63 χρόνια, 7 μήνες και 2 ημέρες πέρασαν από τις 2 Ιουνίου 1953, όταν η 27χρονη τότε Ελισάβετ Αλεξάνδρα Μαρία στεφόταν βασίλισσα της Βρετανικής Κοινοπολιτείας. Σήμερα η βασίλισσα Ελισάβετ κλείνει στο θρόνο της Αγγλίας καταρρίπτοντας το ρεκόρ παραμονής σε αυτόν.
Το Ηνωμένο Βασίλειο θα γιορτάσει το ρεκόρ με παρέλαση στον Τάμεση, καμπανοκρουσίες και κανονιοβολισμούς ενώ όλες οι βρετανικές εφημερίδες κυκλοφορούν σήμερα με εκτενή αφιερώματα στην Ελισάβετ.
Η βρετανίδα βασίλισσα θα σπάσει σήμερα το απόγευμα το ρεκόρ που κατείχε η βασίλισσα Βικτορία (1837-1901) ενώ σε παγκόσμια κλίμακα το ρεκόρ παραμονής στον θρόνο κατέχει ο βασιλιάς της Ταϊλάνδης Μπουμιμπόλ Αντουλγιαντέ, 89 ετών, που βασιλεύει από το 1946. O Guardian σημειώνει πως οι δύο αυτές μαραθώνιες βασιλείες από γυναίκες έχουν άθροισμα 130 χρόνια παραμονής στο θρόνο στα τελευταία 180 χρόνια της Βρετανίας.
Η Ελισάβετ δεν θα κάνει κάτι ιδιαίτερο για να γιορτάσει αυτό το ρεκόρ. "Τίποτε θεαματικό", δηλώθηκε από το περιβάλλον της. Σήμερα θα βρίσκεται στη Σκωτία, όπου θα εγκαινιάσει μία νέα σιδηροδρομική γραμμή και στην συνέχεια να γευματίσει το ανάκτορο του Μπάλμοραλ.
Γεννημένη στις 21 Απριλίου 1926, όταν ο κόσμος βρισκόταν στα πρόθυρα της Μεγάλης Υφεσης, η Ελισάβετ ανέβηκε στον θρόνο στις 6 Φεβρουαρίου 1952, όταν πρωθυπουργός της χώρας ήταν ο Ουίνστον Τσόρτσιλ και ηγέτης της Σοβιετικής Ενωσης ο Ιωσήφ Στάλιν. Και έξι δεκαετίες και δώδεκα πρωθυπουργούς μετά, όλοι οι αναλυτές είναι πλέον βέβαιοι ότι η βασίλισσα Ελισάβετ δεν θα παραιτηθεί ποτέ.
Η βασίλισσα Ελισάβετ συναναστράφηκε τον Νεχρού, τον αυτοκράτορα Χιροχίτο, τον Σαρλ ντε Γκολ. Για τον Νέλσον Μαντέλα ή ταν "η φίλη του". Βρισκόταν στον θρόνο όταν υψώθηκε το Τείχος του Βερολίνου, αλλά και όταν έπεσε. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας της, η βικτοριανή αυτοκρατορία, όπου ο ήλιος δεν έδυε ποτέ, συρρικνώθηκε μετά και την επιστροφή του Χονγκ Κονγκ στην κινεζική κυριαρχία το 1997.
Ωστόσο, "όταν οι άνθρωποι στην άλλη άκρη του κόσμου λένε 'η βασίλισσα', εννοούν τη 'δική μας βασίλισσα' ", σχολίασε με υπερηφάνεια ο 12ος πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον. Η βασίλισσα ενσαρκώνει τον 20ό αιώνα, λέει η βρετανίδα ιστορικός Κέιτ Ουίλιαμς.