Η Κύπρος έβαλε συρματόπλεγμα στην Πράσινη Γραμμή για να αποτραπεί η παράνομη μετανάστευση

Η Κύπρος έβαλε συρματόπλεγμα στην Πράσινη Γραμμή για να αποτραπεί η παράνομη μετανάστευση Facebook Twitter
0

Στην τοποθέτηση συρματοπλέγματος στην περιοχή Αστρομερίτης της Κύπρου προχώρησε η Κυπριακή Κυβέρνηση,  ώστε να αποτρέπεται η παράνομη διέλευση από υπηκόους τρίτων χωρών που δεν διαθέτουν άδεια παραμονής ή έγκυρο ταξιδιωτικό έγγραφο.

Σε ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ αναφέρει ότι «η απόφαση της Κυβέρνησης να στήσει φράχτη 11 χιλιομέτρων κατά μήκος της Πράσινης Γραμμής για να ανακόψει τις μεταναστευτικές ροές από τα κατεχόμενα, αν και δεν εξυπηρετεί τον διακηρυγμένο στόχο ωστόσο στέλνει επικίνδυνα πολιτικά μηνύματα. Πέραν του γεγονότος ότι πουθενά στον κόσμο δεν λύθηκε το μεταναστευτικό με φράχτες και τείχη, εγείρονται επιπρόσθετα ερωτήματα: Ποια μηνύματα στέλνει η κυπριακή κυβέρνηση, σε μια κρίσιμη πολιτικά συγκυρία, με μια ενέργεια που παραπέμπει σε οριοθέτηση συνόρου της Κυπριακής Δημοκρατίας;»

Και καταλήγει: «Ακριτικές κοινότητες διαμαρτύρονται για αυτή την εξέλιξη. Άρα προκύπτει το ερώτημα αν έχει προηγηθεί οποιαδήποτε διαβούλευση με τις κοινότητες αυτές, κάτοικοι των οποίων διέρχονται ή ασκούν γεωργικές δραστηριότητες στις περιοχές αυτές».

Σε γραπτή απάντησή του προς το ΑΚΕΛ, αναφορικά με την τοποθέτηση συρματοπλέγματος για την προστασία της Δημόσιας Ασφάλειας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος σημείωσε:

«Ενώ το ΑΚΕΛ αναγνωρίζει ότι το Μεταναστευτικό συνιστά πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί και πως η επιτήρηση της πράσινης γραμμής είναι αναγκαία, εντούτοις επιτίθεται για ακόμη μια φορά εναντίον της Κυβέρνησης για την απόφαση που έχει λάβει ώστε να αποτρέπεται η παράνομη διέλευση από υπηκόους τρίτων χωρών που δεν διαθέτουν άδεια παραμονής ή έγκυρο ταξιδιωτικό έγγραφο.

Η απόφαση της Κυβέρνησης είναι απόλυτα εναρμονισμένη με τον κανονισμό της πράσινης γραμμής 866/2004, και για τη συγκεκριμένη ενέργεια έχουν ενημερωθεί τόσο τα ΗΕ όσο και η ΕΕ, αλλά και οι τοπικές Αρχές των περιοχών, στις οποίες τοποθετείται το συρματόπλεγμα.

Η απόφαση της Κυβέρνησης λήφθηκε πολύ πριν τη σύγκληση της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης από τον ΓΓ των ΗΕ και κανένα πολιτικό ή άλλο μήνυμα δεν μπορεί να εξαχθεί από αυτή την απόφαση, πλην της προστασίας της δημόσιας ασφάλειας και της παρεμπόδισης των ανεξέλεγκτων μεταναστευτικών ροών που τροφοδοτεί σχεδιασμένα η Τουρκία μέσω των κατεχομένων περιοχών μας. Είναι πολύ γνωστό και αποδεκτό από όλους ότι η Κύπρος δέχεται αναλογικά τις μεγαλύτερες σε αριθμό μεταναστευτικές ροές από οποιοδήποτε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ.

Η τοποθέτηση του συρματοπλέγματος με κανένα τρόπο δεν εμποδίζει τις επαφές μεταξύ των δύο κοινοτήτων, οι οποίες ανέκαθεν γίνονταν μέσω των σημείων διέλευσης και όχι από τις περιοχές, στις οποίες τοποθετείται.

Ας παύσει, λοιπόν, το ΑΚΕΛ να βλέπει παντού συνωμοσίες και ενέργειες που οδηγούν στη διχοτόμηση της πατρίδας μας και ας αναλογιστεί τους κινδύνους που δημιουργούνται στην ασφάλεια του τόπου, αλλά και για την αλλαγή της δημογραφίας και του κοινωνικού ιστού της πατρίδας μας».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανήλικος Παλαιστίνιος πέθανε από την πείνα σε ισραηλινή φυλακή - Δεν του είχαν απαγγελθεί κατηγορίες

Διεθνή / Ανήλικος Παλαιστίνιος πέθανε σε ισραηλινή φυλακή - Υποσιτισμό και κακουχίες, έδειξε η νεκροψία

Ο 17χρονος είχε συλληφθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο γιατί έριξε πέτρες σε Ισραηλινούς στρατιώτες, κρατούνταν για πάνω από έξι μήνες χωρίς να του έχει απαγγελθεί καν κατηγορία
LIFO NEWSROOM
Απολύθηκαν εν μέσω κρίσης: Εργαζόμενοι της USAID απομακρύνθηκαν ενώ προσέφεραν βοήθεια στη σεισμόπληκτη Μιανμάρ

Διεθνή / USAID: Στελέχη πρώτης γραμμής απολύθηκαν ενώ βρίσκονταν στο πεδίο, στη σεισμόπληκτη Μιανμάρ

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα συνεχίσουν να είναι ο κύριος πάροχος ανθρωπιστικής βοήθειας παγκοσμίως, ζητώντας από άλλα κράτη να εντείνουν τις προσπάθειές τους
LIFO NEWSROOM
Κινδυνεύει να κλείσει την επιχείρησή της η ζωγράφος του «χειρότερου πορτρέτου του Τραμπ»

Διεθνή / Κινδυνεύει να κλείσει την επιχείρησή της η ζωγράφος του «χειρότερου πορτρέτου του Τραμπ»

Η Σάρα Μπόρντμαν, η καλλιτέχνιδα πίσω από το επίσημο πορτρέτο του Ντόναλντ Τραμπ το οποίο ο πρόεδρος χαρακτήρισε ως «πραγματικά το χειρότερο», λέει ότι οι έντονες αρνητικές αντιδράσεις που έγιναν viral έθεσαν σε κίνδυνο την 41χρονη επιχείρησή της
LIFO NEWSROOM
Δασμοί Τραμπ: Πώς οι ΗΠΑ πυροβολούν τα πόδια τους

Διεθνή / Δασμοί Τραμπ: Πώς οι ΗΠΑ πυροβολούν τα πόδια τους

Σύμφωνα με τις αγορές όλες οι οικονομίες θα πληγούν σε έναν ορατό χρονικό ορίζοντα από τους δασμούς Τραμπ, αλλά μεγαλύτερο θύμα θα είναι η ίδια η αμερικανική οικονομία, η οποία κινδυνεύει με ύφεση από έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο
LIFO NEWSROOM