Η Σόφι γεννήθηκε αγόρι και το έμαθε στα 22 της- Αυτή είναι η ιστορία της

Η Σόφι γεννήθηκε αγόρι και το έμαθε στα 22 της- Αυτή είναι η ιστορία της Facebook Twitter
0

Η Σόφι Όταγουεϊ ήταν 22 χρονών όταν ανακάλυψε τυχαία την αλήθεια. Μια αλήθεια που άλλαξε τη ζωή της, αλλά εξηγούσε και πολλά για τα όσα βίωνε έως τότε. Αυτό που δεν γνώριζε ήταν ότι γεννήθηκε αγόρι και πως όταν ήταν μόλις λίγων ημερών υποβλήθηκε σε επέμβαση επαναπροσδιορισμού φύλου

Ένα ξέσπασμα οργής ήταν η πρώτη της αντίδραση σε αυτή την αποκάλυψη. Ακολούθησαν χρόνια άρνησης και καταχρήσεων: υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και ναρκωτικά. Σήμερα, στα 37 της χρόνια, η Σόφι έχει συμφιλιωθεί με το παρελθόν της και με τους γονείς της. Και διηγείται την ιστορία της στην Telegraph. 

Γεννήθηκε στη Βρετανία το 1986 με εκστροφή ουροδόχου κύστεως, μια σπάνια πάθηση και οι γιατροί εσπευσμένα πραγματοποίησαν επέμβαση επαναπροσδιορισμού φύλου. Προειδοποίησαν τους γονείς της ότι έπρεπε να το κρατήσουν μυστικό, ακόμη και από την κόρη τους. 

Μεγαλώνοντας, η Σόφι ήξερε πως υπήρξαν επιπλοκές όταν γεννήθηκε, ότι είχαν αφαιρεθεί οι ωοθήκες της και από τα 11 χρόνια της έπρεπε να παίρνει ορμόνες. Στα 22 της χρειάστηκε να πάει στον γιατρό επειδή είχε αμυγδαλίτιδα. Επειδή ο δικός της γιατρός έλειπε διακοπές, πήγε σε άλλον. 

Καθισμένη μέσα στο ιατρείο, μπορούσε να δει την οθόνη του γιατρού και σε αυτή υπήρχαν στοιχεία του ιατρικού φακέλου της. «Ανάπλαση ουροδόχου κύστεως, αφαίρεση όρχεων και πέους, δημιουργία κόλπου...» ήταν οι λέξεις που είδε μπροστά της. 

Είχε γεννηθεί αγόρι. «Ήταν στην οθόνη, μπορούσα να το διαβάσω από εκεί που καθόμουν. Κοίταξα τη μητέρα μου και είδα ότι το είχε δει και ότι είχε καταλάβει πως το είδα. Τότε δεν ήθελα να προκαλώ σκηνές, οπότε δεν είπα τίποτα, ούτε η μαμά μου. Τελείωσε η εξέταση, πήρα τα αντιβιοτικά μου και έφυγα. Αλλά μετά βγήκα εκτός εαυτού».

«Μπήκα στο αυτοκίνητο και έκανα την έκρηξη. Γύρισα στο σπίτι, πήρα μία μπίρα και η μητέρα μου προσπαθούσε να μου μιλήσει, ενώ εγώ της ούρλιαζα. “Δεν θέλω να μιλήσω μαζί σου. Δεν θέλω να ξέρω. Άντε γαμ@@@@”», λέει περιγράφοντας την πρώτη αντίδρασή της. 

Αυτό που είχε μόλις μάθει δεν το μοιράστηκε με κανέναν για 15 χρόνια. Σήμερα, είναι 37 χρονών, πλέον τα έχει ξαναβρεί με τους γονείς της, την Κάρεν και τον Τζον. «Υπήρξε ένα πολύ δύσκολο ταξίδι για εμάς. Υπήρξαν στιγμές που μισούσαμε όλο τον κόσμο και μισούσαμε ο ένας τον άλλον. Αλλά τώρα αγαπιόμαστε», λέει. 

