Κάτω από ένα βουνό στα περίχωρα της Ιερουσαλήμ, εκατοντάδες εργαζόμενοι ολοκληρώνουν μετά από τρία χρόνια το πρότζεκτ κατασκευής μιας τεράστιας υπόγειας νεκρόπολης. Η τοποθεσία αποτελείται από μεγάλες κατακόμβες και σήραγγες όπου θα γίνεται η ταφή των νεκρών.
Η υπόγεια κατασκευή βρίσκεται κάτω από το νεκροταφείο Har Hamenuchot που κυριαρχεί στην πλαγιά του λόφου με θέα στον κεντρικό δρόμο που οδηγεί στην Ιερουσαλήμ από το Τελ Αβίβ. Αλλά, από τον Οκτώβριο, η διοίκηση του νεκροταφείου σχεδιάζει να ανοίξει το πρώτο τμήμα του συγκροτήματος με τις κατακόμβες το οποίο όταν ολοκληρωθεί, θα περιλαμβάνει 23.000 τάφους.
«Οι άνθρωποι θα πεθαίνουν για πάντα», δήλωσε ο Arik Glazer, διευθύνων σύμβουλος της Rolzur Tunneling, της εταιρείας που κατασκευάζει τμήμα της νεκρόπολης. «Θα πρέπει να υπάρχει χώρος», προσθέτει.
Τα σχέδια από το ολοκληρωμένο έργο που είχαν δημοσιευθεί στη εφημερίδα Haaretz:
Η έλλειψη γης στο Ισραήλ και τα εβραϊκά και μουσουλμανικά ταφικά έθιμα που απαιτούν την ταφή των νεκρών στο έδαφος και την απαγόρευση της αποτέφρωσης, κάνουν αναγκαία τη δημιουργία αυτού του χώρου. Το νεκροταφείο είναι σχεδόν πλήρες με 250.000 τάφους. Το πρώτο υπόγειο τμήμα που ανοίγει τον Οκτώβριο θα έχει χωρητικότητα 8.000 τάφων ενώ τα υπόλοιπα τμήματα θα είναι έτοιμα να ανοίξουν τα επόμενα χρόνια.
Όπως και άλλες ολοένα και πιο πολυσύχναστες μητροπόλεις, το Τελ Αβίβ έχει προχωρήσει σε κατακόρυφες δομές νεκροταφείων για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση, αλλά τώρα το Ισραήλ ψάχνει λύσεις κάτω από το έδαφος. Το σύνολο του έργου κοστίζει περίπου 50 εκατομμύρια δολάρια και χρειάστηκε μόλις τρία χρόνια για να ολοκληρωθεί. Οι σήραγγες καταλαμβάνουν μόλις το 5% της συνολικής υπόγειας περιοχής του βουνού που είναι διαθέσιμος για τους μελλοντικούς τάφους, ανέφερε ο Glazer.
Μέρος της έμπνευσης πίσω από αυτό το έργο ήταν το αρχαίο Εβραϊκό έθιμο των ταφικών κηδειών και τα ευρήματα που βρέθηκαν σε περιοχές γύρω από τους Αγίους Τόπους, κοντά στη Χάιφα και σε βραχώδεις πλαγιές γύρω από την Ιερουσαλήμ. Τα βασικά σχέδια για αυτό το έργο είναι εμπνευσμένα από το νεκροταφείο του Beit Shearim, όπως λέει ο ο Adi Alphandary, επικεφαλής της επιχειρηματικής ανάπτυξης του Rolzur. Οι κατακόμβες αυτές, που χρονολογούνται μεταξύ του δεύτερου και του τέταρτου αιώνα αναγνωρίστηκαν από τα Ηνωμένα Έθνη ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς το 2015.