Tα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα εντομοκτόνα στον κόσμο θα απαγορευθούν από όλους τους τομείς εφαρμογής σε όλη την Ευρώπη, σύμφωνα με τα σχέδια κανονισμών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που αποκάλυψε σήμερα ο Guardian.
Τα έγγραφα είναι η πρώτη ένδειξη ότι η Επιτροπή επιθυμεί πλήρη απαγόρευση και αναφέρουν «υψηλό κίνδυνο για τις μέλισσες». Η απαγόρευση ενδέχεται να εφαρμοστεί κατά το τρέχον έτος, εάν οι προτάσεις εγκριθούν από την πλειοψηφία των κρατών μελών της ΕΕ.
Μέλισσες και άλλοι επικονιαστές είναι ζωτικής σημασίας για πολλές καλλιέργειες τροφίμων, αλλά έχουν μειωθεί δραματικά τις τελευταίες δεκαετίες λόγω της απώλειας των ενδιαιτημάτων, των ασθενειών και της χρήσης φυτοφαρμάκων. Τα εντομοκτόνα, που ονομάζονται νεονικοτινοειδή, χρησιμοποιούνται για πάνω από 20 χρόνια και έχουν συνδεθεί με σοβαρές βλάβες στους πληθυσμούς μελισσών.
Μια σκληρή μάχη διεξάγεται τα τελευταία χρόνια μεταξύ περιβαλλοντικών οργανώσεων, καλλιεργητών και εταιριών που παράγουν φυτοφάρμακα. Οι τελευταίες υποστηρίζουν πως τα εντομοκτόνα είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία των καλλιεργειών και αμφισβητούν τις ενδείξεις των ομάδων που ζητούν απαγόρευση.
Η ΕΕ επέβαλε προσωρινή απαγόρευση της χρήσης των τριών βασικών νεονικοτινοειδών σε ορισμένες καλλιέργειες το 2013. Ωστόσο, οι νέες προτάσεις είναι για πλήρη απαγόρευση της χρήσης τους, με μόνη εξαίρεση τα φυτά που καλλιεργούνται αποκλειστικά σε θερμοκήπια. Οι προτάσεις, εάν εγκριθούν, θα τεθούν σε ισχύ μέσα σε λίγους μήνες.
«Το ποσοστό των επιστημονικών στοιχείων για την τοξικότητα αυτών των εντομοκτόνων είναι τόσο υψηλό που δεν υπάρχει κανένας τρόπος αυτές οι χημικές ουσίες να μπορούν να παραμείνουν στην αγορά,» δήλωσε ο Martin Dermine της Δράσης PAN (Pesticide Action Network Europe). «H PAN θα αγωνιστεί με τους εταίρους της για να λάβει υποστήριξη για την πρόταση από την πλειοψηφία των κρατών μελών» αναφέρει ενώ σημειώνεται πως στην καμπάνια της Avaaz, υπέρ της απαγόρευσης υπάρχουν πάνω από 4,4 εκ υπογραφές.
Επιστήμονες αναφέρουν ότι οι μέλισσες εκτίθενται σε νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα στα χωράφια και έχουν υποστεί σοβαρές βλάβες από τις δόσεις που λαμβάνουν. Υπάρχουν σχετικά λίγες αποδείξεις για το πώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευση του πληθυσμού των μελισσών, αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να κινηθεί προς την εφαρμογή της πλήρους απαγόρευσης τώρα, με βάση την αξιολόγηση του κινδύνου των φυτοφαρμάκων από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (ΕΑΑΤ), η οποία δημοσιεύθηκε το 2016.
Οι εκπρόσωποι των εταιριών εμφανίζονται εξαιρετικά δυσαρεστημένοι με την απόφαση που ετοιμάζει η ΕΕ και κάνουν λόγο για ελλειπή στοιχεία. Την ίδια ώρα, οι εμπειρογνώμονες σε θέματα τροφίμων και ρύπανσης του ΟΗΕ εξέδωσαν μια αυστηρά επικριτική έκθεση για τα φυτοφάρμακα, υποστηρίζοντας ότι ήταν ένας μύθος πως ήταν απαραίτητα για να θρέψουν τον κόσμο. Κάλεσαν παράλληλα για μια νέα παγκόσμια συνθήκη ελέγχου της κρίσης τους και σημειώνουν πως συνέβαλαν σε μεγάλη οικολογική καταστροφή.
σχόλια