Η κλιματική αλλαγή θα οδηγήσει σε μαζική μετακίνηση ανθρώπων εντός και εκτός συνόρων, δημιουργώντας «hotspots» όπου δεκάδες εκατομμύρια κόσμου θα ξεχυθούν προς ήδη πυκνοκατοικημένες φτωχογειτονιές, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.
Περισσότεροι από 140 εκατομμύρια άνθρωποι ενδέχεται να μεταναστεύσουν εντός των χωρών καταγωγής τους μέχρι το 2050, σύμφωνα με την πρώτη έκθεση που έγινε ποτέ πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.
Η Παγκόσμια Τράπεζα εξέτασε τρεις περιφέρειες, οι οποίες μεταξύ τους αντιπροσωπεύουν το 55% του πληθυσμού του αναπτυσσόμενου κόσμου. Στην υποσαχάρια Αφρική 86 εκατομμύρια αναμένεται να εκτοπισθούν εσωτερικά στα επόμενα χρόνια, στη νότια Ασία περίπου 40 εκατομμύρια και στη Λατινική Αμερική, 17 εκατομμύρια.
Τέτοιες ροές ανθρώπων θα μπορούσαν να προκαλέσουν τεράστιες διαταραχές, απειλώντας τη διακυβέρνηση και την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, αλλά η Παγκόσμια Τράπεζα υποστηρίζει ότι εξακολουθεί να είναι δυνατή η αποτροπή των χειρότερων επιπτώσεων.
«Η μετανάστευση με βάση την αλλαγή του κλίματος θα είναι πραγματικότητα, αλλά δεν χρειάζεται να είναι μια κρίση, υπό την προϋπόθεση ότι θα αναλάβουμε δράση τώρα και θα ενεργήσουμε τολμηρά», δήλωσε ο John Roome, διευθυντής για την αλλαγή κλίματος στον όμιλο της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Έθεσε τρεις βασικές ενέργειες που πρέπει να υλοποιήσουν οι κυβερνήσεις: πρώτον, να επιταχύνουν τις μειώσεις στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, δεύτερον, οι κυβερνήσεις να ενσωματώσουν τη «μετανάστευση της κλιματικής αλλαγής» στον εθνικό αναπτυξιακό προγραμματισμό τους και τρίτον, να επενδύσουν σε επιπλέον δεδομένα και ανάλυση.
Εντός των χωρών, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα δημιουργήσουν πολλαπλά «hotspots» από περιοχές τις οποίες θα εγκαταλείπουν μαζικά οι κάτοικοι και περιοχές στις οποίες θα μετακινούνται.
«Οι κατά τόπους αρμόδιοι σχεδιασμού πρέπει να βεβαιωθούν ότι οι πόροι είναι διαθέσιμοι και να διασφαλίσουν ότι θα διεξαχθεί με συντονισμένο τρόπο», δήλωσε ο Roome.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, πολλές δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να επηρεαστούν εξίσου, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στις εθνικές και τοπικές κυβερνήσεις. Σχεδόν το 3% του πληθυσμού κρίθηκε πιθανό να μετακινηθεί λόγω της αλλαγής του κλίματος στις περιοχές που μελετήθηκαν- ποσοστό που θα μπορούσε να επαναληφθεί και αλλού.
Η μετανάστευση μεταξύ των χωρών έχει βρεθεί ξανά στο επίκεντρο, μαζί και οι δυνητικές της διασυνοριακές συγκρούσεις, αλλά η εσωτερική μετανάστευση μπορεί να προκαλέσει τεράστια αναστάτωση, ασκώντας πίεση στις υποδομές, τις θέσεις εργασίας, τα τρόφιμα και τους υδάτινους πόρους.
Ο αριθμός των 140 εκατομμυρίων προκύπτει από τις τρέχουσες τάσεις, αλλά θα μπορούσε να μειωθεί αν γίνουν αλλαγές. Για παράδειγμα μέσω καλύτερης εκπαίδευσης και υποδομών, η εσωτερική μετανάστευση στις τρεις αυτές περιοχές θα μπορούσε να μειωθεί σε 65 με 105 εκατομμύρια, σύμφωνα με την έκθεση. Εάν ληφθούν ισχυρά μέτρα για τις εκπομπές αερίων, θα μπορούσε να μεταναστεύσουν μόλις 30 έως 70 εκατομμύρια.
Η κλιματική αλλαγή ενδέχεται να επηρεάσει περισσότερο τους φτωχότερους και πιο ευάλωτους, καθιστώντας τη γεωργία δύσκολη ή και αδύνατη σε μεγάλες περιοχές του πλανήτη, απειλώντας τους υδάτινους πόρους και αυξάνοντας την πιθανότητα πλημμυρών, ξηρασίας και καταιγίδων. Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και οι σφοδρές βροχοπτώσεις είναι επίσης πιο πιθανό να πλήξουν παράκτιες περιοχές χαμηλού υψομέτρου, όπως εκείνες στο Μπαγκλαντές.
Η Kristalina Georgieva, γενική διευθύντρια της Παγκόσμιας Τράπεζας στην εισαγωγή της στην έκθεση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, δήλωσε: «Οι περισσότεροι άνθρωποι θα μετακινηθούν εντός εθνικών συνόρων για να αποφύγουν τις αρχικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως η ξηρασία, η καταστροφή των καλλιεργειών και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας. Ο αριθμός αυτών των μεταναστών θα μπορούσε να μειωθεί κατά δεκάδες εκατομμύρια αν υπάρξει παγκόσμια δράση για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και μέσω ενός μακρόπνοου αναπτυξιακού σχεδιασμού. Υπάρχει αυτή τη στιγμή η ευκαιρία να σχεδιάσουμε και να δράσουμε για τις αναδυόμενες απειλές της κλιματικής αλλαγής».
Με πληροφορίες από Guardian