Η Η&Μ δεν αγοράζει βαμβάκι από «καταναγκαστική εργασία» των Ουιγούρων και η Κίνα την απειλεί

Ουιγούροι: Κλιμακώνεται η κόντρα της Κίνας με την H&M για το βαμβάκι Facebook Twitter
Πηγή φωτό EPA
0

Η Κίνα προειδοποίησε την H&M ότι δεν θα έχει κανένα κέρδος στη χώρα, επειδή αρνείται να αγοράσει βαμβάκι από την επαρχία Σιντσιάνγκ.

 

Η H&M και άλλες δυτικές εταιρείες είναι αντιμέτωπες με αντιδράσεις στην Κίνα, επειδή εξέφρασαν ανησυχία για τις καταγγελίες για καταναγκαστική εργασία στην παραγωγή βαμβακιού. Η Κίνα κατηγορείται ότι εξαναγκάζει Ουιγούρους να μετέχουν στη συλλογή βαμβακιού στη Σιντσιάνγκ- κάτι που το Πεκίνο αρνείται- αλλά οι εταιρείες πλέον είναι αντιμέτωπες με μποϊκοτάζ.

«Δεν πιστεύω ότι μία εταιρεία θα πρέπει να πολιτικοποιεί την οικονομική συμπεριφορά της», δήλωσε ο Xu Guixiang, κυβερνητικός εκπρόσωπος της Σιντσιάνγκ, σε συνέντευξη Τύπου. «Μπορεί η H&M να συνεχίσει να κερδίζει χρήματα στην κινεζική αγορά; Όχι πλέον», συμπλήρωσε.

 

Ο ίδιος δήλωσε ότι η απόφαση εταιρειών να σταματήσουν να αγοράζουν βαμβάκι από τη συγκεκριμένη επαρχία «δεν είναι λογική» και τη συνέκρινε με το «να σηκώνεις μια πέτρα για να την πετάξεις στο ίδιος σου το πόδι».

 

Οι δηλώσεις του δείχνουν ότι η κινεζική κυβέρνηση υποστηρίζει το μποϊκοτάζ των καταναλωτών σε δυτικές εταιρείες, παρότι ο υπουργός Εξωτερικών απέρριψε την άποψη ότι το Πεκίνο είναι πίσω από αυτή την κίνηση.

 

«Αυτές οι ξένες εταιρείες αρνούνται να χρησιμοποιήσουν το βαμβάκι της Σιντσιάνγκ βασιζόμενες αποκλειστικά σε ψέματα», δήλωσε ο Zhao Lijian. «Σαφώς αυτό θα προσκαλέσει τη δυσαρέσκεια και την οργή των Κινέζων πολιτών. Χρειάζεται η κυβέρνηση να το υποκινήσει ή να το καθοδηγήσει αυτό;», πρόσθεσε.

 

Οι ανακοινώσεις που έβαλαν στο στόχαστρο τις δυτικές εταιρείες έγιναν πέρυσι, αλλά πέρασαν σχεδόν απαρατήρητες. Οι εταιρείες εξέφρασαν ανησυχία για τις αναφορές πως οι Ουιγούροι υποχρεώνονται να μαζέψουν βαμβάκι στην Σιντσιάνγκ και γύρισαν την πλάτη του στο προϊόν από τη συγκεκριμένη περιοχή.

 

Όμως, η οργή προκλήθηκε τις τελευταίες ημέρες, ξεκινώντας από αναρτήσεις στα social media από πλευράς της νεολαίας του Κομμουνιστικού Κόμματος. Αυτό έγινε όταν οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές κυβερνήσεις επέβαλαν κυρώσεις σε βάρος Κινέζων αξιωματούχων για την κατάσταση στη Σιντσιάνγκ και τις σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε βάρος των Ουιγούρων και άλλων μειονοτήτων. Το Πεκίνο αντέδρασε επιβάλλοντας με τη σειρά του κυρώσεις σε Ευρωπαίους αξιωματούχους ως αντίποινα.

 

Το Κομμουνιστικό Κόμμα έκανε την αρχή, αλλά σύντομα οι αναρτήσεις του προκάλεσαν ένα κύμα δυσαρέσκειας και εκκλήσεων για μποϊκοτάζ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ διάσημοι Κινέζοι ανακοίνωσαν ότι διακόπτουν τις σχέσεις τους με τις εταιρείες που βρέθηκαν στο επίκεντρο.

 

Αυτή η λογική του «φεστιβάλ μίσους» είναι ίδια εδώ και δεκαετίες, σχολίασε μιλώντας στους ΝΥΤ ο Xiao Qiang, ερευνητής στο πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ και ιδρυτής του China Digital Times, ιστοσελίδα που καταγράφει τον έλεγχο του διαδικτύου στην Κίνα.

 

«Αλλά η ικανότητά τους στον έλεγχο γίνεται καλύτερη», συμπλήρωσε. «Ξέρουν πώς να ενεργοποιήσουν αυτούς του υπερ-φιλοκυβερνητικούς χρήστες. Γίνονται πολύ καλοί σε αυτό. Ξέρουν ακριβώς τι να κάνουν», πρόσθεσε.



Αρχικά οι αντιδράσεις και οι εκκλήσεις για μποϊκοτάζ αφορούσαν τη Nike και την H&M. Υπήρξαν αναφορές ότι προϊόντα της δεύτερης εταιρείας αποσύρθηκαν από μεγάλες πλατφόρμες διαδικτυακών πωλήσεων και ότι έκλεισαν κάποια καταστήματά της στην Κίνα. Γρήγορα το κύμα αγανάκτησης επεκτάθηκε για να συμπεριλάβει μεταξύ άλλων τις εταιρείες Burberry, Adidas και Converse.

 

Το τελευταίο διάστημα εντείνονται οι διεθνείς πιέσεις στην Κίνα, για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τον Δεκέμβριο το BBC δημοσίευσε έρευνα σύμφωνα με την οποία η Κίνα υποχρεώνει σε χειρωνακτική εργασία στα χωράφια βαμβακιού στη Σιντσιάνγκ εκατοντάδες χιλιάδες μέλη μειονοτήτων, ανάμεσά τους και Ουιγούρους.

 

Ήταν ήδη γνωστές οι καταγγελίες για στρατόπεδα συγκέντρωσης όπου Ουιγούροι υποβάλλονται σε βασανιστήρια, καταναγκαστική εργασία και σεξουαλική κακοποίηση. Το Πεκίνο υποστηρίζει πως πρόκειται για «στρατόπεδα επανεκπαίδευσης» προκειμένου να βγουν από τη φτώχεια τα μέλη της μειονότητας.

 

Με πληροφορίες από BBC, ΝΥΤ

 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπλέικ Λάιβλι - Τζάστιν Μπαλντόνι: «Το βίντεο που κυκλοφόρησε ως υπεράσπιση, είναι στην πραγματικότητα καταδικαστικό»

Διεθνή / Ο Μπαλντόνι έδωσε βίντεο με την Μπλέικ Λάιβλι: Αποδεικνύει την παρενόχληση της ηθοποιού ή δικαιώνει τον σκηνοθέτη;

Πόλεμος των βασικών συντελεστών της ταινίας «It Ends With Us» - Στο βίντεο φαίνεται η πρόβα των ηθοποιών για το γύρισμα μίας σκηνής που οι δύο πρωταγωνιστές έρχονταν κοντά
LIFO NEWSROOM