To καταστροφικό τσουνάμι που χτύπησε τις βορειοανατολικές ακτές της Ιαπωνίας το 2011 μετακίνησε περισσότερα από 300 θαλάσσια είδη στην άλλη πλευρά του Ειρηνικού, στις δυτικές ακτές των ΗΠΑ.
Οι ειδικοί την χαρακτηρίζουν ως την πιο μακρινή μετανάστευση θαλάσσιας ζωής που έχει καταγραφεί ποτέ. Πιο συγκεκριμένα, περίπου 1 εκατομμύριο πλάσματα (σ.σ. καρκινοειδή, γαστερόποδα, σκουλήκια κ.α.) διένυσαν μία απόσταση 4.800 μιλίων (7.725 χλμ.), χάρη στα συντρίμμια του γιγαντιαίου τσουνάμι.
«Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα και πιο απρόσμενα φυσικά πειράματα στη θαλάσσια βιολογία, ίσως και στην Ιστορία» δήλωσε ο John Champan, ειδικός του πανεπιστημίου του Όρεγκον και συντάκτης της σχετικής μελέτης που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό "Science"».
Το τσουνάμι που δημιουργήθηκε έπειτα από τον ισχυρό σεισμό των 9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, παρήγαγε περίπου πέντε τόνους συντρίμμια.
Περίπου το 70% αυτών των συντριμμιών βυθίστηκε γρήγορα στον πυθμένα, αλλά δεκάδες σημαδούρες, προβλήτες, βάρκες και άλλα αντικείμενα αναδύθηκαν στην επιφάνεια και βγήκαν στα ανοιχτά.
Από τον Ιούνιο του 2012 έως τον περασμένο Φεβρουάριο, 289 θαλάσσια είδη της Ιαπωνίας που είχαν προσκολληθεί στα συντρίμμια, ξεβράστηκαν στις ακτές της Ουάσινγκτον, του Όρεγκον, της Καλιφόρνιας, της Αλάσκας και της Χαβάης καθώς επίσης και στην καναδική επαρχία της Βρετανικής Κολομβίας.
Ορισμένα από τα πλάσματα αυτά (περίπου τα 2/3 δεν είχαν εντοπιστεί ποτέ σε αμερικανικό έδαφος), αναπαράχθηκαν καθώς έπλεαν προς τα ανατολικά.
«Η ποικιλομορφία ήταν εκπληκτική» δήλωσε ο James Carlton, καθηγητής θαλάσσιων επιστημών στο κολέγιο Γουίλιαμς της Μασαχουσέτης. «Μαλάκια, θαλάσσιες ανεμώνες, κοράλλια, καβούρια, μία τεράστια ποικιλία ειδών από την ιαπωνική πανίδα».
Τα χιλιάδες αντικείμενα που μετέφερε το τσουνάμι λειτουργούν και ως προειδοποίηση για την απειλή που συνιστούν οι εκατοντάδες τόνοι πλαστικού που ρυπαίνουν το θαλάσσιο περιβάλλον.
«Δεν πίστευα πως οι περισσότεροι από αυτούς τους οργανισμούς θα μπορούσαν να επιβιώσουν στη θάλασσα για τόσο μεγάλο διάστημα» δήλωσε με τη σειρά του ο Greg Ruiz, θαλάσσιος βιολόγος στο Περιβαλλοντολογικό Ερευνητικό Κέντρο του Σμιθσόνιαν.
«Αλλά στο παρελθόν δεν είχαν αυτή την δυνατότητα. Τώρα το πλαστικό σε συνδυασμό με τα τσουνάμι και τις καταιγίδες δημιουργούν αυτή την δυνατότητα σε μεγάλη κλίμακα», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες θα χρειαστούν αρκετά χρόνια μέχρι να είναι σε θέση να πουν αν τα πλάσματα αυτά κατάφεραν να αποικίσουν τη δυτική ακτή των ΗΠΑ, ενδεχόμενο που είναι πιθανό να προκαλέσει προβλήματα στη θαλάσσια ζωή της περιοχής και στην τροφική αλυσίδα.
Με πληροφορίες από Guardian
σχόλια