Η Διεθνής Αμνηστία αποφάσισε να ταχθεί υπέρ της αποποινικοποίησης της πορνείας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο Δουβλίνο του Διεθνούς Συμβουλίου της διεθνούς οργάνωσης για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η πλειονότητα των 400 εκπροσώπων από 70 χώρες υιοθέτησε την πρόταση χωρίς ωστόσο να δοθούν στη δημοσιότητα ακριβή στοιχεία για το πόσες ψήφους συγκέντρωσε.
Η απόφαση αφορά αποκλειστικά το σεξ μεταξύ ενηλίκων. Σεξ με παιδιά, το εμπόριο γυναικών και η αναγκαστική πορνεία παραμένουν τομείς τους οποίους αντιμάχεται η Διεθνής Αμνηστία. Πριν από την απόφαση είχε προηγηθεί μια συζήτηση τριών χρόνων. Η ηγεσία της οργάνωσης έχει λάβει τώρα εντολή να αναπτύξει μια σχετική πολιτική ενημέρωσης.
Ο Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας Σαλίλ Σέτι έκανε λόγο για μια «ιστορική ημέρα» και τόνισε πως «οι ιερόδουλες είναι η πλέον παραμελημένη ομάδα στον κόσμο, η οποία εκτίθεται διαρκώς στον κίνδυνο των διακρίσεων, της βίας και της κακομεταχείρισης». Τόνισε ακόμα πως η διεθνής οργάνωση θα ακολουθήσει τώρα μια πολιτική που στόχο θα έχει την προστασία των δικαιωμάτων αυτής της ομάδας.
Έντονες επικρίσεις για την αποποινικοποίηση της πορνείας
Η απόφαση πάντως έχει δεχθεί πολλές επικρίσεις. Ο Γερμανός δημοσιογράφος Χάραλντ Γκέστερκαμπ, ο οποίος εργάστηκε για χρόνια στη Διεθνή Αμνηστία λέει σχετικά:
«Στη Διεθνή Αμνηστία υπάρχουν τάσεις που ζητούν την ενδυνάμωση των δικαιωμάτων των γυναικών και μια τέτοια απόφαση μοιάζει να φέρνει το αντίθετο αποτέλεσμα. Κριτική ασκείται ακόμα από ένα κίνημα που τάσσεται κατά του εμπορίου γυναικών και στο οποίο συμμετέχουν φεμινίστριες και αστέρες του Χόλυγουντ όπως η Μέριλ Στριπ. Επιρρίπτουν στη Διεθνή Αμνηστία ότι τώρα υιοθετεί θέσεις υπέρ των εκμεταλλευτών και όχι υπέρ των εκμεταλλευομένων».
Ο Χάραλντ Γκέστερκαμπ επισημαίνει πως η απόφαση είναι αμφιλεγόμενη ακόμα και μέσα στη Διεθνή Αμνηστία και μιλάει για το παράδειγμα της Γερμανίας όπου η πορνεία σε μεγάλο βαθμό αποποινικοποιήθηκε:
«Το αποτέλεσμα της αποποινικοποίησης της πορνείας στη Γερμανία είναι ότι δεν βελτιώθηκε η θέση των ιερόδουλων αλλά αντίθετα άνοιξαν περισσότεροι οίκοι ανοχής και επεκτάθηκε το εμπόριο λευκής σαρκός από την ανατολική Ευρώπη. Υπήρξε περιορισμός των δικαιωμάτων των ιερόδουλων και όχι το αντίθετο».
Στην απόφαση της Διεθνούς Αμνηστίας αντιτίθεται και το πιο γνωστό γερμανικό φεμινιστικό περιοδικό Emma ενώ μέσω διαδικτύου συνελέγησαν μέχρι στιγμής 8.500 υπογραφές που ζητούν την ανάκληση της απόφασης.
Πηγή:DW