Τάφρο γύρω από μια χωματερή φτιάχνει η Σρι Λάνκα για να κρατά μακριά τους ελέφαντες που ψάχνουν τροφή ανάμεσα σε τεράστιους σωρούς πλαστικών σκουπιδιών.
Οι ελέφαντες συγκεντρώνονται συχνά στο σημείο που βρίσκεται κοντά σε ένα πάρκο άγριας ζωής, δυτικά της πόλης Αμπάρα. Μαζί με υπολείμματα τροφών, καταναλώνουν όμως και πλαστικά, τα οποία επιφέρουν στα ζώα αργό θάνατο, λένε αξιωματούχοι.
Οι εικόνες των ελεφάντων να αναζητούν τροφή ανάμεσα στα σκουπίδια έχουν σοκάρει τους περιβαλλοντολόγους.
Τα πλαστικά από χωματερές είναι γνωστή αιτία θανάτου των άγριων ελεφάντων, ο αριθμός των οποίων υπολογίζεται σε περίπου 7.500 στη Σρι Λάνκα.
Η συγκεκριμένα χωματερή στην Αμπάρα δημιουργήθηκε πριν από μια δεκαετία κοντά σε μια ζώνη άγριας ζωής, που φιλοξενεί περίπου 300 ελέφαντες.
Η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα προσπαθεί να προστατεύσει τους ελέφαντες και άλλα άγρια ζώα προχωρώντας σε απαγόρευση της εισαγωγής πολλών προϊόντων από πλαστικό.
Στην Αμπάρα, ηλεκτροφόροι φράκτες εγκαταστάθηκαν γύρω από τη χωματερή για να κρατούν μακριά τους ελέφαντες, ωστόσο χωρίς αποτέλεσμα οπότε η κυβέρνηση αποφάσισε να φτιάξει μια τάφρο γύρω από το σημείο.
Συνολικά 361 ελέφαντες -αριθμός ρεκόρ- πέθαναν στη Σρι Λάνκα το 2019, σύμφωνα με περιβαλλοντικές ομάδες.
Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων ελεφάντων που έχει καταγραφεί από την ανεξαρτησία της Σρι Λάνκα το 1948, λένε οικολόγοι, και οι περισσότεροι σκοτώθηκαν από ανθρώπους.
Η θανάτωση ελεφάντων είναι παράνομη στη Σρι Λάνκα. Τα ζώα χαίρουν θαυμασμού αλλά πολλοί αγρότες τα θεωρούν «παράσιτα».
Στην αναζήτηση τροφής, οι ελέφαντες συχνά έρχονται αντιμέτωποι με τις ντόπιες κοινότητες, όπως συμβαίνει στην Αμπάρα.
«Οι άγριοι ελέφαντες που έρχονται στη χωματερή τριγυρίζουν εδώ όλη μέρα και όλη νύχτα», λέει ο P H Kumara, μέλος μια τοπικής κολεκτίβας αγροτών. «Μετά πηγαίνουν σε γειτονικά χωριά και κάνουν ζημιές στην περιουσία των αγροτών και τη γη τους. Το αποτέλεσμα είναι η μάχη ανθρώπων-ελεφάντων να επιδεινώνεται και να χάνουμε ελέφαντες που είναι εθνική κληρονομιά».
Με πληροφορίες από BBC