Η Ν. Κορέα μόλις κλιμάκωσε και άλλο την ένταση στην περιοχή με ρίψεις βομβών στα σύνορα της χώρας του Κιμ Γιονγκ Ουν

Η Ν. Κορέα μόλις κλιμάκωσε και άλλο την ένταση στην περιοχή με ρίψεις βομβών στα σύνορα της χώρας του Κιμ Γιονγκ Ουν Facebook Twitter
0

Κλιμακώνεται επιπλέον η ένταση και μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας καθώς πριν από λίγη ώρα και μετά την εκτόξευση πυραύλου πάνω από την Ιαπωνία, η Σεούλ έκανε άσκηση με 8 πυραύλους στα σύνορα της χώρας του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Οκτώ βόμβες τύπου Mark 84 ερρίφθησαν με μαχητικά F15K κοντά στο Taebaek, στην επαρχία Gangwon-do, σε μια επίδειξη δύναμης, μεταδίδουν τα ξένα μέσα.

Η Σεούλ έδωσε επίσης στη δημοσιότητα φωτογραφίες από την άσκηση που δείχνουν τις εκρήξεις.

Η Ν. Κορέα μόλις κλιμάκωσε και άλλο την ένταση στην περιοχή με ρίψεις βομβών στα σύνορα της χώρας του Κιμ Γιονγκ Ουν Facebook Twitter

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε σήμερα έναν βαλλιστικό πύραυλο που πέρασε πάνω από την Ιαπωνία και έπεσε στον Ειρηνικό Ωκεανό, μια ακόμη κίνηση που κλιμάκωσε την ένταση στην περιοχή.


Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συγκληθεί σήμερα το απόγευμα εκτάκτως έπειτα από αίτημα των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε να καταγγέλλει την «άνευ προηγουμένου σοβαρή απειλή».


Η τελευταία φορά που ένας βορειοκορεάτικος πύραυλος πέρασε πάνω από την Ιαπωνία ήταν το 2009, οπότε η Πιονγκγιάνγκ είχε εξηγήσει ότι επρόκειτο για εκτόξευση δορυφόρου.


Τον προηγούμενο μήνα η Πιονγκγιάνγκ διεξήγαγε δύο δοκιμαστικές εκτοξεύσεις διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών και τις ανακοινώσεις του βορειοκορεατικού καθεστώτος μπορούσαν να πλήξουν αμερικανικό έδαφος.


Τότε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε υποσχεθεί να εξαπολύσει «φωτιά και οργή» εναντίον της Βόρειας Κορέας. Η Πιονγκγάνγκ απάντησε απειλώντας να ρίξει πυραύλους στο νησί Γκουάμ, αμερικανικό έδαφος στον Ειρηνικό Ωκεανό. Έκτοτε η ένταση αποκλιμακώθηκε λίγο.


Ο σημερινός πύραυλος εκτοξεύθηκε στις 05:57 (τοπική ώρα, 23:57 της Δευτέρας ώρα Ελλάδας) από το Σουνάν κοντά στην Πιονγκγιάνγκ και πέρασε πάνω από την Ιαπωνία, όπως εξήγησε ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Νότιας Κορέας.


Διένυσε μια απόσταση 2.700 χιλιομέτρων σε ανώτατο ύψος περίπου 550 χιλιομέτρων. Εκτοξεύθηκε προς τα ανατολικά και όχι προς την κατεύθυνση του Γκουάμ, όπου βρίσκεται μια στρατηγικής σημασίας στρατιωτική βάση των ΗΠΑ. Το Γκουάμ βρίσκεται σε απόσταση περίπου 3.500 χιλιομέτρων από τη Βόρεια Κορέα.


Ένας εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας επιβεβαίωσε ότι ο πύραυλος πέρασε πάνω από την Ιαπωνία, προσθέτοντας ότι «δεν αποτέλεσε απειλή για τη Βόρεια Αμερική». Ο Άμπε κατήγγειλε μια «απαράδεκτη εκτόξευση» η οποία «βλάπτει σημαντικά την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής», διευκρινίζοντας ότι το Τόκιο διαμαρτυρήθηκε στην Πιονγκγιάνγκ.


Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι είχε μια 40λεπτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τραμπ. Οι δύο σύμμαχοι συμφώνησαν «να αυξήσουν την ένταση στη Βόρεια Κορέα».


Από την πλευρά της η Ρωσία δήλωσε «εξαιρετικά ανήσυχη» για την κατάσταση στη Βόρεια Κορέα, καταγγέλλοντας «μια τάση προς κλιμάκωση» της έντασης. «Παρατηρούμε μια τάση προς κλιμάκωση (...) και είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι από τις γενικότερες εξελίξεις (στην κατάσταση)», επεσήμανε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γροιλανδία: Γιατί ερίζουν για το «παγωμένο» νησί ΗΠΑ και Δανία

Διεθνή / Γροιλανδία: Γόρδιος δεσμός για Δανία και Τραμπ το μεγαλύτερο νησί του κόσμου

Γιατί ο Τραμπ θέλει να προσαρτήσει στις ΗΠΑ το παγωμένο νησί στον Αρκτικό Κύκλο - Η κλιματική αλλαγή, το λιώσιμο των πάγων και γιατί οι Γροιλανδοί ζητούν ανεξαρτησία - Ο βασιλιάς Φρειδερίκος της Δανίας άλλαξε το οικόσημό του για να δείξει την στρατηγική σημασία της Γροιλανδίας
LIFO NEWSROOM
Ταϊλάνδη: Τουρίστρια σκοτώθηκε από ελέφαντα ενώ τον έκανε μπάνιο σε καταφύγιο ζώων

Διεθνή / Ταϊλάνδη: Τουρίστρια σκοτώθηκε από ελέφαντα ενώ τον έκανε μπάνιο σε καταφύγιο ζώων

Οι ελέφαντες, το εθνικό σύμβολο της Ταϊλάνδης, αντιμετωπίζουν αυξανόμενους κινδύνους από την τουριστική βιομηχανία, την παράνομη υλοτομία, τη λαθροθηρία και την ανθρώπινη επέκταση σε φυσικούς βιότοπους
LIFO NEWSROOM