Καθώς οι καταστροφικές φωτιές στον Αμαζόνιο έχουν λάβει διεθνή προσοχή, ο Ζαϊχ Μπολσονάρου προκαλεί με τη δήλωσή τους πως οι ΜΚΟ τις ανάβουν.
Ο πρόεδρος της Βραζιλίας κατηγορεί τους ακτιβιστές από περιβαλλοντικές ομάδες για τις πυρκαγιές στον Αμαζόνιο καθώς προσπαθεί να στρέψει σε άλλη κατεύθυνση την διεθνή κριτική για την αποτυχία του να προστατεύσει το μεγαλύτερο τροπικό δάσος του κόσμου.
Η αύξηση των πυρκαγιών σε αρκετές περιοχές του Αμαζονίου αυτό το μήνα ακολούθησε αναφορές ότι οι αγρότες ένοιωθαν ενθουσιασμένοι με την εκκαθάριση της γης που θα μπορούσε να γίνει καλλιεργήσιμα αγροκτήματα, διότι η νέα κυβέρνηση της Βραζιλίας επιθυμούσε να ανοίξει την περιοχή στην οικονομική δραστηριότητα.
Η Βραζιλία έχει βιώσει πάνω από 72.000 πυρκαγιές μέχρι στιγμής φέτος, αύξηση 84% σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2018, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.
Ο Μπολσονάρου δήλωσε ότι οι πυρκαγιές ξεκίνησαν από περιβαλλοντικές ΜΚΟ για να πλήξουν την κυβέρνησή του. «Σχετικά με το ζήτημα των πυρκαγιών στον Αμαζόνιο, που κατά τη γνώμη μου μπορεί να έχουν ξεκινήσει από ΜΚΟ επειδή έχασαν χρήματα, ποια είναι η πρόθεση τους; Να φέρουν προβλήματα στη Βραζιλία», δήλωσε ο πρόεδρος σε συνέδριο στη Μπραζίλια.
Παρόμοιο ισχυρισμό έκανε και νωρίτερα όταν πρότεινε ότι οι ομάδες των ακτιβιστών είχαν βγει με κάμερες και άρχισαν τις πυρκαγιές, ώστε να μπορούν να τις μαγνητοσκοπήσουν. Ερωτηθείς αν είχε αποδείξεις ή αν μπορούσε να ονομάσει τις εμπλεκόμενες ΜΚΟ, ο Μπολσονάρου είπε ότι δεν υπήρχαν αποδείξεις και πως αυτή ήταν μια προσωπική εκτίμηση.
Οι περιβαλλοντικοί ακτιβιστές είπαν ότι τα σχόλιά του ήταν μια παράλογη προσπάθεια να απομακρυνθεί η προσοχή από το πρόβλημα της κακής εποπτείας και της σιωπηρής ενθάρρυνσης της παράνομης αποψίλωσης των δασών. Η Greenpeace της Βραζιλίας διέψευσε τον ισχυρισμό και κατέκρινε ευθέως τον πρόεδρο για τις δηλώσεις του.
«Είναι μια αρρωστημένη δήλωση, μια λυπηρή δήλωση», δήλωσε ο Μάρσιο Αστρίνι της Greenpeace Βραζιλίας. «Η αυξημένη αποψίλωση και οι πυρκαγιές είναι αποτέλεσμα της αντιπεριβαλλοντικής πολίτικης του».
Ο γερουσιαστής Νίλτο Τάτο, επικεφαλής της περιβαλλοντικής επιτροπής της κάτω βουλής, δήλωσε ότι η «εκπληκτική» επίθεση του Μπολσονάρου εναντίον των ΜΚΟ έχει στόχο να «ρίξει στάχτη στα μάτια» προκειμένου να αποκρύψει το γεγονός ότι η κυβέρνησή του καταργεί 30 χρόνια νομοθεσίας για την προστασία του περιβάλλοντος.
Νωρίτερα τον Αύγουστο η Νορβηγία και η Γερμανία ανέστειλαν τη χρηματοδότηση έργων που έχουν στόχο τον περιορισμό της αποψίλωσης στη Βραζιλία, αφού ανησύχησαν από την αυξανόμενη αποψίλωση υπό την κυβέρνηση Μπολσονάρου.
Τα προκλητικά σχόλια δια στόματος Μπολσονάρου χωρίς να παρουσιάσει κάποια απόδειξη, εξόργισαν μεγάλη μερίδα του κοινού και πυροδότησαν μια καμπάνια στα social media για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει ο Αμαζόνιος, ένα από τα σημαντικότερα προπύργια του πλανήτη στην μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.
σχόλια