Το είπε ξεκάθαρα ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ. «Θα απαντήσουμε τον θάνατο με θάνατο», ήταν η φράση του στενού συνεργάτη του Βλαντίμιρ Πούτιν, στο πρώτο του σχόλιο για την τρομοκρατική επίθεση του Ισλαμικού Κράτους του Χορασάν (ISIS-K) στο συναυιακό κέντρο Crocus City Hall στο Κρασνογκόρσκ, έξω από τη Μόσχα.
Ο Μάθιου Σάσεξ, ειδικός επί θεμάτων Ρωσίας και αναπληρωτής καθηγητής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας, έχει μιλήσει στο BBC News σχετικά με το γιατί το Ισλαμικό Κράτος θα επιτεθεί στη Ρωσία - και τι θα έκανε ως απάντηση.
«Η Ρωσία έχει μακρά ιστορία να συμπεριφέρεται σε πολλούς από τους ανθρώπους στο έδαφός της που είναι μουσουλμάνοι, όχι ιδιαίτερα καλά», λέει στο BBC. «Είχαμε δύο πολέμους στην Τσετσενία... ο δεύτερος από το 1999 έως το 2006 ήταν κάτι σαν ριζοσπαστικοποιημένος πόλεμος στον οποίο είχατε ανθρώπους που συνέχισαν να πολεμούν με το Ισλαμικό Κράτος εναντίον της ρωσικής κυβέρνησης».
⚡️Количество погибших при атаке на "Крокус Сити Холл" возросло до 82 человек, из них 3 детей. Число пострадавших – 183 человека, из них 8 – дети. СК продолжает работу на месте теракта | #Russia #Moscow #Crocus pic.twitter.com/tCTHXjvHth
— Goldmann 𝕏 (@JurgenKingsmann) March 23, 2024
«Από τότε, οι δραστηριότητες της Ρωσίας στη Συρία έκαναν το Ισλαμικό Κράτος να δει τη ρωσική κυβέρνηση ως πρωταρχική απειλή».
Λέει ότι αναμένει η ρωσική απάντηση στην επίθεση στο Crocus Hall να είναι μια «ακραία βία», αναφέροντας ως παραδείγματα τις συνέπειες της πολιορκίας του θεάτρου της Μόσχας το 2002 και της πολιορκίας του σχολείου στο Μπεσλάν το 2004.
«Ίσως δεν είναι τόσο σημαντικό ποιος πραγματοποίησε τις επιθέσεις, αλλά ποιος αποφασίζει να φταίει η ρωσική κυβέρνηση και σε ποιον θα απαντήσει».
Λέει ότι η προειδοποίηση των ΗΠΑ για μια πιθανή επίθεση, που εκδόθηκε στις 7 Μαρτίου, αντιμετωπίστηκε από το Κρεμλίνο ως απόπειρα «παρέμβασης» στις πρόσφατες γενικές εκλογές και στις εσωτερικές του υποθέσεις.
Με πληροφορίες BBC