Η Ρωσία σχεδιάζει να αυξήσει τις δαπάνες της για την άμυνα κατά 25% το 2025, υπογραμμίζοντας την αποφασιστικότητα του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να συνεχίσει την εισβολή του στην Ουκρανία και να εντείνει την αντιπαράθεση με τη Δύση.
Το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας έχει δεσμεύσει ένα ποσό ρεκόρ που ανέρχεται σε 13,5 τρισεκατομμύρια ρούβλια (145 δισεκατομμύρια δολάρια) για το επόμενο έτος, σύμφωνα με τα προσχέδια εγγράφων του προϋπολογισμού που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα, σε σύγκριση με το φετινό ποσό των 10,8 τρισ. ρουβλίων. Ο προϋπολογισμός του 2025 δείχνει ότι ο Πούτιν αποφάσισε να διπλασιάσει τον «στρατιωτικό κεϋνσιανισμό» που βοήθησε στον εφοδιασμό του μετώπου στην Ουκρανία με όπλα, τροφοδότησε την έκρηξη των καταναλωτικών δαπανών και άφησε τους αξιωματούχους να προειδοποιούν για αυξανόμενο πληθωρισμό και ελλείψεις εργατικού δυναμικού.
«Οι ιθύνοτες πέρυσι έπρεπε να προσποιηθούν ότι η 'ειδική επιχείρηση' θα τελειώσει γρήγορα, κάτι που σαφώς δεν ισχύει πλέον. Η προσποίηση έχει ξεφύγει τώρα», είπε η Ελίνα Ριμπάκοβα, ανώτερη συνεργάτιδα στο Ινστιτούτο Πίτερσον για τα Διεθνή Οικονομικά. «Τα γάντια είναι κλειστά. Δεν αισθάνονται ότι χρειάζεται πλέον να προσποιούνται ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια επιστροφή στην κανονικότητα σύντομα».
Παρά τις ευρέως διαδεδομένες προσδοκίες στις δυτικές πρωτεύουσες και τη Μόσχα ότι οι κυρώσεις θα ακρωτηριάσουν τη ρωσική οικονομία, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξήθηκε κατά 3,6% εκατό πέρυσι και προβλέπεται περίπου στα ίδια επίπεδα για το 2024. Η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών συντρίβει το ρεκόρ που σημείωσε η Ρωσία πέρυσι και έρχεται παρά τις προσδοκίες ότι η υπέρβαση εν καιρώ πολέμου θα ήταν εφάπαξ. Οι αμυντικές δαπάνες αναμένεται να μειωθούν ελαφρά σε 12,8 τρισ. ρούβλια το 2026 και 13,1 τρισ. ρούβλια ένα χρόνο αργότερα. Άλλες δαπάνες για την «ασφάλεια», περίπου 3,5 τρισ. ρούβλια κατά μέσο όρο τα επόμενα τρία χρόνια, σημαίνει ότι οι συνολικές δαπάνες της Ρωσίας στον τομέα είναι ακόμη υψηλότερες, ανεβάζοντας τις συνολικές δαπάνες για την άμυνα και την ασφάλεια σε περίπου 40% του προϋπολογισμού.
Το υπουργείο Οικονομικών δεν έδωσε σχεδόν καμία εξήγηση για την αύξηση, λέγοντας μόνο ότι «έχουν διατεθεί σημαντικά κονδύλια για να διασφαλιστεί ότι θα επιτευχθούν τα καθήκοντα [της εισβολής]». Ανέφερε ότι οι πόροι, των οποίων οι λεπτομέρειες είναι σε μεγάλο βαθμό διαβαθμισμένες από το κοινό, θα διατεθούν για τον οπλισμό του στρατού, την πληρωμή μισθών και την υποστήριξη του αμυντικού τομέα.
Ο Άντον Σιλουανόφ, υπουργός Οικονομικών, παρουσίασε τον προϋπολογισμό ως πρωτίστως στόχο κοινωνικής στήριξης, μετά από μια σειρά εφάπαξ πληρωμών και διαταγμάτων που έκανε ο Πούτιν στους απλούς Ρώσους πριν από την εκλογή του για πέμπτη θητεία τον Μάρτιο. Ωστόσο, οι κοινωνικές δαπάνες πρόκειται να μειωθούν από 7,7 τρισ. φέτος σε 6,5 τρισ. ρούβλια του χρόνου, ξεπερνώντας τον αμυντικό τομέα για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.
«Ο Πούτιν ξοδεύει για τον στρατό σαν να μην τον νοιάζει - δεν είναι έτος εκλογών», είπε η Ριμπάκοβα.
Ο Σιλουάνοφ είπε στην κρατική τηλεόραση ότι «η Ρωσία μειώνει την εξάρτησή της από τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο», τα οποία ο προϋπολογισμός προβλέπει να συρρικνωθεί από 11,3 τρισ. ρούβλια φέτος σε 9,8 τρισ. ρούβλια έως το 2027. «Αυτό είναι καλό», είπε, προσθέτοντας ότι η τιμή του πετρελαίου για τη Ρωσία ορίστηκε στα 60 δολάρια ανά βαρέλι - το ανώτατο όριο που έθεσαν τα κράτη της G7 σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την ικανότητα του Κρεμλίνου να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο μέσω των ενεργειακών εσόδων του. Η Ρωσία βρίσκει συχνά τρόπους να πουλάει πετρέλαιο σε τιμές πάνω από το ανώτατο όριο. Ο Σιλουάνοφ είπε ότι το Κρεμλίνο αναμένει ότι τα έσοδά του από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα μειωθούν στο 27% φέτος καθώς η εγχώρια παραγωγή αυξήθηκε.
Με πληροφορίες από Financial Times