Η απάντηση της ΕΕ στην απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς σε όλους τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ μπορεί να είναι λιγότερο επιθετική από ό,τι αναμενόταν, αλλά σηματοδοτεί κάποια μορφή δημιουργικότητας στην προσπάθειά της να πλήξει στοχευμένα τις Ηνωμένες Πολιτείες και συγκεκριμένα εκείνες που πρόσκεινται στους Ρεπουμπλικανούς.
Σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο που επικαλείται το Politico, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής δασμών έως και 25% σε ένα ευρύ φάσμα εξαγωγών από τις ΗΠΑ αξίας περίπου 22,1 δισεκατομμυρίων ευρώ με βάση τις εισαγωγές της ΕΕ το 2024.
Ο κατάλογος περιλαμβάνει συνηθισμένα γεωργικά και βιομηχανικά προϊόντα, όπως σόγια, κρέας, καπνό, σίδηρο, χάλυβα και αλουμίνιο - για να πλήξει τους αμερικανικούς τομείς που βασίζονται περισσότερο στις διατλαντικές εξαγωγές.
Οι χώρες της ΕΕ πρόκειται να ψηφίσουν για τους νέους δασμούς σήμερα, Τετάρτη 9 Απριλίου, χωρίς να αναμένονται σημαντικές αντιδράσεις. Μόλις εγκρίνουν τον κατάλογο, η πρώτη σειρά δασμών σε προϊόντα όπως τα βακκίνια ή ο χυμός πορτοκαλιού, τους οποίους η ΕΕ επέβαλε αρχικά το 2018 κατά τη διάρκεια της πρώτης προεδρίας Τραμπ, αλλά ανέστειλε το 2021, θα τεθεί σε ισχύ στις 15 Απριλίου.
Το χρονοδιάγραμμα της ευρωπαϊκής απάντησης στους δασμούς Τραμπ
Από τις 16 Μαΐου θα επιβληθεί δασμός 25% σε μια δεύτερη παρτίδα εισαγόμενων ειδών, όπως ο χάλυβας, το κρέας, η λευκή σοκολάτα και το πολυαιθυλένιο. Τέλος, ένας δασμός 25% στα αμύγδαλα και τη σόγια θα τεθεί σε ισχύ την 1η Δεκεμβρίου. Συνολικά, οι δασμοί της ΕΕ πρόκειται να πλήξουν εξαγωγές αξίας έως και 13,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις «κόκκινες» πολιτείες των ΗΠΑ, σύμφωνα με την ανάλυση του Politico για τα εμπορικά δεδομένα του 2024.
Οι ΗΠΑ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας σόγιας στον κόσμο και οι δασμοί της ΕΕ θα πλήξουν έναν τομέα που έχει ήδη πληγεί από τα αντίποινα της Κίνας, τον αυξανόμενο παγκόσμιο ανταγωνισμό και την πτώση των τιμών. Και δεν είναι μόνο αυτό: το 82,5% των αμερικανικών εξαγωγών σόγιας προς την ΕΕ προέρχεται από τη Λουιζιάνα, την πολιτεία καταγωγής του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικ Τζόνσον.
Όπως ήταν αναμενόμενο, οι παραγωγοί σόγιας των ΗΠΑ αντέδρασαν στην εμπορική πολεμική του Τραμπ τον περασμένο μήνα, υποστηρίζοντας ότι «οι δασμοί δεν είναι κάτι που πρέπει να ληφθεί ελαφρά τη καρδία» και κάλεσαν την αμερικανική κυβέρνηση να «επανεξετάσει τους δασμούς (σ.σ. κατά του Καναδά, του Μεξικού και της Κίνας) και τους πιθανούς επερχόμενους δασμούς». Μέχρι στιγμής, ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει διαμηνύσει ότι «δεν εξετάζει» την παύση των νέων δασμών.
Η ΕΕ στοχεύει επίσης στο βόειο κρέας από το Κάνσας και τη Νεμπράσκα, στα πουλερικά από τη Λουιζιάνα, στα ανταλλακτικά αυτοκινήτων από το Μίσιγκαν, στα τσιγάρα από τη Φλόριντα και στα προϊόντα ξύλου από τη Βόρεια Καρολίνα, τη Τζόρτζια και την Αλαμπάμα.
