Η Λαμπεντούζα μετράει τις πληγές της. Λίγα 24ωρα μετά το ναυάγιο που κόστισε τη ζωή σε εκατοντάδες μετανάστες, οι κάτοικοι του μικρού νησιού κάνουν τον απολογισμό της τραγωδίας.
Ο Βίτο Φιορίνι έσωσε με τη βάρκα του 47 ανθρώπους αλλά επιρρίπτει ευθύνες στην ακτοφυλακή που δεν τον βοήθησε να γίνει πιο αποτελεσματικός:
«Η ακτοφυλακή ισχυρίζεται ότι ανταποκρίθηκε καλά και έσωσε ζωές, αλλά εμείς ήμασταν τα ...κορόιδα που τραβήξαμε 47 μετανάστες πάνω στη βάρκα μας. Θα σώζαμε περισσότερους αλλά οι αρχές αρνήθηκαν να μας διευκολύνουν, γιατί τηρούσαν τυπικά το πρωτόκολλο. Δεν μπορείτε να φανταστείτε, πως είναι να βλέπεις τη θάλασσα γεμάτη με ανθρώπους που ζητούν βοήθεια», αναφέρει.
Κάθε χρόνο δεκάδες πλοιάρια που μεταφέρουν παράνομους μετανάστες βυθίζονται στα ανοιχτά της Λαμπεντούζα. Για τους ψαράδες της περιοχής οι συνέπειες είναι καταστροφικές.
«Οι αρχές εγκαταλείπουν τα βυθισμένα πλοία στη θάλασσα, τα τελευταία 20 χρόνια. Τώρα τα απομεινάρια των ναυαγίων με εμποδίζουν να δουλέψω. Κάθε φορά που ρίχνω τα δίχτυα μου έχω 500 ή 1000 ευρώ ζημιά», υποστηρίζει ένας ψαράς.
Μόνο 155 από τους 500 επιβάτες του μοιραίου πλοιαρίου διασώθηκαν από το ναυάγιο.
Οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων εξαντλούνται όσο περνούν οι ώρες.
Μετά το θρήνο, η ώρα της απόδοσης ευθυνών στην Λαμπεντούζα έχει φτάσει.
(Πηγή: Euronews)