Η Κίνα διεξάγει κατασκοπευτικές δραστηριότητες σε μία άνευ προηγουμένου κλίμακα, σύμφωνα με κυβερνήσεις της Δύσης, κινητοποιώντας υπηρεσίες ασφαλείας, ιδιωτικές εταιρείες και Κινέζους πολίτες στην προσπάθειά της να υπονομεύσει αντίπαλα κράτη και να ενισχύσει την οικονομία της χώρας.
Σπάνια περνάει μια εβδομάδα χωρίς προειδοποίηση από μια δυτική υπηρεσία πληροφοριών σχετικά με την απειλή που παρουσιάζει η Κίνα.
Μόνο τον περασμένο μήνα, το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών δήλωσε ότι μια κινεζική κρατική εταιρεία χακάρισε 260.000 συσκευές συνδεδεμένες στο Διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένων καμερών και μόντεμ, στις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Ρουμανία και αλλού. Μια έρευνα του Κογκρέσου ανέφερε ότι κινεζικοί γερανοί που χρησιμοποιούνται σε θαλάσσια λιμάνια των ΗΠΑ είχαν ενσωματωμένη τεχνολογία που θα μπορούσε να επιτρέψει στο Πεκίνο να τους ελέγχει κρυφά. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ισχυρίστηκε ότι πρώην κορυφαίος βοηθός του κυβερνήτη της Νέας Υόρκης ήταν πράκτορας της Κίνας.
Αμερικανοί αξιωματούχοι ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα μια προσπάθεια να κατανοήσουν τις συνέπειες του πιο πρόσφατου κινεζικού hack, το οποίο έθεσε σε κίνδυνο τα συστήματα που χρησιμοποιεί η ομοσπονδιακή κυβέρνηση για αιτήματα υποκλοπής δικτύων που έχουν εξουσιοδοτηθεί από το δικαστήριο. Οι δυτικές υπηρεσίες κατασκοπείας, που δεν μπορούν να συγκρατήσουν τη δραστηριότητα του Πεκίνου, κρούουν δημόσια τον κώδωνα του κινδύνου, προτρέποντας τις επιχειρήσεις και τα άτομα να είναι σε εγρήγορση στις αλληλεπιδράσεις τους με την Κίνα. Όμως, δεδομένου ότι η χώρα είναι βαθιά συνδεδεμένη με την παγκόσμια οικονομία, αποδεικνύεται ένα έργο Σισύφειο, είπε ο Calder Walton, ειδικός σε θέματα εθνικής ασφάλειας στη Σχολή Διακυβέρνησης Kennedy του Χάρβαρντ. Οι δυτικές κυβερνήσεις «συμβιβάζονται με τα γεγονότα, με πολλούς τρόπους, μετά τα γεγονότα», είπε.
Ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ από την ανάληψη της εξουσίας το 2012 τονίζει όλο και περισσότερο τη σημασία της εθνικής ασφάλειας, καλώντας τους αξιωματούχους και τους απλούς πολίτες να αποκρούσουν τις απειλές για τα συμφέροντα της Κίνας. Το αποτέλεσμα είναι μια σαρωτική προσπάθεια συλλογής πληροφοριών της οποίας η κλίμακα και η επιμονή ξεπερνούν εκείνη της κατασκοπείας του Κρεμλίνου κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και έχει συγκλονίσει τις δυτικές κατασκοπευτικές υπηρεσίες.
Οι χάκερ που υποστηρίζονται από την Κίνα είναι περισσότεροι από το σύνολο του προσωπικού του FBI στον κυβερνοχώρο σε κλίμακα τουλάχιστον 50 προς 1, σύμφωνα με την αμερικανική υπηρεσία. Μια ευρωπαϊκή υπηρεσία εκτιμά ότι οι επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών και ασφάλειας της Κίνας μπορεί να περιλαμβάνουν έως και 600.000 άτομα. «Το πρόγραμμα πειρατείας της Κίνας είναι μεγαλύτερο από αυτό κάθε άλλης μεγάλης χώρας μαζί», δήλωσε ο διευθυντής του FBI Κρίστοφερ Ρέι νωρίτερα φέτος.