Η Σόφι γεννήθηκε αγόρι και το έμαθε στα 22 της- Αυτή είναι η ιστορία της Facebook Twitter

«Δεν μας έλεγαν καν πώς λεγόταν αυτό που είχε»

Η πάθηση με την οποία γεννήθηκε η Σόφι είναι σπάνια, επηρεάζει περίπου μία στις 200.000-400.000 γεννήσεις και αναπτύσσεται όταν το βρέφος είναι στη μήτρα. «Η ουροδόχος κύστη ήταν χωρισμένη στα δύο και έξω από το σώμα της, μαζί με τμήμα των εντέρων της και υπήρχε ένα πολύ μικρό σχισμένο πέος», εξηγούν οι γονείς της που έμαθαν μόλις το 2019 πώς λέγεται αυτή η πάθηση. 

Ήρθε στον κόσμο στις 20 Μαρτίου 1986. Μετά τον τοκετό η μητέρα της, Κάρεν ήταν κατάκοπη, καθώς δεν είχε κοιμηθεί για 48 ώρες. «Πήραν το μωρό αμέσως», θυμάται. Και γύρω της δεν υπήρχαν χαρούμενα πρόσωπα. Η μαία έκλαιγε. «Αποκτήσαμε ένα αγόρι, αλλά έχει πολλά προβλήματα», της είπε ο σύζυγός της. 

Οι γιατροί είπαν στην Κάρεν και τον Τζον ότι θα απαιτούνταν νοσηλείες και χειρουργικές επεμβάσεις. Το μωρό θα ήταν αντιμέτωπο με λοιμώξεις και άλλα προβλήματα, ενώ μεγαλώνοντας θα είχε στυτική δυσλειτουργία. «Θα υπήρχαν πολλά ψυχολογικά προβλήματα επίσης. Σκιαγραφούσαν μια πραγματικά μαύρη εικόνα. Δεν είχαμε ίντερνετ το 1986, δεν μπορούσες απλά να το γκουγκλάρεις, δεν μας έλεγαν καν πώς λεγόταν αυτό που είχε», λέει η Κάρεν.  

«Δύο χειρουργοί μας είπαν ότι αν γινόταν επαναπροσδιορισμός φύλου, το αποτέλεσμα θα ήταν καλύτερο. Δεν είχαμε ξανακούσει κάτι τέτοιο, αλλά είπαν πως το είχαν ξανακάνει. Ότι θα υπήρχαν λιγότερες λοιμώξεις και νοσηλείες και στην αρχή θα ήταν λίγο δύσκολα, αλλά θα είχε μια πιο φυσιολογική παιδική ηλικία», συμπληρώνει.

Τους είπαν να το σκεφτούν, αλλά γρήγορα. Αν εκδίδονταν το πιστοποιητικό γέννησης, δεν θα γινόταν ο επαναπροσδιορισμός φύλου. «Μας είπαν ότι αν δεν το λέγαμε σε κανέναν, κανείς δεν θα είχε ποτέ αφορμή να αμφισβητήσει το φύλο της. Ότι απλά θα μεγαλώσει πιστεύοντας ότι ήταν κορίτσι. Αφού μας έλεγαν ότι ήταν το καλύτερο για το παιδί, συμφωνήσαμε να γίνει η επέμβαση». 

Η Σόφι γεννήθηκε αγόρι και το έμαθε στα 22 της- Αυτή είναι η ιστορία της Facebook Twitter

Δύο ημέρες μετά τη γέννησή της, η Σόφι υποβλήθηκε σε επέμβαση που διήρκεσε 10,5 ώρες. Τέσσερις εβδομάδες αργότερα, οι γονείς την πήραν στο σπίτι. Τους είπαν «μην το πείτε σε κανέναν, ούτε σε συγγενείς, γιατί αν διαρρεύσει θα επηρεάσει τη Σόφι». Αλλά από εκεί και πέρα «δεν μας έδωσαν καμία οδηγία για το τι έπρεπε να κάνουμε». Έτσι, είπαν σε φίλους και συγγενείς ότι απέκτησαν κορίτσι, που είχε κάποια προβλήματα υγείας, οπότε δεν μπορούσαν να την δουν από κοντά αμέσως. 

