Η NASA «μπλόκαρε» δημοπρασία, στην οποία θα πωλούνταν σεληνιακή σκόνη αλλά και κατσαρίδες, που είχαν φάει αυτό το υλικό στο πλαίσιο πειράματος.
Πρόκειται για σεληνιακή σκόνη που είχε συλλέξει η αποστολή Apollo 11- το 1969- και που στη συνέχεια δόθηκε ως τροφή σε κατσαρίδες. Αυτό έγινε στο πλαίσιο πειράματος, προκειμένου να εξακριβωθεί αν τα σεληνιακά πετρώματα περιλαμβάνουν οποιουδήποτε είδους παθογόνο, που αποτελεί απειλή για τη ζωή στη Γη.
Με επιστολή η NASA ζήτησε από τον οίκο δημοπρασιών RR Auction την πώληση αυτού του υλικού. Αυτό, ανέφερε δικηγόρος της διαστημικής υπηρεσίας στην επιστολή, ανήκει ακόμη στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Το υλικό από το πείραμα, συμπεριλαμβανομένου φιαλιδίου με περίπου 40 χιλιοστόγραμμα σεληνιακής σκόνης και τρεις νεκρές κατσαρίδες, αναμενόταν να πωληθεί για τουλάχιστον 400.000 δολάρια, αλλά αποσύρθηκε από τη δημοπρασία, ανακοίνωσε ο RR Auction.
«Όλα τα δείγματα της αποστολής Apollo, όπως ορίζονται σε αυτή τη συλλογή αντικειμένων, ανήκουν στη NASA και κανένα άτομο, πανεπιστήμιο ή άλλος φορέας δεν έχει πάρει ποτέ την άδεια να τα κρατήσει έπειτα από την ανάλυση, την καταστροφή, ή άλλη χρήση για οποιοδήποτε σκοπό, ιδιαίτερα για την πώληση ή την έκθεσή τους», ανέφερε η επιστολή της NASA με ημερομηνία 15 Ιουνίου.
«Σας ζητάμε να μην διευκολύνετε πλέον τη πώληση οποιοδήποτε αντικειμένου από το πείραμα του Apollo 11», συνέχιζε η επιστολή, που ζητούσε από τον οίκο δημοπρασιών να σταματήσει αμέσως τη διαδικασία υποβολής προσφορών.
Σε άλλη επιστολή, στις 22 Ιουνίου, ο δικηγόρος της NASA ζήτησε από τον RR Auction να συνεργαστεί με τον σημερινό ιδιοκτήτη του υλικού, προκειμένου αυτό να επιστραφεί στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Η αποστολή Apollo 11 επέστρεψε στη Γη με πάνω από 21 κιλά σεληνιακών πετρωμάτων. Κάποια από αυτά δόθηκαν ως τροφή σε έντομα, ψάρια και άλλα πλάσματα, προκειμένου να διαπιστωθεί αν θα πέθαιναν. Οι κατσαρίδες, στις οποίες δόθηκε σεληνιακή σκόνη, εστάλησαν στο πανεπιστήμιο της Μινεσότα, όπου η εντομολόγος Μάριον Μπρουκς τις μελέτησε.
«Δεν βρήκα στοιχεία για μολυσματικούς παράγοντες», είχε πει το 1969 στη Minneapolis Tribune η Μπρουκς, η οποία πέθανε το 2007. Η επιστήμονας δεν βρήκε αποδείξεις πως το υλικό από τη Σελήνη ήταν τοξικό ή ότι προκάλεσε άλλες παρενέργειες στα έντομα, σύμφωνα με το συγκεκριμένο δημοσίευμα.
Όμως, η σεληνιακή σκόνη και οι κατσαρίδες δεν επεστράφησαν στη NASA, αλλά έμειναν στο σπίτι της Μπρουκς. Η κόρη της πούλησε αυτό το υλικό το 2010 και τώρα διατέθηκε ξανά προς πώληση, από άτομο του οποίου την ταυτότητα δεν αποκάλυψε ο οίκος δημοπρασιών.
«Έχουμε συνεργαστεί ξανά με τη NASA και πάντα συνεργαζόμαστε με την αμερικανική κυβέρνηση, όταν διεκδικεί αντικείμενα», δήλωσε ο δικηγόρος του οίκου δημοπρασιών, Μαρκ Ζάιντ. Προς το παρόν, ο RR Auction έχει «παγώσει» τη δημοπρασία. Αλλά εξαρτάται από τον άνθρωπο που διέθεσε προς πώληση τα αντικείμενα το αν θα βρει κάποια λύση με τη NASA, συμπλήρωσε.
Με πληροφορίες από Guardian