Στα κενά της έρευνας του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel για την υπόθεση της ομάδας μεταναστών στον Έβρο αναφέρεται δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung με τίτλο «Πώς προέκυψε η ιστορία για την υποτιθέμενη νεκρή Μαρία;»
Η FAZ επικοινώνησε, μάλιστα, με τη Βασιλική Σιούτη, στο ρεπορτάζ της οποίας για τη LiFO δεν προέκυπτε κανένα στοιχείο για τη «μικρή Μαρία», το «πέμπτο παιδί» μιας οικογένειας μεταναστών από τη Συρία, που το Spiegel ισχυριζόταν πως πέθανε στον Έβρο με ευθύνη των ελληνικών αρχών.
Η FAZ γράφει: «Η Σιούτη είχε αμφιβολίες για την είδηση του θανάτου. Το ρεπορτάζ της LiFO δημοσιεύθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου με τίτλο "Δεν ξέρουμε, δεν θυμόμαστε"».
Το ρεπορτάζ της LiFO έδειξε πως κανένας από τους 38 πρόσφυγες, ειδικά οι γονείς, δεν ήθελε να μιλήσει για τον θάνατο της Μαρίας και επίσης δεν ήθελε να διερευνηθεί, λέει η FAZ.
«"Δεν θέλουμε να το συζητήσουμε, είμαστε κουρασμένοι", απαντούν… Το συμπέρασμα της Σιούτη: ¨"Αν υπήρχε ένα πέμπτο παιδί και είχε πεθάνει, όπως ισχυρίζεται το Spiegel, θα έπρεπε να δώσει τα στοιχεία στα οποία βασίζει αυτόν τον ισχυρισμό, ώστε να διερευνηθεί το περιστατικό. Όταν ένα παιδί πεθαίνει, πρέπει να αποδοθούν ευθύνες. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παίζει με τις ζωές των παιδιών, να τα θέτει σε κίνδυνο και να τα εκμεταλλεύεται"» αναφέρει η FAZ, σύμφωνα με την ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle.
To Spiegel τελικά «κατέβασε» από την ηλεκτρονική του έκδοση τα τέσσερα δημοσιεύματα για την υπόθεση που υπέγραφαν οι δημοσιογράφοι Γιώργος Χρηστίδης και Μαξιμίλιαν Ποπ και δέχτηκε τα πυρά μερίδας του γερμανικού Τύπου - μεταξύ άλλων, από «Bild», «Tagesspiegel» και «Focus».