Τους επόμενους 15 μήνες η Σόφι υποβλήθηκε σε άλλες πέντε χειρουργικές επεμβάσεις. Ακόμη και σήμερα έχει το ένα πέμπτο του μεγάλου εντέρου και έχει ακράτεια, κάτι για το οποίο δεν προειδοποιήθηκαν οι γονείς της. 

Η Σόφι γεννήθηκε αγόρι και το έμαθε στα 22 της- Αυτή είναι η ιστορία της Facebook Twitter

«Αν μας ρωτούσε, θα της λέγαμε την αλήθεια»

Ήταν ένα χαρούμενο παιδί, λένε οι γονείς της, μέχρι περίπου την ηλικία των 12 ετών. Όταν ήταν 11 χρονών, άρχισε να επισκέπτεται γιατρό για να παίρνει ορμόνες. «Μου είπαν ότι δεν θα έχω περίοδο γιατί είχαν αφαιρεθεί οι ωοθήκες μου, επειδή καταστράφηκαν όταν γεννήθηκα. Και για αυτό τον λόγο έπρεπε να παίρνω χάπι για οιστρογόνα», λέει η Σόφι. 

«Έπρεπε να πηγαίνω σε γιατρό κάθε έξι μήνες. Το μισούσα και στην εφηβεία μου αρνιόμουν να πηγαίνω, επειδή πίστευα ότι ο γιατρός ήταν διεστραμμένος. Δεν ήταν προφανώς, αλλά ακουμπούσε το στήθος μου και έλεγχε για τις ορμόνες. Ουσιαστικά παρακολουθούσαν αν εξελισσόταν σωστά ο επαναπροσδιορισμός φύλου».

Θα της το έλεγε ποτέ η μητέρα της, αν δεν το είχε ανακαλύψει τυχαία η Σόφι; «Ως γονιός, αναζητούσα την κατάλληλη στιγμή. Ήλπιζα ότι κάποια στιγμή θα έκανε μια ερώτηση. Δεν θα της έλεγα ψέματα αν το ανέφερε. Αν ρωτούσε “Γιατί αυτό είναι έτσι; Γιατί με έλκουν οι γυναίκες;”. Αλλά ποτέ δεν προέκυψε», απαντά η Κάρεν. «Δεν υπήρχαν οδηγίες. Συμφωνήσαμε ότι αν έκανε την ερώτηση, θα της λέγαμε την αλήθεια, όπως όταν ανακάλυψε ότι δεν υπάρχει Άγιος Βασίλης», συμπληρώνει. 

Η Σόφι γεννήθηκε αγόρι και το έμαθε στα 22 της- Αυτή είναι η ιστορία της Facebook Twitter

Η αλήθεια, η οργή και οι καταχρήσεις

«Ήταν το πιο χαρούμενο παιδί. Αλλά μεγαλώνοντας κάτι άρχισε να αλλάζει», θυμάται ο πατέρας της. «Είχαμε κάθε είδους κατάχρηση», λέει η μητέρα της. «Ναρκωτικά και αυτοτραματισμούς». 

Μέχρι τη στιγμή που άρχισε να παίρνει ορμόνες, δεν είχε τεστοστερόνη, αλλά ούτε οιστρογόνα. Δεν την έλκυαν τα αγόρια. «Ποτέ δεν το καταλάβαινα όταν τα κορίτσια έλεγαν “σου αρέσει εκείνος; Ωραίος είναι, ε;”. Aναρωτιόμουν “είναι;”». Kαι στα 22 της, έμαθε την αλήθεια. 

