Χωρίς να έχει στοιχεία, ο Μπολσονάρου κατηγορεί τις ΜΚΟ πως ανάβουν τις φωτιές στον Αμαζόνιο

Χωρίς να έχει στοιχεία, ο Μπολσονάρου κατηγορεί τις ΜΚΟ πως ανάβουν τις φωτιές στον Αμαζόνιο Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου
4

Καθώς οι καταστροφικές φωτιές στον Αμαζόνιο έχουν λάβει διεθνή προσοχή, ο Ζαϊχ Μπολσονάρου προκαλεί  με τη δήλωσή τους πως οι ΜΚΟ τις ανάβουν.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας κατηγορεί τους ακτιβιστές από περιβαλλοντικές ομάδες για τις πυρκαγιές στον Αμαζόνιο καθώς προσπαθεί να στρέψει σε άλλη κατεύθυνση την διεθνή κριτική για την αποτυχία του να προστατεύσει το μεγαλύτερο τροπικό δάσος του κόσμου.

Η αύξηση των πυρκαγιών σε αρκετές περιοχές του Αμαζονίου αυτό το μήνα ακολούθησε αναφορές ότι οι αγρότες ένοιωθαν ενθουσιασμένοι με την εκκαθάριση της γης που θα μπορούσε να γίνει καλλιεργήσιμα αγροκτήματα, διότι η νέα κυβέρνηση της Βραζιλίας επιθυμούσε να ανοίξει την περιοχή στην οικονομική δραστηριότητα.

Η Βραζιλία έχει βιώσει πάνω από 72.000 πυρκαγιές μέχρι στιγμής φέτος, αύξηση 84% σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2018, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Ο Μπολσονάρου δήλωσε ότι οι πυρκαγιές ξεκίνησαν από περιβαλλοντικές ΜΚΟ για να πλήξουν την κυβέρνησή του. «Σχετικά με το ζήτημα των πυρκαγιών στον Αμαζόνιο, που κατά τη γνώμη μου μπορεί να έχουν ξεκινήσει από ΜΚΟ επειδή έχασαν χρήματα, ποια είναι η πρόθεση τους; Να φέρουν προβλήματα στη Βραζιλία», δήλωσε ο πρόεδρος σε συνέδριο στη Μπραζίλια.

Χωρίς να έχει στοιχεία, ο Μπολσονάρου κατηγορεί τις ΜΚΟ πως ανάβουν τις φωτιές στον Αμαζόνιο Facebook Twitter
Οι πυρκαγιές από δορυφόρο

Παρόμοιο ισχυρισμό έκανε και νωρίτερα όταν πρότεινε ότι οι ομάδες των ακτιβιστών είχαν βγει με κάμερες και άρχισαν τις πυρκαγιές, ώστε να μπορούν να τις μαγνητοσκοπήσουν. Ερωτηθείς αν είχε αποδείξεις ή αν μπορούσε να ονομάσει τις εμπλεκόμενες ΜΚΟ, ο Μπολσονάρου είπε ότι δεν υπήρχαν αποδείξεις και πως αυτή ήταν μια προσωπική εκτίμηση.

Οι περιβαλλοντικοί ακτιβιστές είπαν ότι τα σχόλιά του ήταν μια παράλογη προσπάθεια να απομακρυνθεί η προσοχή από το πρόβλημα της κακής εποπτείας και της σιωπηρής ενθάρρυνσης της παράνομης αποψίλωσης των δασών. Η Greenpeace της Βραζιλίας διέψευσε τον ισχυρισμό και κατέκρινε ευθέως τον πρόεδρο για τις δηλώσεις του.

«Είναι μια αρρωστημένη δήλωση, μια λυπηρή δήλωση», δήλωσε ο Μάρσιο Αστρίνι της Greenpeace Βραζιλίας. «Η αυξημένη αποψίλωση και οι πυρκαγιές είναι αποτέλεσμα της αντιπεριβαλλοντικής πολίτικης του».

