Τα τρία κράτη της Βαλτικής (Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία) αποσυνέδεσαν σήμερα τα ηλεκτρικά τους συστήματα από το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Ρωσίας, στο πλαίσιο σχεδίου για την στενότερη ένταξη των χωρών στην ΕΕ και την ενίσχυση της ασφάλειας.
«Πετύχαμε τον στόχο για τον οποίο αγωνιζόμασταν τόσο καιρό. Τώρα εμείς έχουμε τον έλεγχο», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Ενέργειας της Λιθουανίας Ζιγκιμάντας Βαϊτσιούνας.«Εξαλείψαμε κάθε θεωρητική πιθανότητα η Ρωσία να μπορέσει να χρησιμοποιήσει τον έλεγχο του ενεργειακού δικτύου ως όπλο», πρόσθεσε ο Λιθουανός υπουργός Ενέργειας.
Η διαδικασία αποσύνδεσης άρχισε στις 06:00 και ολοκληρώθηκε σήμερα στις 09:09 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος), διευκρινίζεται. Η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία αποσυνδέθηκαν από το κοινό δίκτυο IPS/UPS και, έπειτα από δοκιμές της τελευταίας στιγμής, οι τρεις χώρες της Βαλτικής θα συγχρονιστούν με το δίκτυο της ΕΕ στις 14:00 ώρα Ελλάδος αύριο, Κυριακή, αφού στο μεταξύ εξασφαλίσουν μόνες τους τη λειτουργία του δικτύου τους.
Ο Λιθουανός πρωθυπουργός Τζιντότας Παλούτσκας έκανε λόγο σε ανάρτησή του στο X για την «αρχή μιας νέας εποχής ενεργειακής ανεξαρτησίας» των τριών χωρών. Επίσημοι εορτασμοί προβλέπεται να γίνουν και στις τρεις χώρες. Η Λετονία προγραμματίζει σήμερα εκδήλωση κατά την οποία θα κοπεί ένα ηλεκτρικό καλώδιο που την συνδέει με τη Ρωσία, ενώ η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναμένεται να μετάσχει αύριο στο Βίλνιους, στη Λιθουανία, σε τελετή με τους ηγέτες των χωρών της Βαλτικής.
Οι τρεις χώρες της Βαλτικής προχώρησαν σήμερα στην αποσύνδεσή τους από το ρωσικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας με στόχο να ενσωματωθούν στο ευρωπαϊκό σύστημα, ύστερα από μια διαδικασία που ξεκίνησε πριν από χρόνια και κατέστη επείγουσα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, που είναι μέλη της ΕΕ και του NATO από το 2004, αποκόπηκαν από το ρωσικό δίκτυο, στο οποίο ήταν συνδεδεμένες από την εποχή της σοβιετικής ένωσης, για να εμποδίσουν τη Μόσχα να το χρησιμοποιήσει ως όπλο εναντίον τους.
«Αυτήν τη στιγμή την περιμέναμε καιρό. Το ενεργειακό σύστημα των κρατών της Βαλτικής βρίσκεται επιτέλους στα χέρια μας. Εμείς ελέγχουμε την κατάσταση», συμπλήρωσε ο Λιθουανός υπουργός αφού επικοινώνησε με τους ομολόγους του της Εσθονίας και της Λετονίας. Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας, πρώην πρωθυπουργός της Εσθονίας, εξέφρασε την ικανοποίησή της, χαιρετίζοντας "μια νίκη για τη δημοκρατία" σε ανάρτησή της στο X.