Η πρώτη της αντίδραση ήταν η οργή. «Αλλά έλυσε και πολλές απορίες μου», λέει. «Γαμ@@@ αυτό εξηγεί τα πάντα. Τα χάπια, τις ορμόνες, τον διεστραμμένο γιατρό, γιατί μου άρεσαν τα κορίτσια στο σχολείο και όχι τα αγόρια. Αλλά μετά πήρα έναν άσχημο δρόμο. Ήμουν νεαρή, δεν μπορούσα να διαχειριστώ τόσο πόνο. Ο μόνος τρόπος που μπορούσα να το αντιμετωπίσω ήταν να το βάλω στην άκρη. Σκεφτόμουν ότι ίσως στο μέλλον κάποια στιγμή να μπορώ, αλλά στο μεσοδιάστημα δεν μίλησα για αυτό με τους φίλους μου, με τους γονείς μου», συμπληρώνει. 

Η Σόφι έπινε πολύ και έκανε χρήση κοκαΐνης. Σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων και μάρκετινγκ, το 2009 αποφοίτησε και έπιασε δουλειά στον τομέα της τεχνολογίας. Ταξίδευε πολύ, έβγαζε πολλά χρήματα και τα ξόδευε σε ναρκωτικά και αλκοόλ. «Το αλκοόλ ήταν μια μόνιμη συντροφιά από τότε που ήμουν 16-17 χρονών, αλλά όταν έπιασα δουλειά στο Λονδίνο, είχα γεμάτη τσέπη και πολλούς γύρω μου με πρόσβαση στην κοκαΐνη. Οπότε για περίπου 4-5 χρόνια έκανα βαριά χρήση», δηλώνει. 

Η Σόφι γεννήθηκε αγόρι και το έμαθε στα 22 της- Αυτή είναι η ιστορία της Facebook Twitter

«Βαθιά μέσα μου ήμουν ένας άνθρωπος που απλά ήθελε να γίνει αποδεκτός. Ένιωθα ανεπαρκής εξαιτίας των προβλημάτων υγείας, αλλά ήμουν αρκετά καλή στο να βγάζω χρήματα. Σκεφτόμουν ότι δεν μπορώ να κάνω παιδί, αλλά μπορώ να αγοράσω μια Mercedes και ένα μεγάλο σπίτι». Αλλά, τονίζει, δεν ήταν ευτυχισμένη.

Στα τέλη του 2019 είχε πιάσει πάτο. Ήρθε το lockdown, ο πειρασμός ήταν μακριά, οι παμπ είχαν κλείσει και δούλευε από το σπίτι. Τότε, ένας φίλος είχε μια πολύ άσχημη εμπειρία με την κοκαΐνη και η Σόφι τον πήγε στο νοσοκομείο. Αυτό την τρόμαξε. Η Σόφι καθάρισε.

Αλλά τα Χριστούγεννα του 2021 αρρώστησε. Πήγε στο νοσοκομείο με σηψαιμία και έπρεπε να πει στον γιατρό την ιστορία της. Αρχικά, δεν την πίστεψε και νόμιζε ότι ήταν «τρελή». Αλλά αφού είδε τις εξετάσεις της και τον ιατρικό φάκελό της, συνειδητοποίησε ότι έλεγε αλήθεια. Οι εξετάσεις αποκάλυψαν έναν όγκο 25 χιλιοστών. 

«Δεν ήξεραν τι ήταν. Αλλά δεν πίστευαν ότι ήταν κακοήθεια, επειδή δεν έδειχναν κάτι τέτοιο οι αιματολογικές εξετάσεις μου. Την παραμονή των Χριστουγέννων 11 γιατροί ήταν γύρω από το κρεβάτι μου. “Ειλικρινά δεν ξέρουμε τι είναι αυτό. Θα μπορούσε να είναι ψευδοκόλπος ή όρχις. Πρέπει να κάνουμε κι άλλες εξετάσεις”, μου είπαν. Απλά ξέσπασα σε γέλια», θυμάται. 

