Η οικογένεια Aμερικανίδας δημοσιογράφου που σκοτώθηκε στη Συρία καταθέτει μήνυση εναντίον της κυβέρνησης Άσαντ

Η οικογένεια Aμερικανίδας δημοσιογράφου που σκοτώθηκε στη Συρία καταθέτει μήνυση εναντίον της κυβέρνησης Άσαντ Facebook Twitter
0

Το συριακό καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ στόχευσε και σκότωσε την Αμερικανίδα δημοσιογράφο Μαρί Κόλβιν τον Φεβρουάριο του 2012 για να την εμποδίσει από το να καλύπτει τις πράξεις ωμής βίας της κυβέρνησης, σύμφωνα με μήνυση που κατατέθηκε σε αμερικανικό δικαστήριο το Σάββατο.

 

Ο συριακός στρατός υπέκλεψε την επικοινωνία της Κόλβιν και εξαπέλυσε ένα βομβαρδισμό με ρουκέτες εναντίον της στην υπό κατάληψη πόλη Χόμς, σύμφωνα με έγγραφα που κατατέθηκαν σε δικαστήριο της Ουάσιγκτον.

 

Η Κόλβιν, έμπειρη πολεμική ανταποκρίτρια για τη βρετανική εφημερίδα Sunday Times, σκοτώθηκε μαζί με τον Γάλλο φωτογράφο Ρεμί Οσλίκ. Ο Βρετανός φωτογράφος Πολ Κονρόι, η Γαλλίδα ανταποκρίτρια Έντιτ Μπουβιέ και ο Σύρος Ουαέλ Αλ Ομάρ τραυματίστηκαν στην ίδια επίθεση.

 

Η μήνυση βασίζεται σε πληροφορίες από κυβερνητικά έγγραφα που κατασχέθηκαν και από άτομα που αυτομόλησαν από το καθεστώς. Ονομάζει αρκετούς Σύρους αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων και τον αδερφό του Άσαντ, Μάχερ.

 

Σύμφωνα με τη μήνυση, οι Σύροι αξιωματούχοι "με προμελέτη (...) σκότωσαν συγκεκριμένα την Μαρί Κόλβιν εξαπολύοντας μια στοχευμένη επίθεση με ρουκέτες" σε αυτοσχέδιο σταθμό εκπομπής ειδήσεων στη γειτονιά Μπάμπα Άμαρ της Χομς, όπου είχε την έδρα της η Κόλβιν καθώς και άλλοι ανταποκριτές.

 

Το βράδυ πριν την επίθεση η Κόλβιν εξέπεμψε ηχητικές ειδήσεις μέσω δορυφόρου από τη Χομς στο CNN, το BBC News και το βρετανικό Channel 4 News.

 

"Υπάρχουν ρουκέτες, οβίδες, οβίδες από άρματα μάχης, αντιαεροπορικά, που εκτοξεύονται σε παράλληλες γραμμές μέσα στην πόλη", είπε στο CNN, σύμφωνα με τα έγγραφα, προσθέτοντας ότι "ο συριακός στρατός απλώς βομβαρδίζει μια πόλη αμάχων που κρυώνουν και πεινάνε".

 

Αφού μια γυναίκα κατέδωσε την παρουσία της Κόλβιν στο κτίριο, ο συριακός στρατός "επίτηδες εξαπέλυσε ομοβροντία από ρουκέτες και όλμους κατ' ευθείαν στο αυτοσχέδιο κέντρο ειδήσεων. Χρησιμοποιώντας μια στοχευμένη μέθοδο που ονομάζεται 'πλαισίωση', εκτοξεύτηκαν πολλαπλές ρουκέτες εκατέρωθεν του κέντρου ειδήσεων, πλησιάζοντας τον στόχο σε κάθε γύρο βομβαρδισμού", σύμφωνα με τη μήνυση.

 

Οι επιζώντες που έβγαιναν στο δρόμο "ανιχνεύονταν άμεσα από αεροσκάφος εναέριας παρακολούθησης που υπερίπτατο. Τα τμήματα του συριακού πυροβολικού ρύθμιζαν αμέσως τον στόχο τους, από το κέντρο ενημέρωσης προς τους επιβιώσαντες" που έβγαιναν από το κτίριο, αναφέρεται στη μήνυση.

