Η Αλβανία ζητά οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας του Ιονίου με την Ελλάδα

Η Αλβανία ζητά οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας του Ιονίου με την Ελλάδα Facebook Twitter
"Tα πράγματα άλλαξαν στην Αθήνα και αναμένουμε η ελληνική κυβέρνηση να είναι πιο ήρεμη, να επιλύσει το ζωτικής σημασίας πρόβλημά της με τους δανειστές και στη συνέχεια να εξετάσουμε τη δυνατότητα εξεύρεσης κατάλληλων λύσεων με ηρεμία"
2

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνησή του είναι πρόθυμη να προχωρήσει στην επίλυση της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας με την Ελλάδα, με τα μέσα που προσφέρει το διεθνές δίκαιο, καθώς χαρακτήρισε "εντελώς ανόητο" το ανεπίλυτο ζήτημα του "εμπόλεμου" μεταξύ των δύο χωρών.


Όταν ρωτήθηκε, στη διάρκεια συνέντευξης στο τηλεοπτικό κανάλι "News 24", αν για το θέμα αυτό η Αλβανία θα υποβάλει προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο, ο κ. Ράμα απάντησε: "μέχρι στιγμής δεν προκύπτει η ελληνική πλευρά να έχει αρχίσει συγκεκριμένο πρόγραμμα εξερεύνησης υδρογονανθράκων στο Ιόνιο Πέλαγος, διότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε σοβαρό αδίκημα, και καταπάτηση του διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Είναι μια σχεδόν πολύ εύθραυστη κατάσταση, αλλά για εμάς είναι θέμα εθνικού συμφέροντος και εθνικής κυριαρχίας της Αλβανίας και θα χρειαστεί συζήτηση για να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση. Από την αρχή ήμασταν πρόθυμοι για μεσολάβηση ανιδιοτελή τρίτου παράγοντα".


Όταν ρωτήθηκε, αν η Αθήνα έχει προτείνει "πακέτο" για την επίλυση όλων των ζητημάτων που εκκρεμούν στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, όπως δήλωσε πριν από λίγες μέρες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο Αλβανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν γνωρίζει για μια τέτοια πρόταση.


"Ήμασταν πάντα έτοιμοι να συζητήσουμε όλα τα θέματα που εκκρεμούν από το παρελθόν και έχουμε εκφράσει την ανάγκη να ξεκινήσουμε από το νόμο του εμπόλεμου, που είναι εντελώς ανόητος και να συνεχίσουμε τη συζήτηση για τα υπόλοιπα ζητήματα. Αρχίσαμε να συνεργαζόμαστε με την προηγούμενη κυβέρνηση και πέρυσι επιλύσαμε το θέμα των τοπωνυμίων που ταλαιπωρούσε χιλιάδες Αλβανούς. Στη συνέχεια όμως τα πράγματα άλλαξαν στην Αθήνα και αναμένουμε η ελληνική κυβέρνηση να είναι πιο ήρεμη, να επιλύσει το ζωτικής σημασίας πρόβλημά της με τους δανειστές και στη συνέχεια να εξετάσουμε τη δυνατότητα εξεύρεσης κατάλληλων λύσεων με ηρεμία".


Ο Αλβανός πρωθυπουργός προέβη στις δηλώσεις αυτές στον τηλεοπτικό σταθμό "News 24", από πλατεία της Χιμάρας, για τον δήμο της οποίας αναμένεται "μάχη μέχρις εσχάτων" μεταξύ του υποψήφιου του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος και νυν δημάρχου Γιώργου Γκόρο και του υποψήφιου του Κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εκπροσωπεί την εθνική ελληνική μειονότητα Διονύση Φρέντη Μπελέρη.


"Όπως έχασαν την προηγούμενη φορά έτσι θα χάσουν και τώρα" δήλωσε, όταν ερωτήθηκε για την αναμέτρηση αυτή, και εμφανίστηκε βέβαιος για τη νίκη του Γ. Γκόρο.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Θέλω να δω τον Έλον πιο επιθετικό»: Ο Τραμπ ζητά από τον Μασκ περισσότερες απολύσεις

Διεθνή / «Θέλω να δω τον Έλον πιο επιθετικό»: Ο Τραμπ ζητά από τον Μασκ περισσότερες απολύσεις

Ο Μασκ ανακοίνωσε ότι όλοι οι ομοσπονδιακοί υπάλληλοι θα λάβουν σύντομα email ζητώντας τους να αναφέρουν τα επιτεύγματά τους της προηγούμενης εβδομάδας, προειδοποιώντας ότι η μη ανταπόκριση θα θεωρηθεί ως παραίτηση
LIFO NEWSROOM
Επίθεση με μαχαίρι στη Γαλλία: «Αλλάχ Ακμπάρ» φώναξε ο δράστης - Είχε καταδικαστεί για υποκίνηση τρομοκρατίας

Διεθνή / Επίθεση με μαχαίρι στη Γαλλία: «Αλλάχ Ακμπάρ» φώναξε ο δράστης - Είχε καταδικαστεί για υποκίνηση τρομοκρατίας

Συνελήφθη ο δράστης - Η Αντιτρομοκρατική Εισαγγελία της Γαλλίας ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας για «δολοφονία σε σχέση με τρομοκρατικό εγχείρημα»
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Νάτα μας.... τους γείτονές μου μέσα !!! Χάθηκε να έχουμε Λουξεμβούργα, Ελβετίες και Δανίες για γείτονες; έπρεπε να έχουμε τον κάθε πικραμένο;Λέει λοιπόν : "μέχρι στιγμής δεν προκύπτει η ελληνική πλευρά να έχει αρχίσει συγκεκριμένο πρόγραμμα εξερεύνησης υδρογονανθράκων στο Ιόνιο Πέλαγος, διότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε σοβαρό αδίκημα, και καταπάτηση του διεθνές δίκαιο της θάλασσας"ε λοιπόν.... ΜΕ ΜΟΝΗ ΕΞΑΙΡΕΣΗ την περίπτωση όπου οι έρευνες θα γίνονταν βόρεια, ή βορειοανατολικά της Κέρκυρας (που δεν θα το έκανε κανένας αυτό, λες και μας λείπει η θάλασσα), σε ΟΛΕΣ τις υπόλοιπες περιπτώσεις τυχόν έρευνες στο Ιόνιο για υδρογονάνθρακες θα ήταν απόλυτα σύννομες με το δίκαιο της θάλασσας.Αλλά και οι Αλβανοί, όπως φαίνεται, ακολουθούν την πεπατημένη των φίλων τους. Λέγε μπούρδες συνεχώς και πίεζε, ακόμα και εκεί που δεν έχεις ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ..... που θα πάει, κάτι θα τσιμπήσεις.