«Σε εκείνο το σημείο ήταν ένας εφιάλτης και τόσο ντροπιαστικό, που αποφάσισα ότι ήθελα να φύγω από το νοσοκομείο», συμπληρώνει. Οπότε, της χορήγησαν αντιβιοτικά, ξεπέρασε τη σηψαιμία και έφυγε. Λίγες εβδομάδες αργότερα, οι γιατροί πρότειναν να προχωρήσουν σε μια διαδικασία για την αντιμετώπιση του όγκου, μέσω του ορθού. Άλλος χειρουργός ήταν κάθετα αντίθετος. «Έπειτα από όλα τα ψέματα που μου είχε πει το εθνικό σύστημα υγείας, μαζί με την ανικανότητά τους να καταλάβουν την ανατομία μου- την οποία εκείνοι είχαν δημιουργήσει- αποφάσισα ότι το πιο ασφαλές ήταν να φύγω μακριά από το NHS. Και αυτή ήταν η καλύτερη απόφαση της ζωής μου», λέει η Σόφι. 

Η Σόφι γεννήθηκε αγόρι και το έμαθε στα 22 της- Αυτή είναι η ιστορία της Facebook Twitter

«Πώς μπόρεσε να μου το κάνει αυτό;»

Αυτή η εμπειρία την έκανε να ψάξει και να βρει τον χειρουργό που έκανε την επέμβαση όταν γεννήθηκε. «Κάτι έκανε κλικ μέσα μου. Σαν να άνοιξα το κουτί της Πανδώρας. Σκέφτηκα “αν θες να επιβιώσεις συναισθηματικά, καλό είναι να αρχίσεις να μιλάς”. Τότε άνοιξαν οι πύλες και άρχισα να μιλάω. Και κάνοντάς το αυτό, ο πόνος έφυγε», περιγράφει. 

Την ημέρα που βγήκε από το νοσοκομείο, το είπε σε κάποιους στενούς φίλους και τη θεία της. «Είχα χρόνο να σκεφτώ και άρχισα να νιώθω ότι μπαίνω σε μονοπάτια που είχα πάρει στα 20 μου. Να κάνω μαύρες σκέψεις, να προσπαθώ να κατηγορήσω κάποιον. Συνειδητοποίησα ότι έπρεπε να σπάσω αυτό τον κύκλο και να το μοιραστώ με άλλους», εξηγεί. 

Ένα βράδυ αφού είχε πιει πολύ, ξέσπασε κατά του χειρουργού στο Facebook. «Ήταν μια φριχτή ανάρτηση, αλλά είχα όλο αυτό τον πόνο και έπρεπε να τον βγάλω κάπου. Ήταν σαν μια ανοιχτή επιστολή προς τον χειρουργό. Πώς μπορούσε να μου το κάνει αυτό;», λέει τώρα. «Έχω τους ιατρικούς φακέλους μου και τους έχω διαβάσει. Είπες ότι δεν θα μπορούσα να κάνω παιδιά και μου είπες να το πάρω απόφαση… αυτό έγινε επειδή μου αφαίρεσες τους απόλυτα υγιείς όρχεις μου όταν ήμουν μόλις τριών ημερών;», έγραφε μεταξύ άλλων στην ανάρτηση. 

«Θα δώσω μάχη για μένα και τους άλλους που σιωπηλά αντιμετωπίζουν τις συνέπειες των πειραμάτων που κάνατε το ‘80. Τους τελευταίους μήνες ζω μια κόλαση. Θα ήταν ψέμα αν έλεγα ότι δεν σκέφτομαι την αυτοκτονία κάθε ημέρα», ανέφερε ακόμη. 

Τώρα λέει ότι καταλαβαίνει απόλυτα τη θέση στην οποία έβαλαν οι γιατροί τους γονείς της. Το ταξίδι, σημειώνει, ήταν εξίσου δύσκολο για εκείνους, από μια διαφορετική πλευρά. Και κάποια στιγμή, συνάντησε τον χειρουργό. 

«Έβγαζα τον πόνο μου σε έναν άνθρωπο που πιθανότατα ακολουθούσε μια ιατρική οδό ως νεαρός χειρουργός και αργότερα συνειδητοποίησε ότι έκανε ένα λάθος. Αλλά αντί για αυτό σκεφτόμουν “Πώς μπόρεσες να μου το κάνεις αυτό; Γιατί με άφησες έτσι;», λέει. Όταν συναντήθηκε με τον γιατρό, «δεν τον έβρισα». Μάλιστα, του πήγε και έναν καφέ. «Εκπλήσσομαι που τον δέχθηκε. Μπορεί να σκεφτόταν ότι προσπαθούσα να τον δηλητηριάσω». 