 

Οι δημοσιογράφοι "ήταν μή-μάχιμοι άμαχοι (...). Δεν υπήρχαν οπλισμένοι αντάρτες στο κέντρο ειδήσεων ή κοντά σε αυτό τη στιγμή της επίθεσης".

 

Ανώτατα στελέχη του καθεστώτος του Άσαντ συνωμότησαν "να παρακολουθήσουν, στοχεύσουν και τελικά να σκοτώσουν άμαχους δημοσιογράφους για να φιμώσουν τα τοπικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης ως τμήμα των προσπαθειών (του καθεστώτος) να καταστρέψουν την αντιπολίτευση", δηλώνεται στα έγγραφα της μήνυσης.

 

Η μήνυση κατατέθηκε εκ μέρους της αδερφής της Κόλβιν, Καθλίν Κόλβιν, και άλλων επιζώντων μελών της οικογένειας από την μη κερδοσκοπική οργάνωση ανθρώπινων δικαιωμάτων Center for Justice and Accountability (Κέντρο Δικαιοσύνης και Απόδοσης Ευθύνης).

 

Η Κόλβιν, που ήταν 56 ετών, ήταν βραβευμένη δημοσιογράφος η οποία κάλυψε πολλές από τις πιό αιματηρές συγκρούσεις του κόσμου από τη δεκαετία του 80. Είχε χάσει ένα μάτι σε έκρηξη χειροβομβίδας ενώ έστελνε ανταποκρίσεις για τον εμφύλιο στη Σρι Λάνκα το 2001.

 

Η Χομς είναι "πόλη των ανθρώπων που κρυώνουν και πεινάνε, και αντηχεί με τις οβίδες που σκάνε και τα ξεσπάσματα πυροβολισμών", έγραφε στην τελική της ανταπόκριση για τους Κυριακάτικους Τάιμς του Λονδίνου, την εφημερίδα όπου είχε δουλέψει για 25 χρόνια.

 

"Στα χείλη όλων ήταν η ερώτηση: Γιατί μας εγκατέλειψε ο κόσμος;", έγραφε.

 

Οι ξένες κυβερνήσεις συνήθως είναι απρόσβλητες από μηνύσεις σε αμερικανικά πολιτικά δικαστήρια, αλλά υπάρχουν εξαιρέσεις για χώρες που έχουν ταυτιστεί από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ως χορηγοί τρομοκρατίας. Η Συρία αποτελεί μία από τις τρεις χώρες με αυτή την κατηγοριοποίηση, μαζί με το Ιράν και το Σουδάν.

 

"Αυτή η μήνυση είναι για να συνεχιστεί το έργο της Μαρί," είπε η αδερφή της, "Ζητάμε αλήθεια και δικαιοσύνη όχι μόνο για αυτήν, αλλά και για χιλιάδες αθώων Σύρων που βασανίστηκαν ή σκοτώθηκαν από τη δικτατορία του Άσαντ", είπε σε δήλωσή της.

 

Η οργάνωση Reporters Without Borders (Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα) είπε ότι υποστηρίζει τη μήνυση. Ο γενικός γραμματέας της οργάνωσης, Κριστόφ Ντελουάρ, δήλωσε ότι η οργάνωση "ελπίζει πως αυτές οι προσπάθειες θα βοηθήσουν να αποκαλυφθεί η αλήθεια, ότι δηλαδή αυτοί οι δημοσιογράφοι είχαν στοχευτεί και δολοφονηθεί προμελετημένα γιατί μετέδιδαν πληροφορίες για τα εγκλήματα του συριακού στρατού εναντίον των αμάχων".

 

Ο Ντελουάρ πρόσθεσε ότι, ως ενδιαφερόμενο μέλος στην αγωγή, σήμερα (Δευτέρα) θα καταθέσει την μήνυση στον δικαστή ο οποίος προεδρεύει της γαλλικής έρευνας.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους

Διεθνή / Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους

Περίπου ένα μήνα μετά το πολυδιαφημισμένο άνοιγμα των κέντρων κράτησης, αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, «επαναπατρίζονται» στην Ιταλία δεκάδες αστυνομικοί και κοινωνικοί λειτουργοί
LIFO NEWSROOM