλής του ομίλου Volkswagen Χέρμπερτ Ντις, που ωστόσο δεν πήγε στον θρησκευτικό γάμο.
Αντιδράσεις για το ζευγάρι «που δεν αισθάνονται Χριστιανοί»
Στην τακτική στήλη της για την εφημερίδα Bild η πρώην επικεφαλής της Ευαγγελικής Εκκλησίας στη Γερμανία, Μαργκότ Κέσμαν, σχολίασε ότι στην πραγματικότητα δεν μπορεί να γίνεται λόγος για θρησκευτικό γάμο, από τη στιγμή που τόσο ο γαμπρός όσο και η νύφη είχαν αποχωρήσει παλαιότερα, με δική της απόφαση, από την Εκκλησία, δηλώνοντας δημοσίως ότι δεν αισθάνονται να είναι χριστιανοί.
Σε αυτή την περίπτωση, υποστηρίζει η ίδια, «η εκκλησία εκφυλίζεται σε φθηνή αίθουσα εκδηλώσεων».
Υπάρχει όμως και ο αντίλογος: «Πράγματι η Εκκλησία της Βόρειας Γερμανίας προβλέπει ότι για να τελεσθεί θρησκευτικός γάμος θα πρέπει τουλάχιστον ένας εκ των δύο νεονύμφων να είναι μέλος της Εκκλησίας, ωστόσο επιτρέπονται και εξαιρέσεις, οι οποίες εναπόκεινται στη διακριτική ευχέρεια του ιερέα», επισημαίνει ο επίσκοπος του Σλέσβιγκ-Χόλσταϊν.
Με πληροφορίες από Deutsche Welle