Σε ένα ακόμη βήμα προς την δημοκρατική αναμόρφωση του καθεστώτος της προχώρησε η κυβέρνηση της Μιανμάρ αμνηστεύοντας πάνω από 600 πολιτικούς κρατουμένους. Οι περισσότεροι από αυτούς είχαν συλληφθεί κατά την αιματηρή φοιτητική εξέγερση του 1988 που εικάζεται πως κόστισε τη ζωή σε περισσότερους από 3000 ανθρώπους.
Ανάμεσα στους αποφυλακισθέντες βρίσκεται και ο Μιν Κον Ναιγκ, ένας από τους ηγέτες του φοιτητικού κινήματος του 88. Μάλιστα όπως μεταφέρουν ξένοι ανταποκριτές , πλήθος κόσμου περίμενε τον Ναιγκ έξω από την φυλακή προκειμένου να τον υποδεχθεί. Ακόμη, ελεύθερος αφέθηκε και ο πρώην πρωθυπουργός Κιν Νιούντ , ο οποίος "παύθηκε" από τα καθήκοντα του το 2004 και ένα χρόνο μετά καταδικάσθηκε σε κατ' όικον περιορισμό για 44 έτη.
Η κίνηση αυτή έρχεται σε μία περίοδο όπου η Δύση ασκεί μεγάλη πίεση προς την κυβέρνηση της Μιανμάρ, έχοντας ξεκαθαρίσει πως θα άρει τις κυρώσεις που έχει επιβάλει απέναντι στην μεγαλύτερη, σε έκταση, χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας μόνο σε περίπτωση που τηρήσει τρεις προυποθέσεις. Να προχωρήσει άμεσα στην διενέργεια αδιάβλητων εθνικών εκλογών, να ολοκληρώσει την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων και να εγκαθιδρύσει την ειρήνη ανάμεσα σε αυτήν και τις πολλές εθνικιστικές ομάδες που αντιμάχονται τις κρατικές δυνάμεις καταστολής εδώ και πολλές δεκαετίες.
Αυτή ήταν η τρίτη κατα σειρά αμνηστία που δόθηκε από την κυβέρνηση ενώ στους επόμενους μήνες πρόκειται να απελευθερωθούν πάνω από 1700 πολιτικοί κρατούμενοι σε μία προσπάθεια να επιτευχθεί η πολιτική πολυφωνία και η πολυπόθητη εθνική συμφιλίωση για ένα κράτους που παραμένει εδώ και χρόνια δέσμιο μίας πολύνεκρης εμφύλιας σύγκρουσης.
σχόλια