Ο γερουσιαστής Νίλτο Τάτο, επικεφαλής της περιβαλλοντικής επιτροπής της κάτω βουλής, δήλωσε ότι η «εκπληκτική» επίθεση του Μπολσονάρου εναντίον των ΜΚΟ έχει στόχο να «ρίξει στάχτη στα μάτια» προκειμένου να αποκρύψει το γεγονός ότι η κυβέρνησή του καταργεί 30 χρόνια νομοθεσίας για την προστασία του περιβάλλοντος.

Χωρίς να έχει στοιχεία, ο Μπολσονάρου κατηγορεί τις ΜΚΟ πως ανάβουν τις φωτιές στον Αμαζόνιο Facebook Twitter
Viral φωτομοντάζ με τον Μπολσονάρου να βγάζει σέλφι ευτυχής στις πυρκαγιές

Νωρίτερα τον Αύγουστο η Νορβηγία και η Γερμανία ανέστειλαν τη χρηματοδότηση έργων που έχουν στόχο τον περιορισμό της αποψίλωσης στη Βραζιλία, αφού ανησύχησαν από την αυξανόμενη αποψίλωση υπό την κυβέρνηση Μπολσονάρου.

Τα προκλητικά σχόλια δια στόματος Μπολσονάρου χωρίς να παρουσιάσει κάποια απόδειξη, εξόργισαν μεγάλη μερίδα του κοινού και πυροδότησαν μια καμπάνια στα social media για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει ο Αμαζόνιος, ένα από τα σημαντικότερα προπύργια του πλανήτη στην μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.

Διεθνή
4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θέμα χρόνου η παραίτηση του Τζάστιν Τριντό από την ηγεσία των Φιλελευθέρων

Διεθνή / Θέμα χρόνου η παραίτηση του Τζάστιν Τριντό από την ηγεσία των Φιλελευθέρων

Η παραίτηση του Τριντό θα αφήσει τους Φιλελεύθερους χωρίς ηγέτη, σε μια περίοδο όπου οι δημοσκοπήσεις δείχνουν βαριά ήττα από τους Συντηρητικούς της αντιπολίτευσης στις επερχόμενες εκλογές, που πρέπει να διεξαχθούν έως τον Οκτώβριο
LIFO NEWSROOM
Χαμάς: Λίστα με 34 ομήρους για πιθανή συμφωνία κατάπαυσης πυρός

Διεθνή / Χαμάς: Λίστα με 34 ομήρους για πιθανή συμφωνία κατάπαυσης πυρός

Στον κατάλογο περιλαμβάνονται 10 γυναίκες, 11 άνδρες ηλικίας 50 έως 85 ετών, καθώς και μικρά παιδιά, για τα οποία η Χαμάς είχε προηγουμένως δηλώσει ότι σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή
LIFO NEWSROOM
«Χάος» σε ΗΠΑ, Βρετανία, Ολλανδία, Γερμανία, Νότια Κορέα λόγω κακοκαιρίας – Προβλήματα σε αεροδρόμια και δρόμους

Διεθνή / «Χάος» σε ΗΠΑ, Βρετανία, Ολλανδία, Γερμανία, Νότια Κορέα λόγω κακοκαιρίας – Προβλήματα σε αεροδρόμια και δρόμους

