Η αύξηση της θερμοκρασίας, οι πυρκαγιές και οι απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες απειλούν να διαταράξουν τις ευαίσθητες διαδικασίες που διέπουν τα ακριβά κρασιά, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμα και τις ξεχωριστές τους γεύσεις.
Αμέσως μετά την καταστροφική πυρκαγιά Glass Fire που ξέσπασε στην κοιλάδα Νάπα της Καλιφόρνια τον Σεπτέμβριο του 2020, εκατοντάδες email πανικόβλητων αμπελουργών «πλημμύρισαν» τον λογαριασμό της οινολόγου Ανίτα Ομπερχόλστερ. Ήθελαν να μάθουν εάν θα μπορούσαν να τρυγήσουν τα αμπέλια χωρίς να έχει επηρεαστεί το κρασί τους από τον καπνό. Η απάντηση της Ομπερχόλστερ ήταν ένα απλό «ίσως».
Τα εργαστήρια της βιομηχανίας κατακλύστηκαν από δείγματα σταφυλιών προς δοκιμή, με χρόνους αναμονής έως και έξι εβδομάδες. Οι καλλιεργητές δεν ήξεραν αν άξιζε να μαζέψουν τις σοδειές τους. Το 8% των οινοποιήσιμων σταφυλιών της Καλιφόρνια το 2020 αφέθηκαν να σαπίσουν.
Οι οινοπαραγωγοί δεν ήρθαν βέβαια για πρώτη φορά αντιμέτωποι με φαινόμενα που συνδέονται άμεσα με την κλιματική αλλαγή. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες ευνόησαν μεν ορισμένες περιοχές, ενώ επιβάρυναν σημαντικά άλλες. Οι σαρωτικοί καύσωνες, οι καταστροφικές πυρκαγιές και άλλα φαινόμενα σχετικά με την κλιματική αλλαγή κατέστρεψαν τις σοδειές σε Ευρώπη, Βόρειο Αμερική, Αυστραλία και αλλού.
Όπως έδειξε το 2020, η κλιματική αλλαγή μπορεί να επηρεάσει τα σταφύλια χωρίς να τα καταστρέψει άμεσα. Οι πυρκαγιές και οι υψηλότερες θερμοκρασίες μπορούν να αλλάξουν τη γεύση του κρασιού, του οποίου η ποιότητα εξαρτάται από τη χημεία των σταφυλιών και τις συνθήκες στις οποίες καλλιεργούνται. Πολλοί αμπελουργοί και οινοποιοί ανησυχούν όλο και περισσότερο ότι η κλιματική αλλαγή στερεί από τα κρασιά τις χαρακτηριστικές τους γεύσεις.
«Αυτή είναι η μεγάλη ανησυχία. Αυτός είναι ο παλμός της καρδιάς του κρασιού, είναι συνδεδεμένο με τον τόπο του». σημειώνει η Κάρεν Μακνίλ, οινολόγος από τη Napa Valley και συγγραφέας της «Βίβλου του Κρασιού».
Το μέλλον του κρασιού
Το μεγαλύτερο ερώτημα για το κρασί που έχει αλλάξει από την κλιματική αλλαγή και για τις τροποποιήσεις που θα επινοήσουν οι οινολόγοι προκειμένου να ανταποκριθούν στις μεταβολές είναι το εξής: θα συνεχίσουν οι άνθρωποι να απολαμβάνουν το κρασί;
Ένα από τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα που προέκυψαν από τις καταναλωτικές έρευνες είναι η στροφή των καταναλωτών προς κρασιά με ισχυρότερη και πιο φρουτώδη γεύση.
Σε μια μελέτη ερυθρών κρασιών από τη Νάπα και το Μπορντό, διαπιστώθηκε ότι οι κριτικές των κρασιών έχουν ανέβει τα τελευταία 60 χρόνια, αν και η θερμοκρασία έχει αυξηθεί σε αυτές τις περιοχές. Τα ευρήματα αυτά καταρρίπτουν την προηγούμενη εκτίμηση ότι η ποιότητα θα κορυφωθεί όταν η θερμοκρασία καλλιέργειας φτάσει τους 17,3 βαθμούς Κελσίου, την οποία έχουν ξεπεράσει και οι δύο περιοχές.
Πάντως, ο τρόπος καλλιέργειας και τρύγου θα πρέπει να τροποποιηθεί ανάλογα με τις νέες κλιματικές συνθήκες και αντίστοιχα θα αλλάξουν και οι προτιμήσεις των καταναλωτών. Οι παράγοντες του κλάδου προσπαθούν ήδη να προσαρμόσουν τις ποικιλίες τους στις συνθήκες αυτές.
Με πληροφορίες από BBC