Ο Κάμερον Άντεργουντ είναι πολύ χαρούμενος που δεν τραβά πια τα βλέμματα στον δρόμο.
«Έχω ξανά μύτη και στόμα με το οποίο μπορώ να χαμογελώ, να μιλάω και να τρώω στερεά τροφή», λέει τώρα με ικανοποίηση ο 26χρονος, μετά την επιτυχημένη μεταμόσχευση προσώπου στις αρχές του έτους.
Το 2016, ο Άντεργουντ αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει πυροβολώντας τον εαυτό του στο πρόσωπο. Η σφαίρα διαπέρασε το κεφάλι του καταστρέφοντας την κάτω γνάθο και την μύτη του, ενώ θρυμματίστηκαν όλα του τα δόντια πλην ενός.
«Είμαι ευγνώμων για την επέμβαση, μου έδωσε μία δεύτερη ευκαιρία στη ζωή», δήλωσε στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στην Νέα Υόρκη την Πέμπτη.
«Μπορώ επιτέλους να επιστρέψω στις δραστηριότητες που αγαπώ, να βγαίνω, να αθλούμαι και να περνάω χρόνο με τους φίλους και την οικογένειά μου. Ελπίζω να πιάσω σύντομα δουλειά και, κάποια μέρα, να φτιάξω την δική μου οικογένεια».
Τον Ιανουάριο περισσότεροι από 100 γιατροί και νοσηλευτές συμμετείχαν στην πολύπλοκη χειρουργική επέμβαση διάρκειας 25 ωρών, στο πανεπιστημιακό Κέντρο Υγείας NYU Langone του Μανχάταν.
Αυτή την εβδομάδα, ο Άντεργουντ έδειξε για πρώτη φορά μετά την μακροχρόνια ανάρρωσή του το πρόσωπο του στον κόσμο.
Η επέμβαση έγινε μόλις 18 μήνες μετά την απόπειρα αυτοκτονίας του Κάμερον, με τους υπεύθυνους του Κέντρου να τονίζουν πως αυτό είναι το μικρότερο διάστημα ανάμεσα σε ένα τέτοιο τραυματισμό και σε μεταμόσχευση, στην ιστορία των ΗΠΑ.
Από την πρώτη μεταμόσχευση προσώπου το 2005, περισσότερες από 40 έχουν γίνει σε όλον τον κόσμο.
Ο επικεφαλής της ομάδας, Δρ. Εντουάρντο Ροντρίγκεζ, λέει πως εκτός από τις προόδους της ιατρικής, το πείσμα του Κάμερον να επιβιώσει, συνέτεινε στην επιτυχία της μεταμόσχευσης.
«Στο τέλος, είναι ο ασθενής. Ο Κάμερον έκανε με προσήλωση όσα χρειάζονταν».
Ο Ροντρίγκεζ θεωρεί σημαντική την μικρή χρονική απόσταση από τον τραυματισμό μέχρι την επέμβαση. «Ο Κάμερον δεν έζησε με τα τραύματά του για μία δεκαετία, όπως οι περισσότεροι από τους ασθενείς που υποβάλλονται σε μεταμόσχευση προσώπου».
«Έτσι, δεν αντιμετώπισε τα μακροχρόνια ψυχοκοινωνικά ζητήματα που συχνά οδηγούν σε βαθιά κατάθλιψη, χρήση ουσιών και δυνητικά αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές».
Η μεταμόσχευση περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, την αποκατάσταση της άνω και της κάτω γνάθου, συμπεριλαμβανομένων 32 δοντιών και των ούλων. Ο ουρανίσκος και τα βλέφαρά του αντικαταστάθηκαν και η γλώσσα του αναδιαμορφώθηκε μέσα στο καινούργιο του στόμα.
Σύμφωνα με το Κέντρο Υγείας πρόκειται για την πιο εξελιγμένη τεχνολογικά μεταμόσχευση προσώπου και η πρώτη στην οποία χρησιμοποιήθηκε τεχνολογία 3D εκτύπωσης σε μόσχευμα προσώπου στην χώρα.
Δώρο ζωής
Η μητέρα του δότη, Σάλι Φίσερ, δήλωσε πως ίσως να μην είχε αντέξει την απώλεια του γιου της, αν δεν ήταν ο Κάμερον που δέχθηκε το πρόσωπό του.
Ο 23χρόνος δότης, Γουίλ Φίσερ, ήταν πρωταθλητής σκακιού, συγγραφέας και σκηνοθέτης. Ο ίδιος είχε υπογράψει για να γίνει δωρητής οργάνων πριν τον θάνατό του.
«Η απώλεια του γιου μου ήταν μία τραγωδία», λέει η Σάλι. «Χαίρομαι που σεβαστήκαμε την απόφασή του και δώσαμε ζωή σε άλλους και κυρίως που ο Γουίλ και ο Δρ. Ροντρίγκεζ έδωσαν στον Κάμερον και στην οικογένειά του μία ευκαιρία να διεκδικήσουν τα όνειρά τους».
«Δεν νομίζω πως θα είχα αντέξει τον θάνατο του Γουίλ αν δεν ήταν ο Κάμερον. Έχει όλη τη ζωή μπροστά του και αγαπώ την ιδέα ότι ο Γουίλι μου τον βοήθησε να έχει μία καλύτερη ζωή».
Ο Κάμερον αναφέρθηκε στον δότη την συνέντευξη τύπου. «Θέλω η Σάλι και η οικογένειά της να ξέρουν πόσο πολλοί εκτιμούμε το δώρο τους. Πάντα θα τιμώ την παρακαταθήκη του Γουίλ».
«Η σύγχρονη χειρουργική έχει κάνει σημαντικές προόδους. Είμαι μία ζωντανή απόδειξη. Όμως αυτό συμβαίνει χάρη σε υπέροχους ανθρώπους όπως ο Γουίλ και η οικογένειά του».
Με πληροφορίες από BBC
σχόλια