Ενώ η Κομισιόν κατέληξε να αφήσει το ουίσκι από το τελικό σχέδιο μετά από επιτυχημένες πιέσεις από τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ιρλανδία, συμπεριέλαβε άλλα πιο εξειδικευμένα είδη που σχεδιάστηκαν για να προκαλέσουν το μεγαλύτερο πόνο στους εξαγωγείς των ρεπουμπλικανικών πολιτειών των ΗΠΑ.
Αυτά περιλαμβάνουν -αλλά δεν περιορίζονται σε αυτά- παγωτά από την Αριζόνα, μαντήλια από τη Νότια Καρολίνα, ηλεκτρικές κουβέρτες από την Αλαμπάμα, γραβάτες και παπιγιόν από τη Φλόριντα -εκτός αν είναι φτιαγμένα από μετάξι, που η Δημοκρατική Καλιφόρνια θα χαρεί πολύ να παρέχει- και πλυντήρια ρούχων από το Ουισκόνσιν. Τα ζυμαρικά από τη Φλόριντα και τη Νότια Καρολίνα θα αντιμετωπίσουν επίσης κάποια δασμολογική πίεση, αν και η Ιταλία θα είναι πιθανότατα ευτυχής να καλύψει το κενό της αγοράς.
Τέλος, τα γυναικεία εσώρουχα από το Οχάιο και το Κεντάκι πέρασαν στην τελική επιλογή - το ίδιο και τα ανδρικά εσώρουχα, αν και βρίσκονται κυρίως σε «μπλε» πολιτείες.
Το τίμημα των δασμών Τραμπ για τις ΗΠΑ
Ο εμπορικός πόλεμος που εξαπέλυσε ο Τραμπ έχει βαρύ τίμημα για την Ουάσινγκτον, καθώς ο Καναδάς και η Κίνα απάντησαν στον κατακλυσμό δασμών του Αμερικανού προέδρου. Συνολικά, τα αντίμετρα που επέβαλαν η Κίνα, ο Καναδάς και η ΕΕ θα πλήξουν αμερικανικές εξαγωγές ύψους σχεδόν 90 δισ. δολαρίων.
Το Πεκίνο έχει στοχεύσει κυρίως τα αμερικανικά προϊόντα, επιβάλλοντας δασμούς 15% σε προϊόντα όπως το κοτόπουλο, το σιτάρι και το καλαμπόκι, καθώς και 10% στη σόγια, το κρέας, τα φρούτα και άλλες αγροτικές εξαγωγές. Ο Καναδάς, εν τω μεταξύ, έχει επιβάλει δύο σειρές δασμών - 25% σε μια σειρά αγροδιατροφικών προϊόντων και άλλο ένα 25% σε προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου.
Από την πλευρά τους, οι Βρυξέλλες θέλουν να δείξουν ότι δεν θα υποκύψουν στις απαιτήσεις του Τραμπ, αφήνοντας παράλληλα την πόρτα ανοιχτή για διαπραγματεύσεις. Τη Δευτέρα το μπλοκ προσέφερε ένα σύστημα μηδεωικών δασμών για βιομηχανικά προϊόντα που καλύπτουν μεταξύ άλλων αυτοκίνητα, φάρμακα, χημικά, πλαστικά και μηχανήματα.
Ο Τραμπ, ωστόσο, δήλωσε ότι η προσφορά ήταν ανεπαρκής και προέτρεψε τις χώρες της ΕΕ να αγοράσουν αμερικανικά ενεργειακά προϊόντα αξίας 350 δισ. δολαρίων για να εξαφανίσουν το εμπορικό έλλειμμα «μέσα σε μία εβδομάδα». Ως έσχατη λύση, το μπλοκ θα μπορούσε να πλήξει τις αμερικανικές υπηρεσίες, κάτι που θα ανέβαζε τον εμπορικό πόλεμο σε ένα εντελώς νέο επίπεδο - κάτι που δεν είναι έτοιμες να κάνουν ακόμη όλες οι χώρες της ΕΕ.
Με πληροφορίες από Politico