Τι δυσκολεύει την απάντηση της Δύσης προς την Κίνα
Σε αντίθεση με τις απολυταρχίες όπως το Ιράν ή η Ρωσία, το εμπόριο με την Κίνα υποστήριζε για δεκαετίες την οικονομική ανάπτυξη της Δύσης, η οποία με τη σειρά της στηρίζει τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια της Δύσης. Οι περισσότερες χώρες απλά δεν έχουν την πολυτέλεια να χαστουκίσουν την Κίνα με κυρώσεις και να διώξουν τους διπλωμάτες της. «Η Κίνα είναι διαφορετική», δήλωσε ο Ken McCallum, επικεφαλής της υπηρεσίας εγχώριων πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου, MI5.
Η κακοήθης δραστηριότητα κινδυνεύει να ενταθεί καθώς η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας επιβραδύνεται υπό την ολοένα και πιο αυταρχική ηγεσία του Σι. Ο μηχανισμός πληροφοριών του Πεκίνου θα δεχθεί πίεση για να κλέψει την καινοτομία που απαιτείται για την ενίσχυση της οικονομίας και να φιμώσει τους επικριτές στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, δήλωσαν αξιωματούχοι. «Όλα συνοψίζονται στην ασφάλεια του καθεστώτος», δήλωσε ο Nigel Inkster, πρώην διευθυντής επιχειρήσεων στη βρετανική υπηρεσία ξένων πληροφοριών MI6.
Καθώς η Κίνα γίνεται πιο διεκδικητική στρατιωτικά, συμπεριλαμβανομένης της αυξανόμενης υποστήριξης προς τη Ρωσία στον πόλεμό της στην Ουκρανία, η κρυφή της δράση δημιουργεί επίσης μεγαλύτερες απειλές. Ο Σι έδωσε εντολή στον στρατό του να είναι έτοιμος να εισβάλει στην Ταϊβάν μέχρι το 2027, την εκατονταετηρίδα από την ίδρυση του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, σύμφωνα με δυτικούς αξιωματούχους. Ένας πόλεμος για την Ταϊβάν θα μπορούσε να φέρει την Κίνα σε σύγκρουση με τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν δεσμευτεί να διασφαλίσουν ότι το δημοκρατικά αυτοδιοικούμενο νησί μπορεί να αμυνθεί.
Το FBI νωρίτερα αυτό το έτος είπε ότι η Κίνα είχε διεισδύσει σε εκατοντάδες μόντεμ και τα χρησιμοποίησε για να διεισδύσει σε αμερικανικά δίκτυα ύδρευσης και ενέργειας, εγείροντας ανησυχία για μια προληπτική επίθεση στις υποδομές των ΗΠΑ εάν η Ουάσιγκτον επενέβαινε σε μια κινεζική προσπάθεια να διεκδικήσει την Ταϊβάν. Το Κογκρέσο τον Δεκέμβριο απαγόρευσε στο Πεντάγωνο τη χρήση οποιουδήποτε θαλάσσιου λιμένα παγκοσμίως που αναπτύσσει την κινεζική πλατφόρμα δεδομένων φορτίου Logink, από φόβο ότι θα μπορούσαν να αποκαλυφθούν απόρρητες πληροφορίες. Η Κίνα προτίμησε επίσης κακόβουλο λογισμικό στα ινδικά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας εν μέσω συνοριακής διαμάχης το 2021 και στα δίκτυα τηλεπικοινωνιών στο Γκουάμ, όπου βρίσκεται μια μεγάλη αεροπορική βάση των ΗΠΑ, σύμφωνα με αναλυτές και αξιωματούχους.
Ο διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Γουίλιαμ Μπερνς είπε πρόσφατα ότι είχε επισκεφθεί την Κίνα δύο φορές τον περασμένο χρόνο «για να αποφύγει περιττές παρεξηγήσεις και ακούσιες συγκρούσεις». Υπάρχει ανησυχία για επικίνδυνο ατύχημα. Οι κατασκοπευτικές υπηρεσίες σε αυταρχικά κράτη συχνά προσαρμόζουν πληροφορίες για να ανταποκρίνονται στις κοσμοθεωρίες των αφεντικών τους. Για παράδειγμα, οι υπηρεσίες πληροφοριών της Ρωσίας είπαν στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η Ουκρανία θα αναδιπλωθεί γρήγορα μετά την εισβολή του. Εάν ο Σι λάμβανε παρομοίως λανθασμένες πληροφορίες ή δεν πίστευε τις πληροφορίες που του δόθηκαν, η Κίνα θα μπορούσε να χτυπήσει προληπτικά σε ζωτικής σημασίας ξένες υποδομές.