Η Σόφι γεννήθηκε αγόρι και το έμαθε στα 22 της- Αυτή είναι η ιστορία της Facebook Twitter

Το πείραμα Ρέιμερ και το ντοκιμαντέρ

Ενώ ανάρρωνε από τη σηψαιμία, η Σόφι περνούσε τον χρόνο της βλέποντας Netflix και παρακολούθησε το ντοκιμαντέρ «Three Identical Strangers» για τρίδυμα αδέλφια που υιοθετήθηκαν από διαφορετικές οικογένειες και με κάποιον τρόπο ξανασυναντήθηκαν. 

Η Σόφι απευθύνθηκε στην παραγωγό, την Μπέκι Ριντ, πιστεύοντας ότι μπορεί να ήθελε να ακούσει την ιστορία της. Είχε δίκιο, η Ριντ ετοιμάζει τώρα ένα ντοκιμαντέρ, που θα κυκλοφορήσει στα τέλη του 2024. Αυτό αφορά ανθρώπους που υποβλήθηκαν σε επέμβαση επαναπροσδιορισμού φύλου, λόγω ιατρικών επιπλοκών. 

Πριν από λίγα χρόνια η Ριντ ήθελε να κάνει ντοκιμαντέρ για τον Ντέιβιντ Ρέιμερ, ένα από δύο δίδυμα αγόρια που γεννήθηκαν το 1965. Ο συγκεκριμένος υποβλήθηκε σε επέμβαση επαναπροσδιορισμού φύλου έπειτα από αποτυχημένη περιτομή και μεγάλωσε ως Μπρέντα. 

Η αμφιλεγόμενη επέμβαση έγινε με απόφαση του Τζον Μάνεϊ, Αμερικανού ψυχολόγου και καθηγητή στο πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς. Ο συγκεκριμένος συμπεριέλαβε τον Ρέιμερ στο πείραμά του για να αποδείξει τη θεωρία του πως το φύλο δεν είναι έμφυτο αλλά επίκτητο. Ένα πείραμα στο οποίο συμπεριλήφθηκε και ο δίδυμος αδελφός του Ρέιμερ. Και παρότι ο Μάνεϊ το παρουσίαζε ως επιτυχία, αυτό απέτυχε. 

Ο Ρέιμερ έμαθε στις αρχές της εφηβείας πως γεννήθηκε αγόρι και στα 15 του υποβλήθηκε σε θεραπεία για να ανατρέψει τον επαναπροσδιορισμό φύλου. Αποφάσισε να μιλήσει δημόσια για αυτό, προκειμένου να αποτρέψει την εφαρμογή τέτοιων λανθασμένων ιατρικών πρακτικών. Στα 38 του, πάσχοντας από βαριά κατάθλιψη, έβαλε τέλος στη ζωή του. Δύο χρόνια νωρίτερα, ο αδελφός του είχε πεθάνει από υπερβολική δόση ναρκωτικών. 

Ούτε ο Τζον Μάνεϊ είναι πλέον εν ζωή. Αλλά κατά τη διάρκεια της έρευνάς της η Ριντ μίλησε με έναν νευρολόγο που εργαζόταν στο πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς. Εκείνος εκτίμησε ότι μέσα σε 25-30 χρόνια περίπου 15.000 άνθρωποι παγκοσμίως υποβλήθηκαν σε επεμβάσεις επαναπροσδιορισμού φύλου λόγω εκστροφής ουροδόχου κύστεως ή άλλων παθήσεων. 

Η Σόφι γεννήθηκε αγόρι και το έμαθε στα 22 της- Αυτή είναι η ιστορία της Facebook Twitter
Η Σόφι 18 ετών

«Τι είμαι; Είμαι μια ψυχή» 

Σκέφτηκε ποτέ η Σόφι να κάνει ξανά επέμβαση επαναπροσδιορισμού φύλου; «Δεν υπήρξε ποτέ ούτε μια στιγμή στη ζωή μου που να μου πέρασε αυτή η ιδέα», απαντά. Και οι λόγοι, εξηγεί, είναι δύο. 

