Η Β. Κορέα ίσως κέρδισε εκατομμύρια πουλώντας παράνομα άμμο - Τι αποκάλυψαν εικόνες από δορυφόρο

Η Β. Κορέα ίσως κέρδισε εκατομμύρια πουλώντας παράνομα άμμο - Τι αποκάλυψαν εικόνες από δορυφόρο Facebook Twitter
C4ADS
0

Εκατομμύρια δολάρια φέρεται να έχουν συρρεύσει στα ταμεία της Βόρειας Κορέας μετά από παράνομη επιχείρηση αμμοληψίας με τη συμμετοχή ενός στόλου εκατοντάδων σκαφών. 

Τον Μάιο του 2019, οι Lucas Kuo και Lauren Sung, παρατήρησαν κάτι περίεργο: περισσότερα από 100 πλοία είχαν συγκεντρωθεί ανοικτά των ακτών της πόλης Haeju στη Βόρεια Κορέα. Στο πλαίσιο των ερευνών τους στο Center for Advanced Defense Studies (C4ADS), ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που αναλύει και διερευνά θέματα ασφαλείας χρησιμοποιώντας δεδομένα, με έδρα την Ουάσινγκτον, οι δύο αναλυτές παρακολουθούν την κίνηση των πλοίων στα χωρικά ύδατα της Βόρειας Κορέας και στη Βορειοανατολική Ασία.

Οι ίδιοι καταπιάνονται με αυτό καθώς η Πιονγιάνγκ κατηγορήθηκε για πώληση άνθρακα και άλλων πολύτιμων αγαθών, μερικές φορές σε πολύ μεγάλες ποσότητες, στην ανοικτή θάλασσα για να διαφύγει από τον έλεγχο των τελωνειακών αξιωματούχων, οι οποίοι πρέπει να επιβάλουν τις κυρώσεις του ΟΗΕ στη χώρα. Η Βόρεια Κορέα κατηγορείται πως αντί να μεταφέρει τα εμπορεύματα σε κάποιο λιμάνι πριν πωληθούν τα μεταφέρει από το ένα πλοίο στο άλλο στην ανοιχτή θάλασσα λέγοντας ψέματα για την προέλευσή τους.

Η τακτική αυτή μπορεί να αποφέρει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια στο καθεστώς ανάλογα με τα προϊόντα που διακινούνται. Οι μεταφορτώσεις αυτές είναι γρήγορες και διακριτικές και πραγματοποιούνται από έναν μικρό στόλο. Ωστόσο οι Sung και Kuo συνέχισαν να βλέπουν δεκάδες πλοία να ταξιδεύουν μυστηριωδώς στη Βόρεια Κορέα. Κάτι συνέβαινε.

Αυτό που ανακάλυψαν ήταν μια τεράστια επιχείρηση εκατομμυρίων δολαρίων, στην οποία εμπλέκονται 279 πλοία τα οποία φάνηκε να παρακάμπτουν τις διεθνείς κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη χώρα. Τα πλοία δεν χρησιμοποιήθηκαν για να διακίνηση όπλων ή ναρκωτικών, πλαστών χρημάτων ή ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση. Δεν μετέφεραν καν άνθρακα, την πιο κερδοφόρο εξαγώγιμο ορυκτό της χώρας. 

Αμμοληψία εκατοντάδων εκατομμυρίων 

Τα πλοία συμμετείχαν σε επιχείρηση αμμοληψίας, δηλαδή στην εξόρυξη και αφαίρεση ποσότητας άμμου. Μία τέτοια επιχείρηση μπορεί να φαντάζει αβλαβής, αλλά η Βόρεια Κορέα απαγορεύεται να εξάγει προϊόντα εξόρυξης μετά από κυρώσεις που της επιβλήθηκαν από τον ΟΗΕ τον Δεκέμβριο του 2017. Το εμπόριο άμμου αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Παρά τις κυρώσεις, η Βόρεια Κορέα φέρεται να κέρδισε τουλάχιστον 22 εκατομμύρια δολάρια πέρυσι μέσω «μιας σημαντικής επιχείρησης εξαγωγής άμμου», ανέφεραν οι ερευνητές του ΟΗΕ σε έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Απρίλιο. Χώρα που δεν κατονομάστηκε έδωσε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Πιονγιάνγκ εξήγαγε ένα εκατομμύριο τόνους άμμου στο εξωτερικό από τον Μάιο του 2019 έως το τέλος του έτους. Η έρευνα του ΟΗΕ δεν επικαλείται τα στοιχεία της C4ADS. Το draft κατατέθηκε τον Φεβρουάριο ενώ οι έρευνες της C4ADS ξεκίνησαν τον Μάρτιο. 

Έρευνα με εικόνες από δορυφόρο

Οι δύο ερευνητές παρακολούθησαν για αρκετές εβδομάδες τα πλοία. Όλα τους συνδέονταν με κάποιο τρόπο με την Κίνα. Άλλα έφεραν κινεζική σημαία και άλλα είχαν κινεζικά ονόματα. Σημειώνεται ότι στις μεταφορές από πλοίο σε πλοίο, τα σκάφη που συμμετέχουν φέρουν συχνά σημαίες ευκαιρίας. Έτσι οι ερευνητές κατάλαβαν πως δεν πρόκειται για τέτοια επιχείρηση και συνειδητοποίησαν ότι χρειάζονταν περισσότερες πληροφορίες προτού καταλήξουν σε συμπεράσματα.