Η Κίνα δεν τηρεί τους κατασκοπευτικούς κανόνες της παλιάς σχολής, λένε αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών. Δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται αν θα «πιαστεί στα πράσα» και, σε αντίθεση με τη Ρωσία, σπάνια κάνει προσπάθειες να ανταλλάξει τους κατασκόπους της όταν συλλαμβάνονται.
Είναι δύσκολο να κατασκοπεύσεις την Κίνα
Ένας άλλος παράγοντας εμποδίζει μια απάντηση των δυτικών μυστικών υπηρεσιών: Είναι δύσκολο να κατασκοπεύεις την Κίνα. Οι επιχειρήσεις πληροφοριών του Πεκίνου είναι αποκεντρωμένες, εκτείνονται σε μυριάδες υπηρεσίες και εταιρείες του ιδιωτικού τομέα. Λειτουργούν σε μεγάλο βαθμό αυτόνομα, καθιστώντας δύσκολη τη διείσδυση στο σύστημα και οι μέθοδοι τους φαίνονται τυχαίες, με ένα μείγμα ιδιωτικών και κρατικών παραγόντων που φαινομενικά καθοδηγούνται χαλαρά από πρωταρχικούς στόχους που τίθενται από ανώτερους αξιωματούχους. Η Κίνα εκκαθάρισε επίσης ένα ολόκληρο στέλεχος αξιωματούχων που εργάζονταν ως κατάσκοποι των ΗΠΑ πριν από μια δεκαετία.
Μεγάλο μέρος της δραστηριότητας συλλογής πληροφοριών της Κίνας δεν είναι παράνομη. Οι περισσότεροι από τους ερευνητές και τις επιχειρήσεις της Κίνας δεν εμπλέκονται σε κατασκοπεία και πολλοί πιστώνονται ότι συνέβαλαν σε σημαντικές προόδους στην καινοτομία που ωφελούν τις δυτικές οικονομίες.
Αλλά οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ασφαλείας λένε ότι οι Κινέζοι φοιτητές και οι φιλοξενούμενοι επιστήμονες έχουν επίσης γίνει ο κύριος αγωγός για την κινεζική κατασκοπεία στη Δύση. Στο παρελθόν, αξιωματούχοι ασφαλείας παρακολουθούσαν στενά τους Κινέζους ερευνητές που είχαν σπουδάσει σε έναν από τους «Επτά γιους της Εθνικής Άμυνας», ένα παρατσούκλι για κορυφαία κινεζικά πανεπιστήμια με ισχυρούς δεσμούς με τον στρατό. Πρόσφατα, λένε οι αξιωματούχοι, οι κατάσκοποι που μεταμφιέζονται σε ερευνητές έχουν γίνει καλύτεροι στο να κρύβουν τα ίχνη τους. Ένα παράδειγμα είναι οι φοιτητές που εγγράφονται αρχικά σε μαθήματα γλώσσας ή λογοτεχνίας και στη συνέχεια μεταβαίνουν σε κβαντικούς υπολογιστές ή σε άλλους ευαίσθητους τομείς. Περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν προσεγγιστεί από Κινέζους πράκτορες στο LinkedIn από το 2022 σε προσπάθειες να τους κάνουν να παραδώσουν ευαίσθητες πληροφορίες, σύμφωνα με την MI5, την εγχώρια υπηρεσία κατασκοπείας του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η MI5 περιοδεύει πανεπιστήμια προειδοποιώντας τους για συνεργασίες με συμβούλους ή πανεπιστήμια που υποστηρίζονται από την Κίνα, τα οποία θα μπορούσαν να παραδώσουν κατά λάθος πολύτιμη πνευματική ιδιοκτησία. Οι κατασκοπευτικές υπηρεσίες δεν μπορούν να «διαταράξουν την έξοδο μας από αυτήν την πρόκληση», δήλωσε πρόσφατα ο McCallum, επικεφαλής της MI5.
Με πληροφορίες από Wall Street Journal