Η αυτοκτονία θεωρείται ακόμη έγκλημα σε 20 χώρες, όπου κάποιος που έχει προσπαθήσει να βάλει τέλος στη ζωή του μπορεί να τιμωρηθεί με πρόστιμο και έως τρία έτη φυλάκισης, σύμφωνα με έρευνα.
Σε πολλές χώρες παιδιά μπορούν να διωχθούν για απόπειρα αυτοκτονίας και στη Νιγηρία ανήλικοι ακόμη και 7 ετών μπορεί να συλληφθούν και να δικαστούν, σύμφωνα με έρευνα της United for Global Mental Health, οργάνωσης για την ψυχική υγεία που ζητά την αποποινικοποίηση της αυτοχειρίας. Σε άλλες 20 χώρες η αυτοκτονία τιμωρείται, σύμφωνα με τη σαρία.
In 20 countries around the world, death by suicide remains a criminal offence.
— United for Global Mental Health (@UnitedGMH) September 8, 2021
Criminalising suicide does not deter people from taking their lives, but it does deter them from seeking help in a moment of acute crisis and receiving the support they need. pic.twitter.com/wx9NmoNa2s
Σε τέσσερις χώρες που περιλαμβάνει η έκθεση- τις Μπαχάμες, το Μπαγκλαντές, τη Γουιάνα και την Κένυα- η διαθήκη κάποιου που έχει κριθεί ότι έβαλε τέλος στη ζωή του μπορεί να προσβληθεί.
«Η ποινικοποίηση της αυτοκτονίας είναι αντιπαραγωγική, δεν αποτρέπει τους ανθρώπους να βάλουν τέλος στη ζωή τους», δήλωσε η Σάρα Κλάιν, συνιδρύτρια της United for Global Mental Health.
«Αποτρέπει τους ανθρώπους να αναζητήσουν βοήθεια σε μία στιγμή οξείας κρίσης και μπορεί να τους αποτρέψει να δεχθούν την υποστήριξη που χρειάζονται για την ψυχική υγεία τους», συμπλήρωσε.
Η δρ. Λακσμί Βιτζαγιακουμάρ, ψυχίατρος στην Ινδία και ιδρύτρια οργάνωσης για την αποτροπή της αυτοκτονίας, έχει δει τον αντίκτυπο των νόμων που ποινικοποιούν την αυτοχειρία. Πιστεύει ότι η νομοθεσία αυτή συμβάλλει στον στιγματισμό και τις διακρίσεις σχετικά με την ψυχική υγεία.
«Αυτοί οι νόμοι δεν είναι θεωρητικοί. Επηρεάζουν ευθέως τους πιο ευάλωτους ανθρώπους στις πιο ευάλωτες χώρες», τόνισε η ψυχίατρος και πρόσθεσε ότι τέτοια νομοθεσία υπάρχει σε χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος, όπου καταγράφεται το 77% των αυτοκτονιών.
Γυναίκα που επέζησε από απόπειρα αυτοκτονίας, στο Πακιστάν, δήλωσε ότι η αστυνομία πήγε στο σπίτι της για να την συλλάβει. «Ένιωθα ένοχη και ανόητη επειδή αποπειράθηκα να αυτοκτονήσω», είπε η γυναίκα που δεν θέλησε να αποκαλυφθεί το όνομά της. «Αυτό που το έκανε ακόμη χειρότερο ήταν το πώς το αντιμετώπισε η αστυνομία. Εξευτέλισαν τον πατέρα μου, ώστε να μπορούν να του αποσπάσουν χρήματα. “Είτε θα πάει η κόρη σου στη φυλακή, είτε εσύ”, είπαν», περιέγραψε η γυναίκα. Τελικά ο πατέρας της τους δωροδόκησε, για να μην λάβει συνέχεια το θέμα.
Τα τελευταία χρόνια η νομοθεσία για τις αυτοκτονίες ανακλήθηκε ή αντικαταστάθηκε από νέους νόμους σε κάποιες χώρες. Στα νησιά Κέιμαν η αυτοκτονία αποποινικοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2020, έπειτα από εκστρατεία που ανέδειξε ότι μόλις το 5% των παιδιών και νέων ανθρώπων που κινδύνευαν αναζητούσαν βοήθεια, εξαιτίας του στίγματος που εν μέρει προκαλεί η ποινικοποίηση της αυτοχειρίας.
Η αυτοκτονία παραμένει από τις κορυφαίες αιτίες θανάτου παγκοσμίως. Κάθε χρόνο, περισσότεροι άνθρωποι αυτοκτονούν παρά χάνουν τη ζωή τους από τον HIV, την ελονοσία, τον καρκίνο του μαστού ή ακόμη και λόγω πολέμου. Το 2019 πάνω από 700.000 άνθρωποι αυτοκτόνησαν. Αυτοχειρία ήταν ένας στους 100 θανάτους. Για κάθε άνθρωπο που καταλήγει, άλλοι 20 έχουν κάνει απόπειρα αυτοκτονίας.
Με πληροφορίες από Guardian