Η Ν. Αφρική αναστέλλει τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca

Η Ν. Αφρική αναστέλλει τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca Facebook Twitter
EPA
0

Η Νότια Αφρική ανακοίνωσε ότι αναστέλλει προσωρινά το πρόγραμμα εμβολιασμού που επρόκειτο να ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες, με ένα εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου που ανέπτυξαν το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η AstraZeneca.

Η απόφαση της Ν. Αφρικής ήρθε έπειτα από μελέτη που αποκαλύπτει περιορισμένη αποτελεσματικότητα του εμβολίου απέναντι στη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη του κορωνοϊού. Σύμφωνα με τη μελέτη, το εν λόγω εμβόλιο προσφέρει περιορισμένη προστασία από την ήπια νόσηση από τον ιό στην περίπτωση της μετάλλαξης που εντοπίστηκε αρχικά στη Νότια Αφρική.

«Είναι ένα προσωρινό πρόβλημα, πρέπει να αναστείλουμε τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca μέχρι να το επιλύσουμε», δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Ν. Αφρικής, Ζουέλι Μκίζε.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό μόνο κατά 22% στην προστασία από την ήπια νοσηση. Δεν υπάρχει ακόμη διαθέσιμο κανένα αποτέλεσμα για την αποτροπή σοβαρής νόσησης.

Η Ν. Αφρική, η χώρα που δέχεται το σφοδρότερο πλήγμα από την πανδημία στη συγκεκριμένη ήπειρο, έλαβε τη Δευτέρα την πρώτη παράδοση εμβολίων, με ένα εκατομμύριο δόσεις. Άλλη μία παράδοση 500.000 δόσεων αναμένεται εντός του μήνα.

Πρόκειται για εμβόλια της AstraZeneca που παρασκευάστηκαν από το Ινστιτούτο Serum της Ινδίας. Αυτές οι πρώτες προορίζονταν κατά προτεραιότητα για τα 1,2 εκατομμύρια μέλη του υγειονομικού προσωπικού.

«Τις προσεχείς τέσσερις εβδομάδες θα έχουμε τα εμβόλια της Johnson & Johnson και της Pfizer», δήλωσε ο Μκίζε. Συζητήσεις διεξάγονται επίσης με άλλα εργαστήρια, συγκεκριμένα με τη Moderna και το ρωσικό εργαστήριο που παρασκευάζει το εμβόλιο Sputnik V, πρόσθεσε.

Τα εμβόλια της AstraZeneca που έχουν παραληφθεί- και θα λήξουν τον Απρίλιο- θα φυλαχθούν έως ότου οι επιστήμονες δώσουν σαφείς ενδείξεις για τη χρήση τους, συμπλήρωσε ο υπουργός Υγείας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP

 


Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επτά στους 10 Αμερικανούς δεν θεωρεί την Ουκρανία υπεύθυνη για την έναρξη του πολέμου

Διεθνή / Επτά στους 10 Αμερικανούς δεν θεωρεί την Ουκρανία υπεύθυνη για την έναρξη του πολέμου

Η δημοσκόπηση αποκάλυψε επίσης ότι οι Αμερικανοί εμφανίζονται διχασμένοι όσον αφορά την πρόταση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να λάβει η Ουάσινγκτον μερίδιο των ουκρανικών ορυκτών
LIFO NEWSROOM
Το προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής : Όχι σε διαπραγμάτευση για την Ουκρανία, χωρίς την Ουκρανία

Διεθνή / Το προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής: Όχι σε διαπραγμάτευση για την Ουκρανία, χωρίς την Ουκρανία

Η ΕΕ επιμένει ότι οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός πρέπει να αποτελεί μέρος μιας συνολικής ειρηνευτικής συμφωνίας, συνοδευόμενης από ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας
LIFO NEWSROOM
Ρουμανία: Συλλήψεις για σχέδιο ανατροπής του πολιτεύματος, με εμπλοκή 101χρονου στρατιωτικού

Διεθνή / Ρουμανία: Συλλήψεις για σχέδιο ανατροπής του πολιτεύματος, με εμπλοκή 101χρονου στρατιωτικού

Η ένταση στη Ρουμανία έχει κορυφωθεί από τον Δεκέμβριο, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε τις προεδρικές εκλογές, επικαλούμενο πιθανή ρωσική παρέμβαση υπέρ του ακροδεξιού Καλίν Γκεοργκέσκου
LIFO NEWSROOM