«Πρώτον υπήρξα ήδη "πελάτης" των υπηρεσιών επαναπροσδιορισμού φύλου του NHS. Γιατί να το ξανακάνω; Όχι γαμ@@@. Ο άλλος λόγος είναι ότι έκανα αυτό το ταξίδι προσπαθώντας να καταλάβω ποια είμαι και πώς ταιριάζω στα κουτάκια της κοινωνίας. Συνειδητοποίησα ότι το αν είμαι χαρούμενη ή λυπημένη εξαρτάται από το πώς νιώθω για τον εαυτό μου. Η αυτοεκτίμηση και η αυτοπεποίθησή μου δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με το σώμα στο οποίο βρίσκομαι τώρα», αναφέρει. 

«Οπότε, αν νιώθω πόνο, δεν έχει καμία διαφορά αν μου δώσουν όρχεις και πέος. Αν βάλω ένα άλλο κοστούμι θα λύσει τον πόνο μου; Όχι, γιατί εξακολουθώ να μην είμαι εντελώς αγόρι ή κορίτσι. Οπότε, μετά πρέπει να πεις: “Τι είμαι;”. Είμαι μια ψυχή», αναφέρει χαρακτηριστικά. 

Πριν από λίγα χρόνια σταμάτησε να παίρνει ορμόνες, γιατί υπέφερε από τις παρενέργειες. Όταν έγινε αυτό, από το «Πιθανότατα με ελκύουν τα κορίτσια αλλά δεν με απασχολεί, απλά θέλω κάποιον στον οποίο να μπορώ να μιλάω» που σκεφτόταν, κατέληξε στο «σίγουρα μου αρέσουν οι γυναίκες και σίγουρα θέλω μια σύντροφο», επισημαίνει. 

Και πλέον, αντιμετωπίζει φιλοσοφικά το τι της συνέβη. «Μπορεί να μην μάθω ποτέ το γιατί και αν ήταν κάτι που βασίστηκε στη δήθεν επιτυχία του πειράματος Ρέιμερ ή ήταν απλά απόλυτη ανικανότητα και άγνοια ή κάτι ευρύτερο. Δεν έχω τις απαντήσεις και μπορεί να μην τις πάρω ποτέ. Αλλά ίσως μέσω της δημιουργίας του ντοκιμαντέρ να καταλήξουμε σε κάποια συμπεράσματα. Και μόνο η διαδικασία είναι μια εμπειρία απίστευτης κάθαρσης. Πιστεύω ακλόνητα πως δεν μπορούμε να αλλάξουμε το παρελθόν, αλλά σίγουρα μπορούμε να αλλάξουμε το μέλλον», καταλήγει η Σόφι. 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οργή από γονείς και ακτιβιστές στην Ιαπωνία για τις γυμνόστηθες ιατρικές εξετάσεις στα σχολεία 

Διεθνή / Οργή από γονείς και ακτιβιστές στην Ιαπωνία για τις γυμνόστηθες ιατρικές εξετάσεις στα σχολεία 

 Μαθητές και μαθήτριες της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης υποχρεούνται να γδυθούν από τη μέση και πάνω για τις ετήσιες ιατρικές εξετάσεις
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Το YouTube περιορίζει την έκθεση παιδιών μέχρι 17 στα βίντεο που επιβάλλουν πρότυπα ομορφιάς

Τech & Science / Το YouTube περιορίζει την έκθεση παιδιών μέχρι 17 στα βίντεο που επιβάλλουν πρότυπα ομορφιάς

Οι αλγόριθμοι του YouTube και κάποιων social media εξιδανικεύουν σωματότυπους και ενοχοποιούν τα παιδιά με αυξημένο βάρος σώματος - Ενδεικτικό το γεγονός ότι στη Βρετανία ένα στα 4 κορίτσια δεν είναι ευχαριστημένο με την εμφάνισή του
LIFO NEWSROOM