Η «μικρή Μ», όπως έχει γίνει γνωστή, είναι μόλις 2,5 ετών. Και το παιδί αυτό είναι στο επίκεντρο μιας διπλωματικής διαμάχης ανάμεσα στην Ινδία και τη Γερμανία.
Το κορίτσι, σύμφωνα με τη μητέρα της, φιλοξενείται αυτή την περίοδο σε κέντρα για παιδιά, κοντά στο Βερολίνο. Όμως οι γονείς της δίνουν μάχη προκειμένου να επαναπατριστεί στην Ινδία και ζητούν από τον Ναρέντρα Μόντι να παρέμβει.
Το χρονικό της υπόθεσης με το παιδί από την Ινδία
Η Ντία και ο σύζυγός της, Αμίτ- δεν είναι τα πραγματικά ονόματά τους- εγκαταστάθηκαν στο Βερολίνο το 2018, όταν εκείνος βρήκε δουλειά εκεί. Η «Μ» γεννήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου του 2021.
Τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς, όταν το παιδί ήταν μόλις επτά μηνών, οι γερμανικές αρχές την απομάκρυναν από τους γονείς της, κάνοντας λόγο για υποψίες περί σεξουαλικής κακοποίησης, κάτι που η οικογένεια αρνούνταν.
Αιτία ήταν τραυματισμός του κοριτσιού στα γεννητικά όργανα. «Δεν είχα ποτέ τόσο σοβαρό τραυματισμό στα γεννητικά όργανα βρέφους», είπε γιατρός και το παιδί υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση.
Όμως, αργότερα, το νοσοκομείο όπου νοσηλεύτηκε το παιδί απάλλαξε τους γονείς από αυτές τις υποψίες. Οι γιατροί πιστοποίησαν ότι «δεν υπήρχε καμία απόδειξη» πως υπήρξε σεξουαλική κακοποίηση και η αστυνομία έκλεισε την υπόθεση, δίχως να απαγγείλει κατηγορίες.
Ωστόσο, τον Ιούνιο δικαστήριο του Βερολίνου αφαίρεσε την κηδεμονία της «Μ» από τους γονείς της και την ανέθεσε στην πρόνοια. Επίσης, απορρίφθηκε το αίτημα των γονέων να επαναπατριστεί το παιδί στην Ινδία. Η οικογένεια χαρακτήρισε παρωδία τη δίκη και άσκησε έφεση.
Οι γονείς πιστεύουν ότι ο τραυματισμός του κοριτσιού ήταν συνέπεια ατυχήματος. Δύο ανεξάρτητοι γιατροί, από τις ΗΠΑ και την Ινδία, που είδαν τον ιατρικό φάκελο συμφωνούν με αυτή την εκτίμηση.
«Είναι εξαιρετικά πιθανό ο τραυματισμός να προκλήθηκε από ατύχημα. Είναι απίθανο οι γονείς να προκάλεσαν εσκεμμένα τα τραύματα στο παιδί, επανειλημμένα και μετά να το μετέφεραν εσπευσμένα σε γιατρό», ανέφεραν σε έκθεσή τους που κατατέθηκε στο δικαστήριο. Ακόμη, επεσήμαναν πως τα τραύματα μπορεί να επιδεινώθηκαν εξαιτίας των εξετάσεων στις οποίες υποβλήθηκε το παιδί.
Όμως, η πρόνοια εξέφρασε την άποψη ότι η μικρή «Μ» δεν θα ήταν ασφαλής στο σπίτι της, κάτι στο οποίο συμφώνησε το δικαστήριο.
«Άρπαξαν το παιδί μου»
Πλέον, η «Μ» έχει περάσει δύο χρόνια στο σύστημα αναδοχής και οι γονείς της λένε ότι τους έχει επιτραπεί να έχουν ελάχιστη επαφή μαζί της, παρότι οι κοινωνικοί λειτουργοί τους περιγράφουν ως «διαρκώς θετικούς και χαρούμενους». Ψυχολόγος που διόρισε το δικαστήριο επίσης πρότεινε ο ένας από τους γονείς να ζήσει με το παιδί σε δομή φιλοξενίας, υπό επίβλεψη.
