Τα πρώτα αστέρια Michelin στην ιστορία της Σλοβενίας δόθηκαν χθες θέτοντας τη χώρα στο επίκεντρο της παγκόσμιας γαστρονομίας.
Μεγάλος νικητής αναδείχθηκε το Hisa Franko, με δύο από τα τρία αστέρια που μπορεί να λάβει κάθε εστιατόριο.
Πέντε άλλα εστιατόρια πήραν από ένα αστέρι το καθένα.
«Επιτέλους έχουμε και την επίσημη επιβεβαίωση ότι η Σλοβενία είναι ένας καλός γαστρονομικός προορισμός. Έρχεται την κατάλληλη στιγμή (αυτή η αναγνώριση) γιατί οι καιροί δεν είναι εύκολοι για τον τουρισμό και τα εστιατόρια», δήλωσε η Ana Ros, η σεφ του Hisa Franko, στο Radio Slovenia, αφού απονεμήθηκαν τα δύο αστέρια.
Πρόσθεσε δε ότι υπάρχουν πολλοί περισσότεροι υποψήφιοι για αστέρια Michelin στη χώρα. Η Ros είναι γνωστή για τη δημιουργία πιάτων από τοπικά, εποχικά υλικά.
Το εστιατόριο, στο Kobarid, κοντά στα ιταλικά σύνορα, προσελκύει λάτρεις του φαγητού από όλο τον κόσμο προσφέροντας ιδιόμορφα πιάτα, όπως ζυμαρικά γεμιστά με χοιρινό γάλακτος, ψευτο- γκουακαμόλε από το φυτό lovage και καπνιστό αυγό με ζυμωμένα άγρια λουλούδια μανόλιας.
«Προετοιμαστείτε για μια συναρπαστική γαστρονομική περιπέτεια και μια εξαιρετική εμπειρία φαγητού!» ανέφερε ο οδηγός Michelin για το Hisa Franko.
Ο τουρισμός και τα εστιατόρια της Σλοβενίας επλήγησαν σοβαρά από την πανδημία του κορωνοϊού καθώς η χώρα τέθηκε σε καραντίνα στα μέσα Μαρτίου.
Ένα μήνα μετά, άρχισε η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων.
Εστιατόρια και μικρά ξενοδοχεία κατάφεραν να ανοίξουν ξανά τον Μάιο, ενώ μεγάλα ξενοδοχεία άνοιξαν μόλις στις αρχές του μήνα.
Η Σλοβενία έχει μέχρι στιγμής αναφέρει 1.499 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού και 109 θανάτους.
Στις 15 Μαΐου η Σλοβενία έγινε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που κήρυξε το «τέλος της πανδημίας του κορωνοϊού».
Με πληροφορίες του Reuters
σχόλια