Το ύψος του χιονιού ενδέχεται να φθάσει τα 30 εκατοστά σε κάποιες περιοχές - Την ώρα που χιονοθύελλες και καταιγίδες πλήττουν διάφορες χώρες, καύσωνας σαρώνει την Αυστραλία
LIFO NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Το θέμα είναι, πως από τη στιγμή που βράζουμε όλοι στο ίδιο καζάνι, το θέμα των δασών της κάθε χώρας δεν είναι αποκλειστικά δικό της ζήτημα. Αν η Ελλάδα αποφασίσει να δώσει όλα της τα δάση για να χτιστούν ή για να βρουν χρυσό ή πετρέλαιο οι εταιρείες και πολλές και καλές δουλειές οι κάτοικοι (ντόπιοι ή μη) δεν είναι ένα θέμα καθαρά της Ελλάδας.
Πολύ σωστά. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η λύση συνίσταται στις διεθνείς πιέσεις και, σε έσχατο στάδιο, στην επιβολή διεθνών κυρώσεων (οι οποίες αποδεικνύονται πολύ αποτελεσματικότερες όταν επιβάλλονται από την πλειονότητα των κρατών ή και ομόφωνα). Για παράδειγμα επιβολή διψήφιων ή και τριψήφιων δασμών στα αγροτικά προϊόντα που παράγονται στα εδάφη που ήταν δάση και αποψιλώθηκαν. Δεδομένου ότι η γεωργία της Βραζιλίας έχει καθαρά εξαγωγικό προσανατολισμό, καθιστάς με αυτόν τον τρόπο ασύμφορη την πρακτική της αποψίλωσης του Αμαζονίου.
Απλά θλιβερός.Ωστόσο, εξαιρετικά επικίνδυνος.Αν μάλιστα δεν πρόκειται για κυνικό αρχιψεύτη και πιστεύει έστω και τα μισά από όσα λέει, τότε αυτή η μεγάλη χώρα έχει εμπιστευτεί την τύχη της στα χέρια ενός προσώπου με βαρύτατα ψυχολογικά προβλήματα...
Οταν κατηγορουμε μερικοι κυβερνησεις και πολυεθνικες οτι δεν νοιαζονται για το μελλον της ανθρωποτητας, το περιβαλλον, τη φυση, κτλπ, αλλα μονο τη τσεπη τους και το ατομικο κερδος τους, ειμαστε γραφικοι και επιρρεπης σε σκευωριες.Ο Μπολσοναρου, πολυεθνικες, ατομικες φιγουρες εχουν βαλει το χερι τους να καταστραφει ο "πνευμονας" της Γης.Αυτη η καταστροφη, μαζι με τα εκταρια που καηκαν στην Σιβηρια, Αλασκα και γενικα διεθνως θα εχουν πολυ αρνητικο αντικτηπο στη κλιματικη αλλαγη, και το φαινομενο του θερμοκηπιου.Και ετσι απλα για να το φερω στα Ελληνικα δεδομενα, οπως εγραφα γιατ τις πυρκαγιες που ειχαμε, με βαση το νομο που διαβασα το πολυ να παρει καποιος εμπρηστης 2-10 χρονια.Με βαση τον Ελληνικο νομο αυτος/αυτοι που εβαλαν φωτια στον Αμαζονιο θα παροθν 2-10 χρονια φυλακη...Για εγκλημα κατα της ανθρωποτητας.Γιατι πλεον για εγκληματα κατα της ανθρωποτητας μιλαμε.Ολες οι φωτιες γυρω απο την Αθηνα, που πλεον σκαμε σα τα ποντικια τα καλοκαιρια, και αυτοι που τις εβαλανμ εαν φυλακιστηκαν, τωρα σουλατσαρουν ελευθεροι, για κατι που θελει αλλα τοσα χρονια και βαλε για να επουλωθει.Οχι κυριοι και κυριες. Τα μεγαλα κεφαλια ΔΕΝ δινουν δεκαρα για τη φυση, ανθρωποτητα, το μελλον, εφοσων ζουν μια χαρα ζωη, Εαν κοιταξουμε στο παρελθον, μονο οταν απειληθηκε ο δικος τους τροπος ζωης εγιναν σκληρες αλλαγες, νεα μετρα κλπ.Πολλοι νομιζουν οτι τα μεντια και οι επιστημονες ειναι τρομολαγνοι. Αυτο που δε καταλαβανουν πολλοι ειναι οτι, η πραγματικοτητα ειναι πολυ πιο τρομακτικη απο οτι νομιζουν μερικοι.Ολα αυτα τα γεγονοτα τρεφουν ενα συστημα το οποιο εχει ξεχυλωσει ηδη, και πολυ απλα πλεον οι αλλαγες θα γινονται με αλγοριθμικο ρυθμο. Σε μολις 5 χρονια απο τωρα υπολογιζω οτι οι φυσικες καταστροφες θα ειναι πιο ατιθασες, απροβλεπτες και σκληρες..