Μεγαλώνοντας στην Γκουανγκάν, η Zhang Yiwen ένιωθε πάντα μια περίεργη εγγύτητα στον άλλοτε ηγέτη της χώρας της Ντενγκ Σιαοπίνγκ, ο οποίος γεννήθηκε και πέρασε τα 15 χρόνια της ζωής του στην πόλη αυτή της επαρχίας Σετσουάν.
Η Zhang γνωρίζει διάφορες ιστορίες για την αθέατη πλευρά του Κινέζου πρώην ηγέτη, τις οποίες αρέσει να μοιράζεται με τους επισκέπτες της πρώην κατοικίας του όπου εργάζεται ως ξεναγός τα τελευταία 11 χρόνια.
«Ο παππούς Ντενγκ έχει μια σπουδαία θέση στην καρδιά μας» λέει η ίδια, αποκαλώντας τον με το ψευδώνυμο που χρησιμοποιούν οι ντόπιοι για τον συμπατριώτη τους που από τα τέλη του '70 έως και τον θάνατό του, το 1997 πιστώθηκε το άνοιγμα και τον εκσυχρονισμό της Κίνας, αλλά και τη σφαγή στην Πλατεία Τιεν Αν Μεν του Πεκίνου.
Το παθος της Zhang για τον Ντενγκ, αλλά και η παροιμιώδης ικανότητά της στην αφήγηση, τη βοήθησε να κερδίσει διαγωνισμούς, αλλά και πανεθνική αναγνώριση.
Στα τέλη του 2020 έγινε μία εκ των δύο ανθρώπων από το Σετσουάν που επελέγη να συμμετάσχει στο πρόγραμμα "Five Good Guides", μια από τις πολλές πρωτοβουλίες της κινεζικής κυβέρνησης για την ανάδειξη της ραγδαία ανερχόμενης βιομηχανίας του λεγόμενου «κόκκινου τουρισμού».
Οι αρμόδιοι αξιωματούχοι του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Κίνας επέλεξαν 100 από τους κορυφαίους ξεναγούς της χώρας που εξειδικεύονται στις λεγόμενες «κόκκινες τοποθεσίες», τα σημεία δηλαδή με έντονη ιστορική και πολιτιστική σημασία για το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας.
Οι εκλεκτοί ταξίδεψαν στο Πεκίνο για περαιτέρω εκπαίδευση που θα τους επιτρέψει να γίνουν, όπως χαρακτηριστικά το θέτει η κυβέρνηση, «οι ακλόνητοι κληρονόμοι του κόκκινου γονιδίου, οι υπέροχοι αφηγητές κόκκινων ιστοριών, οι ζωηροί διερμηνείς του κόκκινου πνεύματος, οι πιστοί διανομείς της κόκκινης κουλτούρας».
Παρότι το κόνσεπτ του «κόκκινου τουρισμού» υπάρχει εδώ και δεκαετίες στην Κίνα, επισήμως εντάχθηκε στο εθνικό σχέδιο της χώρας για τον τουρισμό το 2004.
Ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζιπίνγκ προωθεί σταθερά τον «κόκκινο τουρισμό» από τη στιγμή της ανάληψης της εξουσίας, το 2012, ενισχύοντας σε πανεθνικό επίπεδο τη ραγδαία ανάπτυξη του τομέα αυτού που άλλοτε αποτελούσε πεδίο ενδιαφέροντος των κατά τόπους κυβερνήσεων και ως επί το πλείστον εγχώριων επισκεπτών.
Ως αποτέλεσμα της δομημένης αυτής προώθησης, τα «κόκκινα αξιοθέατα», από μνημεία της κομμουνιστικής επανάστασης έως δέντρα που φύτεψαν πρώην ηγέτες της χώρας, έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια.
Και παρότι πολλοί υποστηρίζουν πως το είδος αυτό τουρισμού συμβάλλει στην οικονομική ενίσχυση της κινεζικής περιφέρειας, κάποιοι αναλυτές μιλούν για μια παραποιημένη εκδοχή της ιστορίας που κάποιες φορές αγγίζει τα όρια της «ολοκληρωτικής πλύσης εγκεφάλου».
Με πληροφορίες από CNN