Όμως, την προηγούμενη εβδομάδα η πρόνοια ενημέρωσε τους γονείς πως όλες οι συναντήσεις με την κόρη τους ακυρώθηκαν, επειδή δεν υπάρχει κάποιος για να μεταφέρει το παιδί. Επίσης, σύμφωνα με τη μητέρα, δεν τους επιτρέπεται ούτε να επικοινωνήσουν με βιντεοκλήση με την κόρη τους.
«Δεν έχουμε καμία πληροφορία για το ποιος τη φροντίζει από τη στιγμή που μεταφέρθηκε σε κέντρο φιλοξενίας. Η μυστικότητα γύρω από το μωρό μας είναι απολύτως αλλόκοτη», επεσήμανε η μητέρα.
Η Ντία κατηγορεί τις γερμανικές αρχές ότι «άρπαξαν» το παιδί της λόγω «πολιτισμικών διαφορών και προβλήματα στην επικοινωνία». Η ίδια δεν μιλά γερμανικά και ο διερμηνέας που της παρείχαν δεν ήξερε γκουτζαράτι, τη γλώσσα που μιλά η ίδια.
Τώρα, αγωνιά πως κάθε ημέρα που περνά, «χάνει» ολοένα και περισσότερο το παιδί της. «Δεν μπορεί να μάθει να μιλά τη γλώσσα της μητέρας της. Μιλά μόνο γερμανικά, πώς θα μπορώ να της μιλήσω;», ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, η οικογένεια πασχίζει να αποπληρώσει τα 108.477 δολάρια, όπως απαιτείται από τις γερμανικές αρχές.
Διαδηλώσεις σε Ινδία και Γερμανία, έκκληση στον Μόντι
Η υπόθεση της μικρής «Μ» έχει λάβει μεγάλη προσοχή τόσο στην Ινδία όσο και στη Γερμανία. Διαμαρτυρίες έχουν γίνει σε αρκετές πόλεις της Ινδίας, αλλά και από Ινδούς που ζουν στη Φρανκφούρτη και το Ντάρμσταντ.
Στο Δελχί, η μητέρα συναντήθηκε με αξιωματούχους του υπουργείου Εξωτερικών και βουλευτές, που έστειλαν επιστολή στον Γερμανό πρεσβευτή στην Ινδία, Φίλιπ Άκερμαν, με αίτημα τον επαναπατρισμό του παιδιού.
Ένας βουλευτής κάλεσε την κυβέρνηση να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να πάει το παιδί στην Ινδία. Άλλος πολιτικός ζήτησε από τον Ναρέντρα Μόντι να συζητήσει το ζήτημα με τον Όλαφ Σολτς, όταν ο Γερμανός καγκελάριος επισκεφθεί το Δελχί τον επόμενο μήνα, για τη σύνοδο της G20.
Η μητέρα επίσης έκανε έκκληση στον Ινδό πρωθυπουργό να παρέμβει. «Η μόνη μου ελπίδα τώρα είναι ο Μόντι. Αν παρέμβει, η κόρη μου μπορεί να γυρίσει πίσω», δήλωσε.
Από την πλευρά της, η ινδική κυβέρνηση αναφέρει πως έχει δοθεί «απόλυτη προτεραιότητα» στην υπόθεση. Ο Γερμανός πρεσβευτής κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να εκφραστούν οι ανησυχίες της κυβέρνησης για την υπόθεση. «Τα δικαιώματα του παιδιού παραβιάζονται. Έχουμε ζητήσει να επιστρέψει στην Ινδία και θα συνεχίσουμε να πιέζουμε τη Γερμανία για το ζήτημα», δήλωσε πριν από λίγες ημέρες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αρίνταμ Μπάγκτσι.
Με πληροφορίες από BBC