Οι ίδιοι στράφηκαν σε δορυφορικές εικόνες. Οι φωτογραφίες που πήραν στα χέρια τους έδειχναν σύννεφα άμμου πάνω από δεκάδες φορτηγίδες και βυθοκόρους, ενώ ερεύνησαν την ιστορία της Βόρειας Κορέας στις πωλήσεις άμμου. «Βρήκαμε πολλές αναφορές από τις αρχές της δεκαετίας του '90 έως σήμερα που δείχνουν ότι δεν πρόκειται για κάτι νέο, η Βόρεια Κορέα εξάγει πάντα άμμο σε πολλές γειτονικές της χώρες». Τώρα όμως «υπήρχε μια συνειδητή προσπάθεια να περάσει αυτό κάτω από το ραντάρ».

Άγνωστο τι απέγινε η άμμος 

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν τι συνέβη με τα εκατομμύρια τόνους άμμου που ξεφορτώθηκαν σε διάφορα κινεζικά λιμάνια. Το λαθρεμπόριο άμμου αποτελεί ένα μείζον ζήτημα στην Κίνα και το εμπόριο είναι αδιαφανές.

Το Υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας της Κίνας, το οποίο δεν απάντησε σε αίτημα του CNN για σχολιασμό της υπόθεσης, ξεκίνησε μια επιχείρηση στις αρχές του περασμένου έτους για να σταματήσεις τις παράνομες εξαγωγές άμμου κατά μήκος του ποταμού Yangtze.

Μέχρι τον Οκτώβριο, οι αρχές είχαν διερευνήσει 90 ομάδες σε 10 διαφορετικές επαρχίες της χώρας και είχαν κατασχέσει 251 εκατομμύρια δολάρια, 305 σκάφη εξόρυξης και 2,88 εκατομμύρια κυβικά μέτρα άμμου, σύμφωνα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Το Πεκίνο αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή. Το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας ανέφερε στο CNN ότι η Κίνα εκπληρώνει πάντα τις διεθνείς υποχρεώσεις της και τηρεί τις κυρώσεις του ΟΗΕ.

Η Β. Κορέα ίσως κέρδισε εκατομμύρια πουλώντας παράνομα άμμο - Τι αποκάλυψαν εικόνες από δορυφόρο Facebook Twitter
C4ADS

  

Φόβοι ΟΗΕ για «εκτεταμένες ελλείψεις ειδών διατροφής και υποσιτισμό»

Ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα σήμανε συναγερμό για «εκτεταμένες ελλείψεις ειδών διατροφής και υποσιτισμό» στην Βόρεια Κορέα, κατάσταση που έχει επιδεινωθεί από το σφράγισμα των συνόρων με την Κίνα εδώ και πέντε μήνες λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού και την επιβολή αυστηρών μέτρων καραντίνας στην χώρα.

Ο Τόμας Οχέα Κιντάνα, ειδικός εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Βόρεια Κορέα ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας την επανεξέταση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην απομονωμένη από την διεθνή κοινότητα χώρα, ώστε να γίνει δυνατή η αποστολή τροφίμων. Η Βόρεια Κορέα επλήγη από λιμό στα μέσα της δεκαετίας του 1990, οπότε και πιστεύεται ότι χάθηκαν 3 εκατομμύρια άνθρωποι. Η Πιονγκγιάνγκ δεν ανακοινώνει στοιχεία για την εξέλιξη της επιδημίας Covid-19 (κρούσματα, θανάτους) στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η πανδημία έχει προκαλέσει «σοβαρές οικονομικές δυσχέρειες στην» Βόρεια Κορέα, αναφέρει ο εισηγητής του ΟΗΕ, τονίζοντας ότι η πτώση των εμπορικών συναλλαγών με την Κίνα ανέρχεται σε 90%. «Η προοπτική για περαιτέρω επιδείνωση των ελλείψεων ειδών διατροφής και της εκτεταμένης διατροφικής ανασφάλειας είναι ανησυχητική», προειδοποιεί ο Τόμας Οχέα Κιντάνα.

«Υπάρχουν πληροφορίες για την αύξηση των αστέγων στις μεγάλες πόλεις - ανάμεσά τους και των kotjebi (παιδιά του δρόμου) και οι τιμές των φαρμάκων έχουν εκτιναχθεί στα ύψη, σύμφωνα με πληροφορίες. Αυξανόμενος αριθμός οικογενειών τρώει μόνο δύο φορές ημερησίως ή καταναλώνει μόνο καλαμπόκι και ορισμένες λιμοκτονούν», αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Η εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Προγράμματος τροφίμων του ΟΗΕ Ελίζαμπεθ Μπερς δήλωσε κατά της διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στην Γενεύη ότι η κατάσταση στην Βόρεια Κορέα παραμένει «ζοφερή».

«Περισσότεροι από 10 εκατομμύρια άνθρωποι, το 40% του πληθυσμού, έχει ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια», είπε. «Ο υποσιτισμός είναι μακράς διάρκειας και εκτεταμένος προκαλώντας μακροπρόθεσμες βλάβες στην υγεία και την ανάπτυξη των παιδιών, όπως και των εγκύων και των λεχώνων».

Με πληροφορίες από CNN/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